Scenaristi─Źna delavnica na Kino Otoku 4

walden, 18/04/2007 v kategoriji novice

Lep pozdrav vsem,

Poka??i jezik
objavlja razpis za sodelovanje na tokratni jubilejni 10. scenaristi─Źni delavnici, katere prvi del se bo odvil v za─Źetku junija v Izoli na mednarodnem filmskem festivalu Kino Otok.

Zadnji rok za oddajo scenarijev je 7. maj 2007. Ve─Ź podrobnosti najdete v datoteki tule.

Za Poka??i jezik.
Zdravko Du??a

Srebrna kolajna za Kino otok FC

walden, 1/02/2007 v kategoriji novice

fcko
Kino Otok FC je na kinofuzbalu v Rotterdamu osvojil srebrno kolajno. Zmagal je ??tiri tekme, potem pa v finalu proti Argentincem - Brazilcem izgubil.

Ekipi ─Źestitamo za vrhunsko kondicijo in borbeno igro ter ??elimo uspe??ne priprave na sre─Źanje v Izoli!

Predstavljajo se odkriti arhivi OM produkcije z Obale

walden, 29/01/2007 v kategoriji novice

Edina slovenska filmska zastopnika na rotterdamskem festivalu bosta na??a sodelavca Jurij Meden in Slobodan Valentin─Źi─Ź, ki bosta v posebnem programu predstavila dragoceno odkritje – eksperimentalne filme iz nedavno odkritega arhiva skrivnostne OM produkcije, ki je delovala (ali ??e deluje?) na slovenski Obali. Medenov film Operation Mammoth, ki je nekak??na filmska detektivka o tem novem slovenskem flmskem odkritju, je bil med drugim posnet v Izoli.

Kino Otok FC v Rotterdamu

walden, 29/01/2007 v kategoriji novice

fcNa vodstvo nogometne uprave Kino Otoka je lani pri??lo povabilo Gertjana Zuilhofa, velikega impresarija filmskega festivala v Rotterdamu, da mu pomagamo organizirati malonogometni turnir in pripeljemo tudi svojo ekipo. Hmm, smo si rekli, dobro se je razlegel glas o na??em festivalu, da nas veliki bratje poznajo tudi po tradicionalni oto??ki nogometni tekmi (nazadnje jo je vneto dokumentiral Abolfazl Jalili, a film ??e ni pripravljen za premiero). beri naprej | read more

DISTRIBUCIJA OTOK predstavlja film “─?ISTA”

walden, 24/12/2006 v kategoriji novice

V kino prihaja ─?ista, film re??iserja Olivierja Assayasa, ki sodi med vodilne avtorje francoskega filma srednje generacije in je ena od ikon sodobnega svetovnega avtorskega filma.

V filmu igrajo Maggie Cheung, Nick Nolte, Beatrice Dalle, Jeanne Balibar, James Johnston, Tricky, glasbo pa so naredili Tricky, Brian Eno in David Roback (Mazzy Star).
Produkcija: Kanada/Francija/Velika Britanija, 2004

Premiera filma bo 4. januarja 2007 ob 20.10 v Kinodvoru v Ljubljani, kjer bo film na sporedu mesec dni, potem pa nadaljuje pot po slovenski Art kino mre??i.

Predstavnike medijev vabimo na novinarsko projekcijo, ki bo 3. januarja 2007 ob 11.10 v Kinodvoru v Ljubjani, sicer pa smo vam za vse potrebne informacije na voljo na spodnjih naslovih:
beri naprej | read more

Znani so zmagovalci Animateke!

walden, 17/12/2006 v kategoriji novice

Festival Animateka je pri kraju in strokovna ??irija je objavila svoje preference.
Zmagovalni filmi 3. mednarodnega festivala animiranega filma Animateka 2006 so:

Svet filma Kodak nagrada ??irije / The World of Movies Kodak Grand Prix

Igra / Jeu / Play
Georges Schwizgebel (Studio GDS/NFB)
?ávica/Kanada / Switzerland/Canada, 2006, 35mm, 3′50′’

Vizualna glasbena igra, ki se gradi in ru??i po ritmu Prokofijevega Scherza iz klavirskega koncerta ??t.2.

Nokia nagrada ob─Źinstva / Nokia Audience Award

Dvori??─Źe / The Courtyard
Nejc Saje (Strup produkcija)
Slovenija / Slovenia, 2006, 35mm, 24′

Majhen blok na robu mesta in igri??─Źe zraven njega. Otroci igrajo ko??arko, kar stra??no moti neprijaznega soseda Lazarja, ki jim neprestano krade ??oge. Vendar ni vse tako, kot se zdi, poglejte na ??ivljenje z druge strani. beri naprej | read more

Kino Otok na Animateki

walden, 17/12/2006 v kategoriji novice

V sredo zve─Źer smo po ogledu svetovnega jagodnega izbora (Best of the Rest) animiranih filmov iz Kinodvora, hrama na??ega partnerskega festivala Animateke, zdru??ili mo─Źi ??e v Drugi pomo─Źi. Kino Otok smo predstavili s filmi, ki jih v Izoli vsako leto posnamejo udele??enci Vesele kamere in ??tudenti z na??ega partnerskega festivala v Innsbrucku. beri naprej | read more

animateka poteka!

walden, 14/12/2006 v kategoriji novice

Vse oto─Źane obve??─Źamo, da je na?? partnerski festival Animateka v polnem zagonu in da z veseljem vsak ve─Źer opazujemo polno dvorano Kinodvora, kar ka??e, da publika, ki trpi zaradi kroni─Źnega pomanjkanja animiranih filmov, z veseljem sprejema blagodejni festivalski obli?? (na sliki pa slovenska animacija Dvori??─Źe, ki je nastala v produkciji Strup pod taktirko Nejca Sajeta.)

Vse skupaj pa ??e enkrat lepo vabimo v Kinodvor na kak??no animacijo. Kdaj? Skoraj kadarkoli, projekcije namre─Ź potekajo cele dneve!

Jagodni izbor animiranih filmov za Oto─Źane!

walden, 9/12/2006 v kategoriji novice

Ker jugovzhodna Azijska bera animiranih filmov Oto??ke Animateke na zadnjem Kino Otoku ne more zadostiti animiranih poslastic la─Źnih Oto─Źanov in ker kitajske na ─Źetrtem Kino Otoku ne bodo ??e jutri, festival animiranega filma Animateka vabi oto??ko filmsko brigado na Svetovni jagodni izbor animiranih filmov!

V sredo, 13. decembra ob 22.10 bodo v Kinodvoru v Ljubljani na sporedu novej??i animirani filmi najve─Źjih mojstrov tega sveta, po projekciji pa nadaljujemo dru??enje v Drugi pomo─Źi!

Se vidimo!

Tretji Mednarodni festival animirnanega filma Animateka 2006

walden, 9/12/2006 v kategoriji novice

Ljubljanski Kinodvor bo med 12. in 16. decembrom prizori??─Źe tretjega Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka. Kino Otok in Animateka sta partnerska festivala, ki si poleg letnice rojstva, delita tudi filozofijo festivalskega na─Źela ??ivega sre─Źanja ustvarjalcev in obiskovalcev ob filmski umetnosti. Animateka za razliko od Otoka prikazuje predvsem animirane filme, toda ob skorajda neobsotje─Źi distribuciji kratkometra??nih filmov v Sloveniji, se na Animateki predvajajo tudi igrani, dokumentarni in eksperimentalni kratkometra??ci. beri naprej | read more

Ali Reza Amini prihaja v Ljubljano z novim filmom!

walden, 13/11/2006 v kategoriji novice

amini Z veseljem vas obve??─Źamo, da se v Slovenijo vra─Źa na?? gost Kino Otoka 1 Ali-Reza Amini. Na Kino Otoku se je Amini predstavil s filmoma Drobne sne??inke in Pisma v vetru. Tokrat Amini prihaja na Ljubljanski filmski festival s svojim novim filmom Zamrznjen ─Źas, ki bo prikazan v Liffovi sekciji Perspektive. Film si lahko ogledate ob naslednjih terminih: 21.11.2006 ob 17.30 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma in istega dne ob 22.10 v Kinodvoru. Zadnja projekcija bo 23.11 ob 18.45 v Kinoklubu Vi─Ź. Vsaki projekciji bo sledil kratek pogovor z re??iserjem. Verjetno gre za eno redkih prilo??nosti, da si Aminijev novi film ogledamo na velikem platnu. Vabljeni!

Ve─Ź informacij o Aminijevem novem filmu najdete v povezavi!

Igorju Prasselu se vidi, da krade vegeterijanske pa??tete v Mercatorju!

walden, 21/10/2006 v kategoriji novice

Santiagovi dnevi v kinematografih!

walden, 8/09/2006 v kategoriji novice

V okviru distribucije Otok se v Kinodvoru in art kino mre??i po Sloveniji od 13. septembra dalje prikazuje film Santiagovi dnevi re??iserja Josua Mendeza, gosta Kino Otoka 2. Glavni protagonist Santiago Roman se po letih bojevanja kot mlad veteran perujske mornarice vrne v Limo. Pripada izgubljeni generaciji, ki so jo zaznamovali vojna z Ekvadorjem, terorizem v rodni dr??avi in trgovina z mamili. Kot mnogi se je tudi Santiago ??rtvoval za napake in neodgovornost doma─Źih oblastnikov, zdaj pa pod te??o vojnih spominov i??─Źe vero v bolj??o prihodnost in se bojuje za pre??ivetje v vsakdanjem ??ivljenju. Ko se Santiagov obup in tesnoba zlijeta v napet vrhunec filma, se soo─Źimo z vpra??anjem, kaj preostane odpu??─Źenemu vojaku, ki i??─Źe upanje, najde pa zgolj razo─Źaranje in notranji nemir.

»Kri??anec novega latinskoameri??kega anga??iranega filma in Scorsesejevega Taksista.«
beri naprej | read more

Imamo datum za Kino Otok 4!

walden, 6/08/2006 v kategoriji novice

Ja, tako je! ─?eprav je mnogo dejavnikov, ki se ti─Źejo naslednjega Kino Otoka, ??e zavitih v tan─Źico skrivnosti (tudi ali predvsem za festivalsko ekipo, da ne bo pomote!), lahko s seznama ugank eno pre─Źrtamo. Jasno je, kdaj bo Kino Otok upihnil ─Źetrto sve─Źko na tortici. To se bo zgodilo prihodnje leto med 31. majem in 4. junijem 2007! Zdaj smo informacijo lansirali v javnost, na??i dragi obiskovalci pa imate dovolj ─Źasa, da prilagodite svoje srednjero─Źne ??ivljenske na─Źrte in se prihodnjo pomlad pojavite v Izoli, kjer se boste imeli fino na sto na─Źinov! Se vidimo!

?áe en Kino Otok je pri koncu

walden, 31/05/2006 v kategoriji novice

Z grenko sladkobo smo se Oto─Źani ovedli dejstva, da je ??e en festival Kino Otok pri kraju. Za nekaj ─Źasa se tako kon─Źuje na?? ─Źas dnevnih in ve─Źernih projekcij v Izoli ter no─Źnih dru??enj na svetilniku…Veseli smo vseh, ki ste bili v teh dneh z nami, ??e zlasti pa smo vsi, tako obiskovalci kot ekipa, u??ivali v dru??enju z na??imi leto??njimi gosti (na sliki). Hvala, ker ste pri??li v Izolo: utrinke na??ih skupnih trenutkov najdete v oto??ki spletni galeriji. Se vidimo na Kino Otoku 4!

Sehnsucht nach der … torek, 30. maj

walden, 30/05/2006 v kategoriji novice, splo??no, zapisi

za isolacinema.org pi??e Gabriela Babnik

Knjiga, ki je potovala z menoj v Izolo, nosi naslov Nevednost. Milan Kundera. Ker imam ─Źas (samo zato, ker sem si ga vzela), ker zunaj de??uje, ker je v ??otoru ravno dovolj svetlobe, lahko v njej preberem: “Po gr??ko se vrnitvi re─Źe mostos. Algos pomeni bole─Źino. Nostalgija je potemtakem bole─Źina …” beri naprej | read more

Zmagovalec Kino Otoka 3 je film polno ali prazno Abolfazla Jalilija!

walden, 30/05/2006 v kategoriji novice

Na leto??njem festivalu Kino Otok je bilo v tekmovalni sekciji Trgatev prikazanih pet filmov. Najbolj??i film po izboru ob─Źinstva je film Polno ali prazno, enega najpomembnej??ih iranskih re??iserjev, Abolfazla Jalilija. Polno ali prazno bo tako pri??el v redno distribucijo v slovenske kinematografe. beri naprej | read more

Zgodbe iz prve roke: Abolfazl Jalili

walden, 30/05/2006 v kategoriji novice, zapisi

Spodaj si lahko preberete izbrane misli Abolfazla Jalilija, kot jih je povedal na pogovoru v Art kinu Odeon na tretjem festivalu Kino Otok:

My son is studying cinema in France. Last year, when I was working on my next film Hafez in the southern Iran, he came home for holidays. I was trying to obtain the permissions for shooting from the government and the work was being delayed for two weeks. So I suggested to my son to start working on his film for the time being, and when we get all the necessary permissions, we shall start mine. beri naprej | read more

Skakanje ─Źez morje de??ja …, ponedeljek 29. maj

walden, 30/05/2006 v kategoriji novice, zapisi

za isolacinema.org pi??e Gabriela Babnik

Zjutraj, v preskakovanju lu??, na poti do Hrepenenja in Ob─Źutljivega zlo─Źina, pomislim na enega najosuplivej??ih filmskih prizorov, ki sem jih kdajkoli imela prilo??nost videti. Prizori??─Źe: frizerski salon. Dva frizerja hkrati obdelujeta stranke. Ena (stranka) je temnej??e polti od ostalih in ravno slednja se prito??i ─Źez nelo─Źevanje »─Źrnih« od »belih«. Protest se ne kon─Źa s pretepom zunaj salona, temve─Ź z zagovarjanjem na policijski postaji. beri naprej | read more

PETER METTLER: UJETA IZKU?áNJA

walden, 29/05/2006 v kategoriji novice, pogovori

za isolacinema.org pi??e Sara Hrovatin

Peter Mettler je kanadski re??iser s ??vicarskimi poreklom. Na leto??njem festivalu bomo lahko videli kar tri njegove filme – Balifilm, Podoba svetlobe ter Hazarderji, bogovi in LSD. Vse tri bi lahko uvrstili med eksperimentalne dokumentarce, saj se re??iser ne loteva obravnavane tematike na tradicionalen dokumentarni na─Źin, ampak ??eli prikazati svoj notranji pogled navzven, svojo izku??njo s svetom, ki ga ujame na platno. beri naprej | read more

“Longing” for Valeska Grisebach’s films

walden, 29/05/2006 v kategoriji novice, pogovori

za isolacinema.org pi??e Oana Stopariu

With her latest film Valeska Grisebach moved further from clich??s somehow expected from a young director. A second film that still avoids mainstream entertainment, a judgement already stated about her work and artisitic vision. Longing developed again the ability of thinking and breathing, as the director herself is creating strong images instead of usual kynestezic emotions. beri naprej | read more

V vodi, v kateri se je Soga okopal, so krokodili na??li novo obre??je, nedelja 28. maj

walden, 28/05/2006 v kategoriji novice, zapisi

za isolacinema.org pi??e Gabriela Babnik

Morda nekoliko neugledno za za─Źetek, pa vendarle: v─Źeraj mi je poti iz strani??─Źa v kamp, v u??esih za??umela Alijeva glasba. Samo en komad, ni─Ź ve─Ź, samo toliko, da sem se opomnila: danes je (sicer res nekoliko pav??alno re─Źeno) izolski dan Afrike. Zjutraj in v ve─Źerni projekciji se je namre─Ź vrtel film burkinskega re??iserja Kollo Daniel Sanouja – Tasuma (le Feu). Film sem si ogledala zjutraj, da ne re─Źem v skoraj salonskem Art Kinu Odeon. Danielovega filma sem se sicer medlo spominjala iz Burkine. beri naprej | read more

William E. Jones: THE DICTATURE OF COMMON NAME

walden, 28/05/2006 v kategoriji novice, pogovori

za isolacinema.org pi??e Oana Stopariu

Creativity by appropiation of an entire atmosphere created around a subject, this is how William E. Jones is not only presenting and reinventing the subject of his films, but chunks down from elitist concepts to simple principles as values of life. Maybe this is why for a while his work might have seemed “simple videoish”. beri naprej | read more

Why is Bill Daniel important?

walden, 28/05/2006 v kategoriji novice, pogovori

za isolacinema.org pi??e Oana Stupariu

Each scene of his films could be excellent photo, black and white format which simply takes art in the most unexpected places. And as it has been proved that 80% of human kind is strongly visual and thinks in images, instinctivly Bill Daniel is both interested in the traditional accuracy of the documentary photography and inner pictures of his characteres. Who is Bozo Texino? leads to inner strengh and freedom, losing prejudice and artificial conventions, but independence has a price to be paid and gets its followers to marginal contexts. beri naprej | read more

Divje modro onostranstvo Izole, sobota 27. maj, 2009

walden, 28/05/2006 v kategoriji novice, zapisi

za isolacinema.org pi??e Gabriela Babnik

Prispeti v Izolo pomeni toliko kot nasesti v divjem modrem onostranstvu. Dobesedno in citirano. Najprej zaradi toplega, gostega zraka ob obali, potem zaradi vode in ljudi ob vodi. Da ne bo pomote, ne gre za »astronavte s smislom za poeti─Źno«, temve─Ź za ljubitelje filmov, ki so se za─Źasno pretvorili v nomade, v raziskovalce filmskega onstranstva. Lahko na primer, da so ??e bili v pu??─Źavi, da so ??e na??li, kar so iskali, da se potapljajo na dah … Izola jim ka??e, da ne vedo ??e ni─Źesar, da je njihova pu??─Źava samo ena od mnogih variacij pu??─Źave in da so bili pravzaprav kratke sape, ker Izola jemlje dih … beri naprej | read more

Nevidni ljudje

walden, 27/05/2006 v kategoriji novice

Marcel ?átefan─Źi─Ź ml. je celoten filmski program leto??njega festivala strnil v skupni imenovalec: nevidni ljudje. To so ljudje, ki jih spregleda celo televizija, pravi. Toda temu je treba dodati, da televizija po svoji naravi vselej spregleda ─Źloveka, tudi ko mu namenja veliko prostora. ??al se to vse bolj pogosto dogaja tudi filmu. beri naprej | read more

Nenapovedano

walden, 27/05/2006 v kategoriji novice

Razkrijmo ??e zadnjo skrivnost. Bogata tradicija no─Źnih, zarotni??kih, nenapovedanih projekcij se letos razra??─Źa. Spet ne bo ??lo brez svetovne predpremiere (film presene─Źenja), prevladujejo pa doma─Źi spregledanci.
beri naprej | read more

Otvoritev!

walden, 27/05/2006 v kategoriji novice

za isolacinema.org pi??e Matja?? Li─Źer

Manziolijev trg, vklesan med starodavne kamnite stene nam najljub??e sredozemske lu─Źice, je po─Źasi in vztrajno sprejemal oto??ke obiskovalce, dokler ni bil tako poln, kot se za otvoritveni ve─Źer spodobi. Oblake zaskrbljenosti festivalske ekipe je razpihala ugodna vremenska napoved, ki je omogo─Źila tako zelo za??eleni in te??ko pri─Źakovani scenarij: ljudje pred platnom, galebi nad platnom, zvezde nad galebi, brez kaplje de??ja, temperature od sonca razgretih mestnih zidov pa na ve─Źer prav prijetne. beri naprej | read more

Shaji N. Karun: Satyajit Ray Memorial talk

walden, 26/05/2006 v kategoriji novice, zapisi

Right before the start of the third edition of Isola Cinema, we received a very special message from our friend from India. It came with a special gift:

Dear friends,
I have received your information on the coming festival. It is indeed great that we work on a goal that itself is a light to remove the darkness ofour sensibility.

Shaji N. Karun beri naprej | read more

Imamo letni kino, ??kampe in filme!

walden, 26/05/2006 v kategoriji novice

Na??a prostovoljska brigada te dni opravlja svojo prostovoljno tlako in se ima med tem prav fino. V borovem gozdi─Źku ob izolskem svetilniku je ponovno zrastel kamp ?ákamp, na Manziolijevem trgu, obdanem s starodavnimi kamnitimi sredozemskimi stenami, pa v nebo sili Letni Kino Otok, ki so ga ponovno postavili nizozemski kolegi iz Openlucht Bioskoopa. Ekipa si je v─Źeraj - kot se za dan mladosti tudi spodobi! - privo??─Źila prve (in dragocene) trenutke le??ernosti ob ve─Źernem pivu, danes pa novim delovnim zmagam nasproti. Nekaj trenutkov so vsakodnevni dinamiki iztrgali festivalski fotografi, serviramo jih v nadaljevanju. beri naprej | read more

Nacer Khemir iz Innsbrucka v Pariz namesto v Izolo…

walden, 26/05/2006 v kategoriji novice

Re??iser otvoritvenega filma Dedek Aziz Nacer Khemir, iz Innsbrucka poti ??al ne bo nadaljeval proti Izoli, kot je bilo predvideno. Zaradi nepri─Źakovanih obveznosti v zvezi z nastajanjem novega filma je moral na poziv producenta odleteti v Pariz. Obljubil je, da bo Izolskemu ob─Źinstvu poslal video pozdrav in da bo za morebitna vpra??anja in odzive na voljo na svojem elektronskem naslovu, ki ga dobite pri slu??bi za goste.

Hvala za razumevanje.

Bill Daniel je z nami!

walden, 26/05/2006 v kategoriji novice

Danes popoldne je na Kino Otok prispel Bill Daniel, poklicni klate??, filmski samouk in nenazadnje re??iser filma Kdo je Bozo Texino?, ki bo prikazan tudi na leto??njem Kino Otoku. Daniel je po nekaj urah v Sloveniji presene─Źen opazil neverjetno organiziranost te male de??elice in (na na??e presene─Źenje) povedal, da se po─Źuti kot doma. beri naprej | read more

Festivalska nagradna igra!

walden, 26/05/2006 v kategoriji novice

Dobitnikom dosedanjih festivalskih nagrad vsekakor ─Źestitke, ostalim pa: pred vami so nove prilo??nosti, predvsem pa je pred vsemi nami nov festival, prvi gostje ??e prihajajo v Izolo, skratka, zadeva je v teku. Okej, k bistvu: v tokratni nagradni igri si lahko priigrate festivalsko platneno torbo. Torbica je lahka, vpra??anje pa tudi. Glasi se takole: beri naprej | read more

Prihaja Lav Diaz!

walden, 25/05/2006 v kategoriji novice

Eden od gostov leto??njega festivala Kino Otok je filipinski re??iser Lav Diaz, ki se na festivalu predstavlja s filmoma Jeremija in Jezus revolucionar. Ustvarjalna pot tega izjemnega avtorja je v dobri meri na voljo na na??i spletni strani. Odli─Źen tekst v Ameriki ??ive─Źega filipinskega filmskega kritika Noela Vere si lahko preberete v tejle povezavi (v angle??─Źini). beri naprej | read more

PRI STRICU IDRIZU – DVD PREMIERA NA KINO OTOKU!

walden, 24/05/2006 v kategoriji novice

Zmagovalec lanskega Kino Otoka, nagrajen z distribucijo v Sloveniji, Pri stricu Idrizu, se po premiernem prikazovanju v slovenskih kinematografih vra─Źa na obalo. beri naprej | read more

herzogova znanstveno-fantasti─Źna pesnitev

walden, 19/05/2006 v kategoriji novice, zapisi

za isolacinema.org pi??e Denis Vali─Ź

Pri─Źakovano in hkrati nepri─Źakovano, za zadnjih nekaj sezon pa morda celo simptomati─Źno, je v lanskem letu s svojima nekonvencionalnima dokumentarcema – Grizzly Man in The Wild Blue Yonder – ??e najve─Ź duha in izvirnosti v iskanju lepote in izraznosti filmske poetike pokazal veteran avtorskega filma, nekonvencionalni nem??ki cineast Werner Herzog. beri naprej | read more

Jeremija – svetovna premiera v izoli!

walden, 19/05/2006 v kategoriji novice

Eden vrhuncev festivala Kino Otok 3 bo prav gotovo svetovna premiera osem in pol urne verzije filma v nastajanju Jeremija Lava Diaza. V Torinu in Rotterdamu je bila prvi─Ź prikazana triurna verzija, torej uvod filma, v Fribourgu pred dvema mesecema so v tekmovalnem sporedu prikazali blizu osem urno verzijo, ??e nekoliko popolnej??a pa bo prikazana v Izoli na zadnji dan festivala. beri naprej | read more

dokumentaristova vrnitev

walden, 15/05/2006 v kategoriji novice, zapisi

za isolacinema.org pi??e Denis Vali─Ź

Po tem, ko je sredi osemdesetih onkraj zidu, ki je lo─Źil Vzhod od Zahoda, naplavilo ??tevilne mojstrovine iz dr??av nekdanjega sovjetskega imperija, k ─Źemur je pripomogla tedanja politi─Źna odjuga, pa smo bili z nastopom devetdesetih ponovno pri─Źa skoraj popolni ukinitvi dotoka informacij o filmski produkciji teh dr??av. beri naprej | read more

Kino Otok na Planetu!

walden, 15/05/2006 v kategoriji novice

Letos se na Otoku obeta ??e ena medijska novost – v sodelovanju z Mobitelovim Planetom bomo za uporabnike Mobitelovih mobilnih telefonov pripravljali vsakodnevne mobi novice, nekajminutne dnevne utrinke vrhuncev festivalskega dogajanja, zato spremljajte dnevno festivalsko dogajanje na mobilnem Planetu! Za hitri dostop po??ljite SMS P OTOK na 1919.

Portrait of the Anguished as a Filipino

walden, 14/05/2006 v kategoriji novice, zapisi

pi??e Noel Vera

I first encountered Lav Diaz’s rather unique sensibility in Joey Gosengfiao and Lily Monteverde’s Good Harvest Film Festival, in 1998. The film was Serafin Geronimo: Kriminal ng Baryo Concepcion, starring Raymond Bagatsing, a minor Filipino-Indian actor (his surname is derived from “Baghat-Singh") who plays Geronimo as a kind of Raskolnikov figure, haunted by guilt for his part in a kidnapping gone horribly wrong. It was not a perfect film, I thought – the pacing was sluggish, half the scenes were dramatically stillborn, and there was no production value to speak of (it was one of Good Harvest’s “pito-pito” (seven-seven) films, reportedly made for around 50 to 65 thousand US dollars, shot in seven days (actually around ten), and post-produced for another seven (actually ten to fourteen)) – but two things about it stood out: it had an unusually thoughtful tone, and it had a riveting lead actor. beri naprej | read more

Poka??i barve!

walden, 8/05/2006 v kategoriji novice

Letni kino Otok, ki ga za ─Źas festivala na osrednjem izolskem trgu postavi nizozemska profesionalna ekipa Openlucht Bioscoop, bo gostil pet filmov iz sekcije Trgatev, ki se potegujejo za naklonjenost ob─Źinstva in redno distribucijo po slovenskih kinematografih. Med njimi sta ponovno izbranca iz Irana in Argentine, sever Afrike bo tokrat predstavljala Tunizija, ─Źrno Afriko Burkina Faso, prvi─Ź pa prihaja na Otok film iz Brazilije. beri naprej | read more

Kino Otok 3 se predstavlja - 6.5. v izoli in 8.5 v kinodvoru!

walden, 4/05/2006 v kategoriji novice

Tretja edicija Kino Otoka je vedno bli??e. Od 26. do 30. maja bo Izolo ponovno naselil Kino Otok, filmska kolonija vseh barv in kontinentov. Izolani bodo lahko kot prvi izvedeli vse skrivnosti tretjega festivala Kino Otok - no, skoraj vse. V soboto 6. maja bo v Art kinu Odeon od 19. ure potekala predstavitev festivala, ki ji bodo dodali ??e posebno presene─Źenje, predpremierno predvajanje enega izmed filmov iz leto??njega programa.

beri naprej | read more

USTANOVLJENO DRU?áTVO KINOTEKA

walden, 24/04/2006 v kategoriji novice, zapisi

V soboto, 22. 4.2006, leto dni po smrti ustanovitelja in prvega direktorja Slovenske kinoteke Silvana Furlana, je bilo v Kulturnem domu v Novi Gorici ustanovljeno Dru??tvo kinoteka, v raz??irjenem imenu Dru??tvo prijateljev kinoteke Silvana Furlana. Predsednik dru??tva je postal Franci Slak.
Namen dru??tva, ki zdru??uje razli─Źne posameznike in skupine, je po svojih najbolj??ih mo─Źeh skrbeti za visoke kriterije stroke pri obravnavi in ustreznem predstavljanju slovenske in svetovne filmske dedi??─Źine ter filmske kulture in umetnosti nasploh. beri naprej | read more

Filmske ikone daljnega vzhoda v Vidmu

walden, 21/04/2006 v kategoriji novice

V petek, 21. aprila, se v Vidmu za─Źenja 8 festival popularnih filmov iz daljnega vzhoda, ki predstavlja najve─Źji tovrstni dogodek v Evropi. Od vsega za─Źetka je videmski festival partner Kino Otoka, ki v posebnem programu Far East Special prika??e nekaj filmov iz ob??irnega videmskega programa. Poleg najatraktivnej??ih filmov teko─Źega leta uspe Far East Filmu vsako leto v na??o sose??─Źino privabiti tudi ??tevilne ustvarjalce, producente in filmske zvezde daljnega vzhoda. Kino Otok se bo na festivalu predstavil v nedeljo, 23. aprila ob 20. uri. Vse o Far East Filmu zveste na www.fareastfilm.com. Se vidimo!

V spomin Silvanu Furlanu

walden, 19/04/2006 v kategoriji novice, zapisi

Spo??tovani!

V soboto, 22. aprila, bo minilo eno leto, od kar nas je zapustil na?? dragi prijatelj in sodelavec Silvan Furlan, ustanovitelj in prvi direktor Slovenske kinoteke. Spomnili se ga bomo na njemu najljub??i na─Źin, s filmsko projekcijo, ki bo 22. aprila ob 17.30 v kinu kulturnega doma v Novi Gorici. Naslov filma naj ostane skrivnost. beri naprej | read more

Crossing Europe Film Festival, tretji─Ź

walden, 12/04/2006 v kategoriji novice, zapisi

za isolacinema.org pi??e Jurij Meden

Med 25. in 30. aprilom se bo v avstrijskem proletarskem mestu Linz odvila tretja izdaja mednarodnega filmskega festivala Crossing Europe; kot je razvidno iz prozai─Źnega imena, posve─Źenega izklju─Źno evropskim kinematografijam. Vendar ime samo ??e ne opi??e tistega, kar festivalu znotraj ??iroko (in na prvi pogled konzervativno) zastavljenega koncepta podeljuje enkratno identiteto. beri naprej | read more

─?e??ke sanje: prikaz filma in razprava o mo─Źi potro??ni??tva

walden, 9/04/2006 v kategoriji novice

V sredo, 12.4. 2006 ob 20.10, bo v Kinodvoru v Ljubljani potekala razprava o psiholo??ki in manipulativni mo─Źi potro??ni??tva, ki jo ob redni distribuciji filma ─?e??ke sanje v Sloveniji organizirajo ekipe Memefesta, Kinodvora in Otoka - zavoda za razvijanje filmske kulture Ljubljana. Po uvodni besedi in projekciji filma bo Marcel ?átefan─Źi─Ź jr. vodil razpravo o omenjeni temi z na??imi gosti, dr. Metko Kuhar, dr. Gregorjem Bulcem, dr. Jo??etom Vogrincem, in dr. Levom Kreftom. beri naprej | read more

─?e??ke sanje so v kinematografih!

walden, 28/03/2006 v kategoriji novice

Film ─?e??ke sanje je dokument najve─Źje potro??ni??ke potegav??─Źine, kar jih je videla ─?e??ka republika. Filip Remunda in V?şt Klus??k, dva izmed najbolj obetavnih vzhodnoevropskih dokumentaristov, se namenita raziskati psiholo??ko in manipulativno mo─Ź potro??ni??tva: ustvarita ogla??evalsko akcijo za nekaj, kar ne obstaja. Film v distribuciji zavoda Otok te dni prihaja v slovenske kinodvorane. beri naprej | read more

Pogovor z re??iserjema filma ─?e??ke sanje

walden, 28/03/2006 v kategoriji novice, pogovori

Filip Remunda in V?şt Klus??k sta re??iserja filma ─?e??ke sanje, ki v okviru distribucije Otok prihaja v slovenske kinematografe. Pogovor z avtorjema ─Źe??ke dokumentarne hiperkomedije je nastal na filmskem festivalu v Karlovyh Varyh. Z njima se je pogovarjal Colin O`Connor. beri naprej | read more

Oto??ka ekipa prejela nagrado Zlato gnezdo!

walden, 28/03/2006 v kategoriji novice

Liberalna akademija, dru??tvo za preu─Źevanje politi─Źne demokracije in liberalizma, je z nagrado Zlato gnezdo za leto 2005 nagradila ekipo festivala Kino Otok! Kot je zapisal predsednik Liberalne akademije dr. Darko ?átrajn, je nagrada Zlato gnezdo namenjena tistim, “ki umetnikom omogo─Źajo najbolj??i okvir za njihovo delovanje. Razlogov za to odlo─Źitev je ve─Ź. Klju─Źen pa je ta, da sodobna umetnost zahteva za svoje neovirano delovanje pro??ne, inovativne in ─Źasu primerne organizacijske strukture, ki podpirajo, predstavljajo in distribuirajo njeno delovanje.”

O─Źitno Kino Otok je taka struktura, zato tole samoopevanje zaklju─Źimo z udarni??kim: bravo mi!

OTOK FILMA NA SLOVENSKEM MORJU

walden, 12/03/2006 v kategoriji novice

Noben ─Źlovek ni otok, Otok pa so ljudje.

Filmski festival Kino Otok – Isola Cinema v Izoli bo ??tel komaj tri leta, pa se je njegov glas ??e po??teno razlegel po svetu. Tisti, ki so pri??li z vseh koti─Źkov sveta, pravijo, da je nekaj posebnega. Ob slovesu od lanskega Otoka so se ponavljale besede topel, doma─Źen, intimen, o─Źarljiv, ??iv, prijateljski, spro??─Źujo─Ź, celo ljube─Ź. beri naprej | read more

Video na pla??i 2006: RAZPIS ZA PRIJAVO VIDEO FILMOV V REGIONALNI PROGRAM!

walden, 4/02/2006 v kategoriji novice

V povezavi spodaj objavljamo pogoje za prijavo filmov v regionalni program Videa na pla??i 2006, ki bo potekal med tretjo edicijo festivala Kino Otok med 26. in 30. 5. 2006. Program Video na pla??i se bo odvijal vsako no─Ź v bli??ini izolskega svetilnika, od 22. do 1. ure pono─Źi. Za Regionalni program je v okviru programa Videa na pla??i predvidenih 6 ur programa. Kaj se je v okviru Videa na pla??i vrtelo lansko poletje, si oglejte v tej povezavi. beri naprej | read more

Projekcija filma Pod njihovo ko??o v Kinodvoru!

walden, 13/01/2006 v kategoriji novice

V torek 17. januarja 2006 bo ob 22.10 v Kinodvoru prva (in verjetno edina) kino predstava filma Pod njihovo ko??o re??iserja Vlada ?ákafarja. ?ákafar je v njem opazoval ustvarjanje filma Sa??a Podgor??ka in Iztoka Kova─Źa Kaj bo?? po─Źel, ko pride?? ven od tu? (premiera slednjega na isti dan ob 20.10 in potem v 14-dnevni distribuciji). beri naprej | read more

Foto utrinki s predstavitve filma Pri stricu Idrizu

walden, 9/01/2006 v kategoriji novice

foto © Jo??e Rehberger Ogrin

Tule je nekaj foto utrinkov s predstavitve filma Pri stricu Idrizu, ki si je redno distribucijo v Sloveniji zaslu??il z osvojitvijo nagrade ob─Źinstva na festivalu Kino Otok 2. Film so slovenskemu ob─Źinstvu predstavili re??iser Pjer ??alica, igralca Senad Ba??i─? in Jasna ??alica ter glasbenika Halid Be??li─? in Sa??a Lo??i─?. beri naprej | read more

Filmska ekipa iz Bosne te dni v Sloveniji predstavlja film Pri Stricu Idrizu!

walden, 5/01/2006 v kategoriji novice

Na slavnostnih premierah bosanskega filma Pri stricu Idrizu (drevi, 5. januarja ob 20.10 v Kinodvoru, in jutri, v petek, 6. januarja ob 20.30 v celjskem Metropolu) bodo film predstavili re??iser Pjer ??alica, igralca Senad Ba??i─? in Jasna ??alica ter glasbenika Halid Be??li─? in Sa??a Lo??i─?. beri naprej | read more

Stric Idriz prihaja v kino!

walden, 19/12/2005 v kategoriji novice

V prvih dneh prihajajo─Źega leta prihaja na redni kinematografski spored zmagovalec ob─Źinstva drugega festivala Kino Otok, bo??nja??ki film Pri stricu Idrizu re??iserja Pjera ??alice. Slavnostni premieri z gosti iz Sarajeva bosta v Kinodvoru in v celjskem Metropolu 5. in 6. januarja 2006. V mesecu decembru pripravljamo ve─Ź prazni─Źnih predpremier po slovenskih mestih. beri naprej | read more

Festival Animateka 2005 je zaklju─Źen!

walden, 18/12/2005 v kategoriji novice

Leto??nja Animateka je zaklju─Źena, strokovna ??irija pa je na v─Źeraj??nji zaklju─Źni prireditvi v ljubljanskem Kinodvoru razglasila zmagovalce festivala. Razglasitvi je sledil koncert avstrijske glasbenice Gustav, ki ga je ekipa festivala Animateka 2005 pripravila v sodelovanju s festivalom Mesto ??ensk. Vsled zelo pestrega in heterogenega animate─Źnega programa, ki je predstavil mnogo razli─Źnih tipov animacije, ni presene─Źenje, da je ??irija svojo odlo─Źitev utemeljila takole: beri naprej | read more

Bli??a se Human Rights Film Festival v Zagrebu!

walden, 28/11/2005 v kategoriji novice

Baghdad Blogger/ Salam PaxMed 9. 12. in 14. 12. 2005 bo v Zagrebu potekal Human Rights Film Festival, katerega repertoar je verjetno ??e sam po sebi zanimiv za vsakega Oto─Źana. Kot obljubljajo na svoji spletni strani, bo leto??nji festival zaznamovala velika ??anrska in stilska pestrost, ki bo v prvi vrsti osredoto─Źena na prezrte kinematografije. Na festivalu bosta prikazan tudi filma Santiagovi Dnevi Josua Mendeza, in Spe─Źi otrok re??iserke Yasmine Kassari - oba sta poleti obiskala Kino Otok 2! beri naprej | read more

Abonma Kinodrom 05/06

walden, 19/10/2005 v kategoriji novice

Kinodvor in Kino Otok sta (ponovno) zdru??ila mo─Źi in plod tega sodelovanja le abonma dobrih filmov za dobro ceno Kinodrom 2005/2006, ki je mo─Źno zaznamovan s filmi zadnjega festivala Kino Otok. Z Otoka prihajajo filmi ─?ista (Clean, Olivier Assayas), ─?e??ke sanje (─?esky sen, Vit Klusak, Filip Remunda) in leto??nji gost na Trgatvi Kino Otoka - Santiagovi dnevi (Dias de Santiago, Josue Mendez). beri naprej | read more

53. MFF Donostia-San Sebastian, 15-24. september 2005

walden, 5/10/2005 v kategoriji novice, zapisi

za isolacinema.org pi??e Ma??a Pe─Źe

»Preden je bil bog Bog in kamen kamen, so bili Baski Baski«, pravi star baskovski pregovor. In v San Sebastianu, tako imenovani utrdbi baskovskega nacionalizma, ta vsekakor velja, saj je tu ob─Źutiti ─Źisto poseben, baskovski pogled na svet. Rde─Źe preproge so polne policistov, na ulicah se vsak dan protestira, pa zato dolge pe??─Źene pla??e niso ni─Ź manj obiskane, po cesti se sprehajajo bosonogi deskarji, bari so polni 24 ur na dan beri naprej | read more

Girish Kasaravalli se bo morda potegoval za oskarja!

walden, 26/09/2005 v kategoriji novice

Girish Kasaravalli, gost prve edicije festivala Kino Otok, je s svojim filmom Hasina osvojil dr??avno nagrado za najbolj??i film s socialno zavestjo (Best Social Awareness Film). Poleg Girisha sta nagradi osvojila ??e I. Lankesh s filmom Mona Lisa, ter S. Mahendar s filmom Gowdru, kar te dni povzro─Źa vro─Źo polemiko v indijskih filmskih krogih, saj naj bi bila tako Mona Lisa kot Gowdru predelavi starej??ih filmov. beri naprej | read more

Vabilo na oto??ki ve─Źer v Kinodvoru

walden, 23/09/2005 v kategoriji novice

Festival Kino Otok vas vljudno vabi na prvega v ciklusu oto??kih ve─Źerov, ki se bo zgodil v ponedeljek, 26. septembra 2005 ob 20.00 v Kinodvoru. In kaj se bo dogajalo? V prvem planu so, kot se za festivalski ve─Źer spodobi, odli─Źni filmi: ob 18.00 Kiarostamijev Veter nas bo odnesel s seboj, ob 20.10 Sveto dekle Lucrecie Martel, ob 22.10 pa ??e zaklju─Źni film leto??njega Kino Otoka, Teroristka Santosha Sivana! beri naprej | read more

Yasmine Kassari zmagovalka v Kopenhagnu

walden, 17/09/2005 v kategoriji novice

?átevilni gostje festivala Kino Otok so se ??e oven─Źali z najpresti??nej??imi filmskimi priznanji. No, kar se ti─Źe presti??a, bo najte??e prekositi Joea Weerasethakula, ki je osvojil cannesko Zlato Palmo. In ─Źeprav v Izoli to res ne igra klju─Źne vloge, vam z veseljem tu in tam sporo─Źimo, da je kak na?? prijatelj dosegel kak odmeven uspeh. Tokrat lahko ─Źestitamo Yasmine Kassari. beri naprej | read more

Oto??ki filmi v jesenskem Kinodvoru

walden, 6/09/2005 v kategoriji novice

─?e si ??e niste uspeli ogledati vseh filmov na leto??njem ali lanskem Kino Otoku - brez panike. Nekaj jih lahko ujamete v mesecu septembru v Kinodvoru. Ogledate si lahko Tropsko bolezen na??ega lanskega gosta Apitchatponga Weerasethakula, Accordion Tribe Stefana Schwieterta, Usodo Youssefa Chahina, ki je otvoril leto??nji Kino Otok, beri naprej | read more

LETE─?I OTOK V FREISTADTU

walden, 31/08/2005 v kategoriji novice

Za isolacinema.org Nina Pe─Źe
Foto © Franziska Thurner

Freistadt je mestece z 8.000 prebivalci na robu Avstrije, 200 km od Prage in 150 km od prvega visokogorja, od koder prihaja domoljubni avstrijski film. Wolfgang Steininger, lastnik lokalnega kina in podpornik kulturno-umetni??kega programa v Freistadtu ter soorganizator filmskega festivala Crossing Europe v sosednjem Linzu, je direktor festivala Der Neue Heimat Film ??e vseh 18 let, beri naprej | read more

ABC Kiarostami

walden, 4/08/2005 v kategoriji novice, zapisi

pripravila Nika Bohinc

In je res pri??el, na?? Abbas Kiarostami. Tistega lepega ─Źetrtka, v gori??ko Hi??o filma. Eden najve─Źjih avtorjev na??ega ─Źasa. Poet, filozof, slikar, fotograf, vse to in ??e kaj. Najprej je bil zadr??an, ??ele ko je za─Źel govoriti o svojih filmih in umetnosti, je zid nedostopnosti padel. Po novinarski konferenci se je pogovarjal z ob─Źinstvom, posedel med radovedne??i in ob─Źudovalci na dvori??─Źu ter zve─Źer na gradu prejel nagrado Amidei za svoj opus. beri naprej | read more

Kiarostami na festivalu Amidei

walden, 4/08/2005 v kategoriji novice, zapisi

Deset dni 24. festivala Amidei je najmo─Źneje zaznamoval prihod Abbasa Kiarostamija – velikana iranskega filma, pesnika, slikarja, fotografa, predvsem pa antropologa in humanista brez primere. V Gorici je ostal tri dni, prejel nagrado za avtorski opus, se sre─Źal z novinarji in publiko, preostali ─Źas pa se je skrival nekje po okoli??kih gri─Źih. Z njim smo se v Hi??i filma sre─Źali tudi Oto─Źani; kaj smo dorekli, naj zaenkrat ostane skrivnost. ─?e ste zamudili prilo??nost, da bi mojstru prisluhnili osebno, vam preostane ??e ena prilo??nost, nekaj njegovih besed si lahko preberete tukaj. beri naprej | read more

Film Lisandra Alonsa osvojil nagrado na festivalu Karlovy Vary!

walden, 9/07/2005 v kategoriji novice

Lisandro Alonso, verjetno najbolj veseli (in veselja??ki) gost leto??njega Kino Otoka 2, se je oven─Źal s ??e eno nagrado. Njegov film Mrtvi (Los Muertos), ki je bil prikazan na leto??njem Kino Otoku, je osvojil Independent Camera Award v sekciji neodvisnega filma na mednarodnem filmskem festivalu Karlovy Vary.
beri naprej | read more

Kino Otok - upanje pogumnih

walden, 8/07/2005 v kategoriji novice

Kino Otok 2 je ??e precej dale─Ź za nami, priprave na tretjo edicijo se, ne boste verjeli, ??e za─Źenjajo, vtisi z leto??njega festivala pa ostajajo v na??ih mislih in nas navdihujejo. Eden tistih, ki se mu je to pripetilo, je Igor Bizjan, samostojni kulturni delavec in predsednik dru??tva Obzorje, ki je na Kino Otoku 2 spisal niz kratkih pesnitev, ki jih v splo??ni gu??t ponuja na tejle spletni strani. beri naprej | read more

KINO OTOK 2 ZAKLJU─?EN!

walden, 31/05/2005 v kategoriji novice

foto © Jo??e Rehberger Ogrin


Avtorji na zaklju─Źnem ve─Źeru Kino Otoka 2.

Tako. Kino otok, festival filma Afrike, Azije, Latinske Amerike in Vzhodne Evrope s prijatelji je zaklju─Źen. V uradnem programu smo prikazali 30 celove─Źernih filmov v sedmih sekcijah, 4 kratke filme in 8 animiranih. Na punti, ki je bila letos prav posebej ??ivahna, so vsak ve─Źer potekale projekcije Videa na pla??i, 70 jih je bilo. Poleg izrazitega odziva doma─Źe publike je Kino Otok gostil 83 gostov in 68 akreditiranih novinarjev. Za to, da je bil Kino Otok prijazen do vseh Izolanov in vseh tistih, ki so pri??li od drugod, je skrbelo 130 sodelavcev festivala. beri naprej | read more

Ob─Źinstvo se je odlo─Źilo za film Pri Stricu Idrizu!

walden, 29/05/2005 v kategoriji novice

Zmagovalni film po izboru ob─Źinstva leto??njega Kino Otoka je film re??iserja Pjera ??alice Pri stricu Idrizu (Kod amid??e Idriza, Bosna in Hercegovina, 2004). Nagrada je odkup filma in distribucija po Sloveniji. Projekcija zmagovalnega filma se bo zgodila v torek, 31.5. ob 22.30 na velikem finalu v Kinodvoru. beri naprej | read more

Intervju s Pjerom ??alico

walden, 29/05/2005 v kategoriji novice, pogovori

za isolacinema.org pi??e Oana Stupariu
foto © Jo??e Rehberger Ogrin

Va??i filmi predstavljajo nekak??en rentgenski pogled na regijo, iz katere prihajate. Kako se od prikazanih problemov odtrgate in nanje pogledate od dale─Ź?
Zame kot filmarja je poglavitna motivacija interes za mikrokirurgijo ─Źlove??ke du??e. Ta je tar─Źa mojega pogleda. Bolj kot dejanja me zanimajo ljudje in prepri─Źan sem, da je vsako dejanje zgolj posledica odnosov med ljudmi. Pripovedujem pa─Ź zgodbe o ljudeh, ki ??ivijo v moji de??eli. ─?e bi hotel posneti film v drugem okolju, bi to storil le, ─Źe bi me na nanj vezala kak??na posebna ideja ali odnos. beri naprej | read more

29. maj: danes na otoku

walden, 29/05/2005 v kategoriji novice

urnik projekcij in spremljevalnih prireditev za 29. maj. beri naprej | read more

V prvi osebi: Josue Mendez

walden, 29/05/2005 v kategoriji novice, pogovori

Najradostnej??a klika festivala, ki jo sestavljajo udele??enci delavnice Vesela kamera, ne po─Źiva. Tokrat so rekli eno ali dve z Josuem Mendezom, diplomirancem iz Yalea in avtorjem perujske analogije Scorcesejevega taksista, Santiagovi dnevi (urnik je tule, pa sre─Źno, Kino Otok se ??al izteka, kaj ho─Źemo…)

Ah ja, intervju z Josuem Mendezom si oglejte tule:

pogovor z Josuem Mendezom
[10.4 Mb]

28. maj: danes na otoku

walden, 28/05/2005 v kategoriji novice

Urnik projekcij in spremljevalnih prireditev za 28. maj. beri naprej | read more

Pogovor z Ano Poliak

walden, 28/05/2005 v kategoriji novice, pogovori

pogovarjal se je Denis Vali─Ź
foto © Jo??e Rehberger Ogrin

Omenila ste, da sta s sodelavcem Willijem Behnischem pri─Źela pisati scenarij za film Usoda vulkana izhajajo─Ź iz podobe mo??kega v ognju. Gre za kak??no konkretno ali povsem abstraktno podobo?

Konkretno, za podobo iz filma Nostalgija Andreja Tarkovskega. Tam se mo??ki polije z bencinom in za??ge. Zdelo se nama je, da ta podoba povzema oziroma sintetizira ob─Źutje, ki sva ga imela o Argentini. Toda nazadnje to sploh ni bilo pomembno, saj sem med samim snemanjem zavrgla ve─Źino prvotno napisanega scenarija. beri naprej | read more

Portret: Yasmine Kassari

walden, 28/05/2005 v kategoriji novice, zapisi

za isolacinema.org pi??e Neva Nahtigal
foto © Nejc Vavpeti─Ź

»V filmu najde?? vse, iz ─Źesar je ??ivljenje.«

»Resni─Źno verjamem, da so tam, kjer so ??enske zatirane in nesre─Źne, tudi mo??ki nesre─Źni. Mo??ki so sre─Źni s sre─Źnimi ??enskami, z ??enskami, ki cvetijo…,« razmi??lja Yasmine Kassari, cveto─Źa scenaristka in re??iserka prve bere leto??nje Trgatve. Spra??evalca gleda naravnost v o─Źi, polnokrvne misli pa ji v pogovorih te─Źejo gladko kot na platnu filmska govorica. beri naprej | read more

Day Two: Show Your Colors

walden, 28/05/2005 v kategoriji novice

za isolacinema.org pi??e Joe Valen─Źi─Ź
foto © Jure Vi??intin

The colors of Kino Otok exhilarate me. Hot sapphire skies. Gold glinting on the azure Adriatic. Roses bursting crimson and pink from every garden. The scarlet shirts of a hundred Otok volunteers. It’s overwhelming. Winter was way too long in my town. When I left Cleveland, it was pallid with snow. Leaden clouds weighed down my spirits. I led a lackluster existence. It’s not easy to dance in galoshes and a parka. beri naprej | read more

V prvi osebi: Lisandro in Pablo

walden, 28/05/2005 v kategoriji novice

Sre─Źali smo se z najbolj neu─Źakanima gostoma leto??njega festivala, ki sta v Izolo prispela ??e pred pri─Źetkom festivala. Pablo Trapero in Lisando Alonso, boter in enfant terrible novega argentinskega filma, sta nam zaupala nekaj misli o svojem ustvarjanju ter nekaj sve??ih vtisov pred-festivalskega utripa. Oba intervjuja sta nastala v produkciji prolifi─Źne internacionalne gonzo-tvrdke Vesela kamera (Salud!).

intervju s Pablom Traperom [2.6 Mb]
intervju z Lisandrom Alonsom [6.7 Mb]

27. maj: Danes na otoku

walden, 27/05/2005 v kategoriji novice

Spored pogovorov in spremljevalnih prireditev za petek, 27. maj je spodaj, objavljamo pa pomembno obvestilo: predstavitev delavnice EAVE, ki bi se morala zgoditi danes ob 14.30 uri, je prestavljena na jutri, 28.5. ob isti uri.
beri naprej | read more

Kino Otok Kino Dvor

walden, 27/05/2005 v kategoriji novice

foto © Martin Podr??avnik

Celinsko Ljubljano je danes zajela oto??ka fronta in razvedrila vreme nad Kinodvorom. Preddverje Kinodvora ponuja filmsko u??itkarjenje na le??alnikih s posebno oto??ko ponudbo - sangrio za 250 sit. Stokovno mnenje na??ih programskih vodij je bilo enotno: priporo─Źa se obisk kinodvorske pla??e vsak dan med 11. in 13. uro, kjer boste brezpla─Źno izpostavljeni programu Video na pla??i, najbolj primerno za tiste z ob─Źutljivo ko??o. Video na pla??i brez opeklin.
beri naprej | read more

V prvi osebi: Yasmine in Saman

walden, 27/05/2005 v kategoriji novice

foto © Nejc Vavpeti─Ź

Hiperaktivni mavri─Źni kolektiv soborcev iz delavnice Vesela Kamera ne po─Źije niti za hip, tega pa ne pustijo niti festivalskim gostom, ki vsak dan sodelujejo v njihovih dejavnicah. Tako nastajajo zabele??ke pogovorov, ki bi sicer izzveneli. Tokrat so se pogovorili s Samanom Salurom, mladim iranskim re??iserjem in nesojenim zdravnikom, ki se na festivalu predstavlja s svojim re??ijskim prvencem Iz de??ele ti??ine, ki na veliko platno letnega kina na Manziolijevem trgu prihaja danes zve─Źer. Sre─Źali so se tudi z maro??ko re??iserko filma Spe─Źi otrok Yasmine Kassari in nastal je zapis, ki je na ogled spodaj.

pogovor z Yasmine Kassari
[6.4 Mb]
pogovor s Samanom Salurjem
[5.3 Mb]

Far East Special: The True Glory

walden, 26/05/2005 v kategoriji novice

Olaf M??ller, for isolacinema.org

Most of the people who routinely tell you just how much they love Asian cinema (by which they tend to mean the cinemas of East Asia…) would probably freak out at Udine’s Far East Film Festival, an annual event devoted to the more commercial kinds of glory from such major film cultures like Japan, Hongkong, or the Philippines – excactly the kind of films to give our event a cool and crazy kind of additional edge. beri naprej | read more

Iz de??ele ti??ine, poeti─Źni prvenec Samana Salurja

walden, 26/05/2005 v kategoriji novice

za isolacinema.org pi??e Oana Stupariu

─?e sta Vlada in Televizija zamudili svojo prilo??nost popraviti na?? iztirjeni svet, potem je Sedma umetnost morda ??e edina, ki nam tukaj lahko pomaga. Iranski re??iser Salman Salur vztraja na poziciji, ki tegob njegove dr??ave ne posreduje v svet na ekspliciten na─Źin: njegova vizija se giblje v prostoru med literaturo in fotografsko podobo ter obe prvini stopi v ne??no metaforo, da bi se izognila cenzuri. Vendar Iz de??ele ti??ine vsekakor ni tih prvenec. beri naprej | read more

26. maj: danes na otoku

walden, 26/05/2005 v kategoriji novice

Spored pogovorov in spremljevalnih prireditev za petek, 27. maj: beri naprej | read more

Vrve?? v pri─Źakovanju otvoritve

walden, 25/05/2005 v kategoriji novice

foto © Barbara Trbojevi─?

Today’s the day! Na Kino Otok prihajajo prvi gostje, Lisandro Alonso in Pablo Trapero sta prispela ??e v─Źeraj, Roger Gnoan M’Bala in medijska aktivistka ter osrednja figura kinematografije Slonoko??─Źene obale, Hanny Tchelley-Etibou pa danes. ?ákamp se polni z obiskovalci, festivalska punta pa s stojnicami, delavnicami in glasbeno opremo. Veseli kamermani so marljivi kot mravljice, celo mestece jih je polno, na na??i spletni strani pa ??e lahko najdete prve plodove njihove kreativne norosti. O tem, katera od teh dveh komponent je v njihovih izdelkih dominantna, zgodovina (zaenkrat) mol─Źi. Najsi bo tako ali druga─Źe, njihovi objektivi so odlo─Źno uperjeni v dana??nji pri─Źetek festivala Kino Otok 2, ki se kot lanski pri─Źenja s pravo poslastico. beri naprej | read more

Misli imajo krila, nih─Źe jim ne more prepre─Źiti, da letijo.

walden, 25/05/2005 v kategoriji novice

za Kino Otok pi??e ??arko Broz

Te??ko je bilo najti otvoritveni film, ki bi se lahko kosal in upravi─Źil visoka pri─Źakovanja, zrasla na ble??─Źe─Źih spominih na lanskoletni otvoritveni film, o─Źarljiv in ─Źaroben vrhunec Bollywooda Umrao Jaan v re??iji rad??e Muzaffarja Alija, ─Źigar ni─Ź manj ─Źarobna prezenca krasi plakate leto??nje festivalske izdaje. Naslajanju nad stasom nesmrtne Rekhe in zlatim glasom legendarne Ashe Bosle ob rob, nas je Umrao Jaan nau─Źil predvsem eno: da baro─Źna forma spektakla lahko vseeno posreduje jedko politi─Źno sporo─Źilo (v tem primeru preseganje zatohle, binarne predstave »matere« Indije kot »emblema rev??─Źine« in/ali »spiritualnega razko??ja« ter kritika rigidne dru??be, v kateri ni prostora za zaljubljeno ??ensko), oziroma da bo politi─Źno sporo─Źilo nemara naju─Źinkovitej??e, ko bo prekrito s tanko plastjo dostopne, v??e─Źne forme spektakla. beri naprej | read more

“In Africa You Always Denounce By Making Fun” …

walden, 25/05/2005 v kategoriji novice

Olaf M??ller, for Isola Cinema

Roger Gnoan M’Bala, famous for his social satires, once said – but does he still believe it, does it still work like that? Gnoan – born in 1943 in Grand Bassam; educated in the craft of directing in France and Sweden – belongs, together with the late and production-wise sadly marginal Etienne N’Dabian Vodio, to the second generation of filmmakers from the Ivory Coast. beri naprej | read more

Prvi gostje so ??e v Izoli!

walden, 24/05/2005 v kategoriji novice

Linija Cannes-Izola nam je dostavila prvaka novega argentinskega vala Pabla Trapera (re??iser filma Dru??ina na kolesih, na fotografiji), iz Irana pa je pripotoval mladi re??iser Saman Salur , ki se bo predstavil s filmom Iz de??ele ti??ine. Oba se bosta v tekmovalnem programu potegovala za naklonjenost ob─Źinstva. Prispeli so tudi nizozemski mojstri iz Openluchtbioscoopa, ki bodo jutri na Manziolijevem trgu v sredi??─Źu mesta postavili letni kino; 24. maja zve─Źer ob 21.00 si bomo skupaj z Izolani in prebivalci Obale privo??─Źili prvo, predpremierno projekcijo: film presene─Źenja.

Vabljeni, da se nam pridru??ite na Otoku!

Afrique

walden, 23/05/2005 v kategoriji novice, zapisi

za Kino Otok pi??e Helmut Groschup
iz nem??─Źine prevedla Anja Nagli─Ź

Afri??ko filmsko ustvarjanje se pogosto ena─Źi kar z ustvarjanjem v Maliju, Senegalu in Burkini Faso, res pa je, da iz teh dr??av prihaja veliko sijajnih re??iserjev; omenimo jih le nekaj: Djibril Diop Mamb??ty iz Dakarja, Souleyman Ciss?? iz Bamaka in Idrissa Ou??draogo iz Ouagadougouja. Kinematografija teh de??el je usmerjena k tradicijam, ki so nastale skozi kolonialni razvoj. Po eni strani je kriti─Źna, po drugi pa konformisti─Źna. Konformizem ni prostovoljen, temve─Ź je nujen zaradi ekonomskih pogojev. Kdor govori o filmu, mora govoriti o tr??nih in produkcijskih pogojih.
beri naprej | read more

Akcija!

walden, 22/05/2005 v kategoriji novice

Korenjaki iz prostovoljske brigade in njihovi tovari??i iz Vesele kamere so danes popoldne visoko zavihali rokave. ?ákamp je dobil prve obrise. A to ni edina delovna zmaga dana??njega dne - ?ákampu se je namre─Ź pridru??ila tudi ─Źisto prenovljena festivalska Ribica.
beri naprej | read more

Redna linija Cannes – Izola

walden, 12/05/2005 v kategoriji novice

Pablo TraperoPrvi festival Kino Otok je med drugimi lani gostil tudi tajskega re??iserja Apichatponga Weerasethakula. V Izolo je pripotoval naravnost iz Cannesa, kjer je za Tropsko bolezen prejel nagrado ??irije. V minulem letu je Apichatpong, za prijatelje Joe, obiskal vse pomembne filmske festivale po svetu, z retrospektivo igranih in dokumentarnih filmov gostoval po Ameriki in Franciji, predaval je v Rotterdamu in medtem pobral ??e nekaj nagrad. beri naprej | read more

CROSSING EUROPE-FILMFESTIVAL LINZ: Demi Tarif

walden, 11/05/2005 v kategoriji novice, zapisi

za isolacinema.org pi??e Vasja Bibi─Ź
foto © Crossing Europe

Ob razglasitvi glavne nagrade na drugem mednarodnem festivalu Crossing Europe Linzu ni manjkalo za─Źudenih in osuplih pogledov ??tevilnih gostov in novinarjev, glede na ??tevilo obiskovalcev, ki je zapustilo dvorano ??e pred koncem (prvonagrajenega) filma, pa je odlo─Źitev ??irije verjetno podobno dvoumno odmevala tudi med publiko. Toda dejstvo, da je prejel nagrado vi??ini 10.000 Eurov film DEMI-TARIF, ni bila kak??na obi─Źajna ??irijska spletka pod vplivom ??efov festivala, producentov ali publike. beri naprej | read more

FESTIVAL CROSSING EUROPE, LINZ

walden, 11/05/2005 v kategoriji novice

za isolacinema.org pi??e Vasja Bibi─Ź
foto © Crossing Europe

Lin??ki Crossing Europe, ki je konec aprila do??ivel svojo drugo izvedbo, je “geografsko” kri??i??─Źe evropske filmske produkcije, tiste iz uradne (EU) in povsem enakovredno tudi neuradne Evrope ( Balkan, Kazahstan, Romunija, Rusija…). Njegov glavni cilj je odkrivanje na drugih festivalih spregledanih mladih re??iserjev in zgodb, v katerih nastopajo mladi kot “nevidni nasprotniki kapitala”.
Ob tem je pomembno, da je tako v tekmovalnem kot v ??tevilnih drugih programih prevladovala filmska inovacija, torej filmi, ki prehajajo in ??irijo meje filmskega izraza. beri naprej | read more

Potujo─Źi otok na pol poti

walden, 10/05/2005 v kategoriji novice

Potujo─Źi otok, foto (c) Jo??e Rehberger Ogrin Festivalska karavana potujo─Źi otok je prevandrala ??e dobr??en del Slovenije in zainteresiranim podrobneje predstavila festival Kino Otok. Te dni se karavanica spogleduje tudi s tujino, v ─Źetrtek 5. maja pa se je ustavila v Kinodvoru in prisotnim odgrnila tan─Źico z nekaterih vsebin, ki so bile do postanka v Ljubljani znane zgolj izbrancem. beri naprej | read more

EAVE se predstavi v IZOLI

walden, 8/05/2005 v kategoriji novice

V sklopu leto??njega Kino Otoka, festivala filma Afrike, Azije, Latinske Amerike in Vzhodne Evrope s prijatelji, se bo v soboto, 28. maja, predstavila evropska delavnica za producente EAVE. Predstavitev EAVE bo potekala v soboto, 28. maja, v Art kinu Odeon ob 14.30. Prijave sprejema Media Desk najkasneje do petka, 20. maja 2005. beri naprej | read more

SUBSAHARSKA KINEMATOGRAFIJA

walden, 6/05/2005 v kategoriji novice, zapisi

djibril diop mambety

za isolacinema.org pi??e Sarah Luna─Źek

Od dne, ko so se gledalci prvi─Ź lahko ─Źudili filmskim podobam v kino dvoranah, je moralo prete─Źi osemin??estdeset let, da jim lahko dodamo letnico nastanka prvega afri??kega filma. Zanj velja Borom Sarret (1963) Ousmaneja Sembeneja, ki skozi dan voznika vprege prikazuje te??avno situacijo postkolonialnega malega ─Źloveka in krivi─Źnosti moderne afri??ke dru??be.

beri naprej | read more

Glasba velikih zgodb

walden, 6/05/2005 v kategoriji novice, zapisi

za isolacinema.org pi??e Gabriele Babnik

19. Fespaco, Festival panafricain du cinema de Ouagadougou, Burkina Faso, 26. februar – 5. marec

Na Fespacoju se je videlo, da kitara izhaja iz Afrike. Da se starke ??e vedno lahko gibljejo v bokih in so pri tem angelsko lepe. Da je mo??no ??vicarsko harmoniko in rusko flavto kombinirati z namibijskim ritmom. Da ob zvokih, ki ob tem nastajajo, vstanejo celo hromi in si nadenejo plesne japanke. beri naprej | read more

Danes Potujo─Źi Otok v Kinodvoru!!!

walden, 3/05/2005 v kategoriji novice

V mesecu maju Potujo─Źi Otok roma po filmu prijaznih slovenskih, hrva??kih in furlanskih mestih, da bi najbolj neu─Źakanim razodel vsebino drugega Kino Otoka.Vabimo vas na lep in spro??─Źen filmsko dru??abni ve─Źer v Kinodvor, danes, v ─Źetrtek 5. maja, od 20.30 pa do konca!
beri naprej | read more

majski mese─Źni otok prina??a nagradne majice!

walden, 29/04/2005 v kategoriji novice

» mese─Źni otok, maj 2005

POTUJO─?I OTOK V KINODVORU, NOV TERMIN – 5. maj ob 20.30

walden, 28/04/2005 v kategoriji novice

Mesec dni pred za─Źetkom festivala na pot krene festivalska karavana Potujo─Źi otok – predstavitvena akcija, ki po vzoru olimpijske bakle ali kurir─Źkove po??te opozarja na bli??ino in vsebino velikega dogodka.

25. aprila bi morala kreniti na pot v Kinodvoru, a jo je smrt direktorja kinoteke, na??ega prijatelja in podpornika ideje Kino Otoka, Silvana Furlana ustavila.

Tako bo na pot krenila 28. aprila v Novi Gorici, v Kinodvoru pa se bo ustavila 5. maja! beri naprej | read more

Od??el je na?? dragi prijatelj Silvan Furlan

walden, 24/04/2005 v kategoriji novice, zapisi

Od??el je na?? ljubi prijatelj, podpornik in pobudnik ideje o Kino Otoku, Silvan Furlan.

Silvan Furlan – ??ivljenjska pot

22. aprila 2005 ob 16.45 je nehalo biti filmsko srce Silvana Furlana, osrednje osebnosti slovenskega filma v zadnjih tridesetih letih. Njegova ljubezen je zajemala vse razse??nosti filmske umetnosti in kulture, od ustvarjanja, refleksije, propedevtike in promocije do shranjevanja. Silvan Furlan je bil tudi osrednja osebnost snovanja kulturne politike na podro─Źju filma vse od osamosvojitve Slovenije do v─Źeraj??nje prezgodnje smrti.

beri naprej | read more

Potujo─Źi otok v Kinodvoru odpovedan

walden, 23/04/2005 v kategoriji novice

Spo??tovani,

ob ??alostni novici o smrti gospoda Silvana Furlana, direktorja Slovenske kinoteke, Vam sporo─Źamo, da je predstavitveni ve─Źer filmskega festivala Kino Otok v ponedeljek, 25.aprila v Kinodvoru odpovedan.

O tem, kdaj bomo Potujo─Źi Otok pripravili v Kinodvoru, boste naknadno obve??─Źeni.

Hvala za razumevanje in kmalu nasvidenje.

KARAVANA POTUJO─?I OTOK

walden, 20/04/2005 v kategoriji novice

Potujo─Źi otok, foto (c) Jo??e Rehberger Ogrin Ogrevanje in od??tevanje se je pri─Źelo: ??e dober mesec nas lo─Źi do 25. maja, dneva mladosti in filma, ko bo mednarodni filmski festival Kino Otok – festival filma Afrike, Azije, Latinske Amerike in Vzhodne Evrope s prijatelji, Izolo za teden dni spremenil v filmski otok. Natanko mesec dni pred za─Źetkom festivala bo na pot krenila festivalska karavana Potujo─Źi Otok – predstavitvena akcija, ki po vzoru olimpijske bakle ali kurir─Źkove po??te opozarja na bli??ino in vsebino velikega dogodka. Prva postojanka je ljubljanski Kinodvor. beri naprej | read more

19. Panafri??ki filmski in televizijski festival FESPACO 2005

walden, 19/04/2005 v kategoriji novice, zapisi

za isolacinema.org pi??e Igor Prassel
fotografije Jure Vi??intin

Leta 1969 se je skupina filmskih zanesenjakov s podporo francoskega kulturnega centra odlo─Źila v Ouagadougouju, glavnem mestu Burkine Faso (takrat ??e Gornja Volta), organizirati prvi afri??ki filmski festival Fespaco. beri naprej | read more

In smo vsi skupaj nazdravili…

walden, 17/04/2005 v kategoriji novice

kt1, foto (c) Jo??e Rehberger Ogrin Aprilska zdravljica (beri: zbor prostovoljcev in ostalega festivalskega ??ivlja v Izoli) je uspe??no za nami, tako da se lahko vsi skupaj za─Źnemo intenzivneje posve─Źati od??tevanju dni do Kino Otoka 2, ki bo razburkal doma─Źe filmske vode med 25. in 29. majem 2005. Ni slabo, takole med letom malo sko─Źiti v Izolo, in ponovno priklicati na plan ??e ne zbledele spomine na lanske festivalske urice pred velikim platnom.
beri naprej | read more

Otok z razgledom

walden, 15/04/2005 v kategoriji novice

“I wish you keep the festival simple as it is – so fragile, intimate that it is precious.” Ta ??elja je pri??la pred dnevi po e-mailu od Apichatponga Weerasethakula. In pravzaprav zajema vse na??e ??elje za naslednje leto. Naj bo ─Źim bolj tako kot je bilo, se glasi na??e nenavadno konzervativno izhodi??─Źe. Prvi festival Isola Cinema – Kino Otok se je posre─Źil, presenetljivo tudi za nas in zdaj bi ga radi obdr??ali takega: niti datuma mu ne bomo spremenili – vidimo se torej od 25. do 29. maja 2005.
beri naprej | read more

Kino Otok – aprilska zdravljica!

walden, 12/04/2005 v kategoriji novice

Kino Otok 2 bo. Zahvaljujo─Ź lanskim ter novim partnerjem in pokroviteljem lahko ??e danes re─Źemo, da bo tak, kot smo si ga ??eleli, podoben lanskemu, morda malo ve─Źji in bolj urejen. To spoznanje bi radi - preden ??e bolj zavihamo rokave – proslavili skupaj z vsemi, ki tako ali druga─Źe sestavljajo mozaik Kino Otoka.

Pridru??ite se nam na aprilski zdravljici v Izoli, v petek, 15. aprila od 19. ure dalje v multimedijskem klubu kt1 na Kristanovem trgu ??t. 1, nasproti izolske tr??nice.
beri naprej | read more

mese─Źni otok, april 2005

walden, 26/03/2005 v kategoriji novice

» mese─Źni otok, april 2005

mese─Źni otok, marec 2005

walden, 28/02/2005 v kategoriji novice

» mese─Źni otok, marec 2005

mese─Źni otok, februar 2005

matjaz, 17/02/2005 v kategoriji novice

» mese─Źni otok, februar 2005

mese─Źni otok, januar 2005

walden, 28/01/2005 v kategoriji novice

» mese─Źni otok, januar 2005

dogodki ob premieri babice

walden, 8/01/2005 v kategoriji novice
  • 10. januar 2005: Predpremiera in Kino??ov ob 20.00, Kinodvor. Za predpremierno ob─Źinstvo in vse zainteresirane pripravljamo po projekciji pogovor s slavnostno gostjo, glavno igralko Babice Olgo Oni??─Źenko, ter re??iserjem filma Srce je kos mesa, Janom Cvitkovi─Źem. Za glasbo skrbijo legende ruske popevke, na klubskem platnu pa te─Źejo odlomki Olginega pomladnega obiska v Izoli ter prilo??nostna videofotografska razstava.
  • 11. januar 2005: Predpremiera v Izoli ob 18.00 in 20.00, Kino Odeon. Film bo v Izoli, kjer domuje festival Kino Otok, predstavila igralka Olga Oni??cenko.
  • 12. januar 2005: Slavnostna premiera v Kinodvoru, z gostjo Olgo Oni??─Źenko in ruskim vzdu??jem.

Premiero filma Babica spremlja akcija: ─Źe pripelje?? svojo babico (na katero koli izmed rednih januarskih projekcij) v Kinodvor, ji podarimo brezpla─Źno vstopnico.

Babica pa tudi to pot nagrajuje: Spravite svoje vtise o filmu Babica v besede in jih po??ljite na [email protected] (rok:
20. januar). Najbolj??e besedilo bomo nagradili z objavo in festivalsko kartico (ogled vseh filmov) prihajajo─Źega festivala Kino Otok 25.–29.5. 2005.

Dragi prijatelji filma in babic!

walden, 8/01/2005 v kategoriji novice

olga oni??─Źenko

Po Novem letu prihaja na redni kinematografski spored zmagovalni film prvega festivala Kino Otok po izboru ob─Źinstva – Babica ruske re??iserke Lidije Bobrove. Ob tej prilo??nosti smo v Slovenijo povabili glavno igralko Olgo Oni??─Źenko (na fotografiji, foto © Jo??e Rehberger), ki bo prisotna na predpremiernih in premiernih projekcijah v Ljubljani in Izoli.
Kot predfilm bo Babico na poti po kinematografih spremljala mesarska ljubezenska zgodba Srce je kos mesa, kratki film Jana Cvitkovi─Źa. beri naprej | read more

Kam z Babico?

matjaz, 7/01/2005 v kategoriji novice

Babica Tosja

V kino prihaja zmagovalni film ruske re??iserke Lidije Bobrove po izboru ob─Źinstva festivala Kino Otok – Isola Cinema.
V hi??i pri jezeru stanuje ??ivahna babica Tosja, ki kljub bremenu let z veliko skrbjo in potrpe??ljivostjo vodi gospodinjstvo v h─Źerini dru??ini. Ko h─Źi postane invalidka, njen mo?? Ivan babico prisili, da hi??o in gospodinjstvo preda vnukom, ter jo po??lje k sestri Ani. beri naprej | read more

Vtisi s predbo??i─Źne Babice v Kinodvoru

matjaz, 7/01/2005 v kategoriji novice

?átefka Drolc (foto: Jo??e Rehberger Ogrin)

Za predbo??i─Źno Babico smo napovedali posebno vzdu??je in mehko dru??enje, toda film ter pravljica o babici in treh kraljih, ki jo je pred filmom na starem gugalniku uprizorila ?átefka Drolc (na fotografiji, foto ©: Jo??e Rehberger Ogrin), sta pisano mno??ico navzo─Źih napolnila z ob─Źutki ─Źlove??ke prizadetosti, celo krivde. Marsikdo je prej kot na dru??enje pomislil na svojo babico, ??ivo ali ??e pokojno, ali na koga drugega od bli??njih in izmeril, koliko se jim posve─Źa, koliko bi se jim rad posve─Źal in koliko bi se moral. beri naprej | read more

Babica - meditacija o sodobni Rusiji

matjaz, 7/01/2005 v kategoriji novice, zapisi

Za arhiv.isolacinema.org pi??e Nil Baskar

Babica Lidije Bobrove se premika po tenki lo─Źnici med tragikomi─Źno, skorajda brechtovsko dru??beno alegorijo in trdim dru??benim realizmom: v novodobni Rusiji sta tradicionalne vrline ‘ruskega duha’ pohodila povzpetni??tvo in pohlep srednjega razreda. beri naprej | read more

Babica in stranpoti tranzicije

matjaz, 7/01/2005 v kategoriji novice

Za arhiv.isolacinema.org pi??e Nikolai Jeffs

Gotovo je mogo─Źe enega izmed razlogov, ─Źemu se je Babica dotaknila izolskega ob─Źinstva, iskati v dejstvu, da ta ruski film odpira vpra??anja prav tistih stranpoti postsocializma, ki so blizu marsikomu v Sloveniji, a jih je tukaj prevladujo─Źa zgodba o uspehu ??al pogostoma prekri─Źala. Babica pripada generaciji, ki je med drugo svetovno vojno v Stalingradu kopala jarke, da bi obranila svojo domovino, toda danes nima ni─Ź od tega. beri naprej | read more

Girish Kasaravalli wishes you a happy new year!

matjaz, 7/01/2005 v kategoriji novice

Thanks for your mail and i too wish all the friends at Isola film festival a happy new year. I have just completed my new film called “Hasina", beri naprej | read more

Mika Kaurismaeki invited to Berlin Film Festival!

matjaz, 7/01/2005 v kategoriji novice

Dear friends, very happy 2005 for you, too!

I’m happy to hear that Otok is going strong. I’m currently in Brazil, but flying back to Helsinki in a couple of weeks. “Honey Baby” is going to be released in Finland in the end of January and later in Germany, France and Russia. beri naprej | read more

kino otok na liffu

walden, 11/11/2004 v kategoriji novice

tsai ming liang
V ─Źasu LIFFa bo na kopno priplaval tudi na?? Otok – obi??─Źite ga vsak dan v filmskem baru Kinodvor, v torek, 16. novembra, pa vas od 15. ure dalje vabimo na ─Źajanko v preddverje Linhartove dvorane.
beri naprej | read more

Dru??ina Kino Otok

walden, 8/11/2004 v kategoriji novice

Obljubili smo, da ne bomo pozabili na??ih dragih filmskih gostov s prvega festivala in da ne bomo dovolili, da oni pozabijo nas.
beri naprej | read more

Isola Cinema is out there

walden, 7/11/2004 v kategoriji novice

Your email reminded me of a nice time I had in Slovenia - albeit short. I remember I was enjoying Kitano’s outdoor screening even though I didn’t understand a word. I wish I could go back to experience the sun and the people again in the future.
beri naprej | read more

asa mader sporo─Źa

walden, 5/10/2004 v kategoriji novice

da je ─Źez poletje trdo delal in da je na festivalu Ortigia v siciljanskih Siracusah predstavil multi-medijski performans I, Heroine: Love, Poison and Elixir: from Ovid to SMS, v katerem poleg videa in zvoka nastopa tudi Anna Mouglalis.
I, Heroine
Citat: V tej instalaciji-performansu tok podob, zvokov in misli ustvarajajo hipnoti─Źni eliksir, ki prevzame ob─Źinstvo v magi─Źni pripovedi, z za─Źetkom pri Ovidovi Penelopi in koncem pri Joyce-u, oziroma natanko stoletje po 16. juniju 1904, ki ga irski pisatelj navaja v svoji mojstrovini.

Sicer pa se Asin film La maladie de la mort, v soboto, 2. oktobra, predstavlja v Milanu, v okviru dogodka, ki se imenuje Cucco

beri naprej | read more

kino otok vra─Źa obisk sarajevskemu festivalu

walden, 19/08/2004 v kategoriji novice

10. sarajevo film festival

V petek, 20 avgusta, se pri─Źenja Sarajevski filmski festival, ki letos obhaja deseto obletnico nastanka, kljubovanja in uspe??nega razvoja v najpomembnej??i (in obiskovalcu najprijaznej??i) filmsko-festivalski dogodek na podro─Źju nekdanje skupne republike. Kot v preteklih letih bo verjetno tudi letos najbolj zanimive filmske novosti mogo─Źe videti v sekcijah dokumentarnega in regionalnega programa, med ostalimi specifikami festivala pa omenimo koprodukcijski program Cinelink, ki je nastal v sodelovanju s fundacijo Huberta Balsa in Cinemartom, danes pa omogo─Źa izvedbo ??tevilnih filmskih projektov v regiji JV Evrope (v leto??njem izboru so tudi tri slovenske koprodukcije).
Kino otok bo v Sarajevu zastopala takoreko─Ź celotna festivalska ekipa; poleg filmskih in festivalskih dru??enj si obetamo tudi spro??─Źene refleksije prve edicije festivala in plodnih idej za prihodnost.

imenski stre??niki

walden, 18/08/2004 v kategoriji novice

─?e ste se spra??evali: odsotnosti spletne strani v preteklem tednu je botroval nesre─Źni izpad dosedanjega imenskega stre??nika (DNS) in brezskrbni poletni dnevi, ko so ─Źlove??ki resursi na po─Źitnicah. Posledi─Źno smo stran preselili k drugemu dobrotniku in upati je, da so preglavice z imenskimi stre??niki in nepri─Źakovanimi izpadi dokon─Źno pozabljene.

poro─Źilo s pali─? festivala

vanja, 28/07/2004 v kategoriji novice

Ekipa Kino Otoka je obiskala 11. filmski festival na Pali─?u, kjer smo kolegom in gostom festivala predstavili dokumentarni film Otok je …, ki je nastal na delavnici Vesela kamera v Izoli. beri naprej | read more

otok je..ponovno na tv koper

vanja, 6/07/2004 v kategoriji novice

Filmski pridelek Vesele kamere o prvem festivalu Isola Cinema - Kino Otok bo ponovno predvajan v ─Źetrtek, 8. julija, na TV Koper - Capodistria ob 23.15.

film ali-reza aminija v karlovih varih

vanja, 6/07/2004 v kategoriji novice

the riverside
Novi film The Riverside ( Kenar-e Roodkhaneh) re??iserja Ali-Reza Aminija bo predvajan v uradni tekmovalni sekciji na mednarodnem filmskem festivalu Karlovy Vary.

KINO OTOK - ISOLA CINEMA 2004 CATALOGUES AND PROGRAMME

walden, 28/06/2004 v kategoriji novice

The Slovene/English 2004 Catalogue ( pdf, 1.85 MB)
The English Catalogue 2004 (doc, 278 KB)
The Slovene/English 2004 Programme ( doc, 3 KB)
Slovenski katalog 2004 (doc, 532 KB)

D??UBOKS

nil, 17/06/2004 v kategoriji novice

Film ni le zaporedje podob, ki nas zgolj s prezenco svoje figuralike pripravijo do kontemplacije o na??ih najglobljih ─Źustvih; film nas do smeha, joka in do razmi??ljanja o nekih davnih, o nekih - v to smo ??e skoraj verjeli - pozabljenih strasteh popelje tudi s pomo─Źjo ti??ine, zvokov, kakofonij, melodij in harmonij; ko ostanemo sami s seboj, kinodvorano in svojimi mislimi.

Zato d??uboks. Kot ─Źe??nje s torte nekega oddaljenega pekovskega mojstra so z nami melodije, ki so vsaka na svoj na─Źin pripomogle k temu, da smo nekatere filme vzljubili, nekatere odklonili, do nobenega pa nismo ostali ravnodu??ni.

poro─Źilo s prijateljskega festivala

vanja, 16/06/2004 v kategoriji novice

Potovanje v Innsbruck je bilo predvsem sre─Źanje s prijatelji, z organizatorji festivala, s katerimi je izolski Kino Otok ??e v prvem letu vzpostavil posebno festivalsko kooperativo ter nekaterimi avtorji in filmskimi spremljevalci, ki so bili prav tako del rojstva Kino Otoka.
beri naprej | read more

innsbruck

walden, 9/06/2004 v kategoriji novice

kooperativa izola-innsbruck

Danes se v Innsbrucku za─Źenja 13. mednarodni filmski festival, ki v partnerstvu z na??im Kino Otokom tvori posebno festivalsko kooperativo.
Vse o programu in dogajanju na festivalu si lahko ogledate na festivalski spletni strani: http://www.iffi.at
V Innsbruck je ??e odpotovala oto??ka delegacija, ki se bo tamkaj??njemu ob─Źinstvu predstavila v petek zve─Źer pred posebno projekcijo filma Jana Cvitkovi─Źa Kruh in mleko. Poleg priklona bo prenesla ??e nekaj vtisov s prvega Otoka in napovedala sre─Źanje na Otoku prihodnje leto. Innsbruck ni dale─Ź, zato velja vabilo vsem oto─Źanom. Se vidimo v Innsbrucku!

otok je…

walden, 4/06/2004 v kategoriji novice

vesela kamera med delom

Jutri, v nedeljo 6.6. bo na TV Koper - Capodistria ob 18.00 predpremierno predvajan filmski pridelek Vesele kamere o 1. festivalu Kino Otok - Isola Cinema z naslovom OTOK JE…

48 minut tovari??tva in spominov ter unikatnih izdelkov gojencev te vesele filmske delavnice za vpogled in spomin na rojstvo nekega festivala. Poglej in povej naprej!
beri naprej | read more

babica prepri─Źala izolsko ob─Źinstvo!

walden, 31/05/2004 v kategoriji novice

olga onisenko prejema nagrado obcinstva

Po─Źutim se po─Źa??─Źeno, ker sem se udele??ila prve edicije festivala in bila edina ??enska gostja med ─Źudovitimi mo??kimi kolegi… Ker sama sodelujem pri organizaciji filmskega festivala v St. Peterburgu, vem kako te??ko je speljati festival in zato ─Źestitam ekipi izolskega festivala, ki ji je uspelo! Zelo je vesela, da bo ruski film predvajan v Sloveniji in da ga bo videlo ??e ve─Ź gledalcev …

beri naprej | read more

darovi

walden, 29/05/2004 v kategoriji novice

festivalski dnevnik pi??e nikolai jeffs

nik jeffs, festivalski kronik

Med najbolj utrujenimi prostovoljci je gotovo urednica Dnevnega otoka Nika Bohinc. Spat ne gre pred tretjo uro zjutraj, ob sedmih pa je ??e v press centru pripravljena, da skupaj z li─Źno ter kot iz ??katlice vzeto oblikovalko Metko Dari?? v tisk spet spravi novo ??tevilko ─Źasopisa. Sicer je takrat Nika res videti kot da ji z deadlineom prigovarja smrt, toda kljub vseemu ohranja svojo izjemno notranjo lepoto. Med projekcijami filmov nehote zaspi, a je vseeno ??e vedno ljubka, ker pri tem ne smr─Źi. Ko pripravljamo pri─Źujo─Źo ??tevilko, nam predstavi najnovej??o verzijo svoje delovne etike: “Bolje, da sploh ne gremo spat, ker bomo druga─Źe pokrepali…beri naprej | read more

ramblings and ruminations#2

walden, 29/05/2004 v kategoriji novice

a festival diary by olaf m??ller

half an olaf moller

More guests pop up: Mika Kaurism?Ąki, Asa Mader - who seems to make a lot of the females of the species mighty nervous… -, Shaji Karun, Girish Kasaravalli, and my special friend ??elimir ??ilnik - so, they all really came.
Apichatpong seems to enjoy himself immensly - Izola is probably a Godsend after the usual Cannes-terror. Also, the table-football is in constant demand: Another good sign …
beri naprej | read more

pla??a

walden, 28/05/2004 v kategoriji novice

festivalski dnevnik pi??e nikolai jeffs

nik jeffs, festivalski kronik

Vsi hvalijo lokalne primorske medije, ─Źe?? kako dobro pokrivajo festival. Nad nacionalnimi se pa vsi zgra??ajo. Programski svetovalec Koen van Daele priznava, kako mu listanje nekaterih slovenskih dnevnikov redno pokvari sicer son─Źna jutra. Npr.: v Izoli se je mudil Cannesu nagrajeni Apichatpong Weerasethakul, pa se je komaj kdo izven festivalskih krogov zmenil zanj. Nil Baskar in Jurij Meden imata teorijo, da je to zato, ker ni Ameri─Źan, ni bel, ni jasno ali je iz Tajske, Tajvana ali Tunguzije. Povrh vseega ima pa ??e te??ko izgovorljivo ime. ─?e bi se po teh ulicah tu namesto res ‘trdih’ Jana Cvitkovi─Źa in Mike Kaurism?Ąkija lahkotno sprehajal Quentin Tarantino, bi bil ??e razgrabljen … beri naprej | read more

ramblings and ruminations

walden, 27/05/2004 v kategoriji novice

a festival diary by olaf m??ller

the mighty olaf threatened by rude grrl

So, that’s Izola - you can fit it in a borough of my hometown and nobody would notice the change; and yet, I’m utterly incapable to get the hang of it, the lay of the land (probably to small for me…). But nice, very nice, pretty relaxed, just the kind of place to watch great films and feel fucking guilty about it: the call of the beach… but we’re good little cinephiles, so we’ll have joy, we’ll have fun, we’ll have seasons in the dark …
beri naprej | read more

jutro potem

walden, 27/05/2004 v kategoriji novice

festivalski dnevnik pi??e nikolai jeffs

festivalski kronik nik jeffs

Po pre─Źuti delovni no─Źi v press centru se drugi dan festivala zame za─Źne to─Źno opoldne. Zajtrk za izredne primere in razmere je Lekadol plus visoko odmerni multivitaminski dodatek Supradyn, namesto tu??a pa Channelov Allure
beri naprej | read more

to bi bila zelo dobra ideja

walden, 26/05/2004 v kategoriji novice

nik jeffs

festivalski dnevnik pi??e nikolai jeffs

V Izolo potujem z dvema navdu??encema nad Afriko – Gabriele in Rokom. Lakota nas daje, pripadamo skupnosti, ki ??irino sveta ne ena─Źi z ozkimi mejami svojega neznanja, ─Źe??: “Ker ne poznam nobenega afri??kega filma, Afrika filma nima …
beri naprej | read more

kino pod izolskimi zvezdami

walden, 25/05/2004 v kategoriji novice

otvoritev festivala isola cinema - kino otok

Pred ve─Ź sto obiskovalci na slikovitem Manziolijevem trgu je izolska ??upanja Breda Pe─Źan proti nebu poslala frizbi – lete─Źi otok – in tako sve─Źano otvorila festival. Do nebes frizbi sicer ni prispel, se jim je pa zato pribli??alo vzdu??je v letnem kinu Otok. Vlado ?ákafar, direktor festivala, je pod odrom postrojil festivalsko ekipo, posebno navdu??enje pa je pri─Źakalo umetnike na odru: Iranca Ali Rezo Aminija, Senegalca Mousso Sene Abso, rusko igralko Olgo Oni??enko, Indijca Shajija N. Karuna, cannskega lavreata Apichatponga Weerasethakula iz Tajske in legendo bollywoodske kinematografije Muzaffarja Alija. Dobrim ??eljam ob rojstvu novega festivala so se pridru??ili ??e njegovi botri: slovenski cineast in idejni o─Źe festivala Jan Cvitkovi─Ź, direktor innsbru??kega festivala Helmut Groschupp, direktor Slovenske kinoteke Silvan Furlan ter izolska ??upanja. Potem so Nizozemci zagnali kolute in po spokojnih izolskih ulicah so se razlegli popularni bollywoodski napevi iz filma Umrao Jaan.

re??itev uganke ??t. 2 in nova uganka

vanja, 24/05/2004 v kategoriji novice, uganka

Uganka ??t. 2 je uspela, kinokamp pri svetilniku je dobil svoje ime: ?áKAMP. Avtor imena in veliki zmagovalec uganke je priznani slovenski re??iser, ki nam je poleg ?ákampa dal tudi Pre??erna in ??e marsikaj - Franci Slak. Skladno svojemu ugledu se je Franci odpovedal nagradi - festivalski kartici - v korist nadobudnih filmofilov. Preostali sodelujo─Źi dobijo 5 brezpla─Źnih vstopnic po svojem izboru.

Uganka ??t. 3 spra??uje: Dva re??iserja imata na prvem festivalu Kino Otok v uradnem programu dva filma. Katera sta ta dva re??iserja? Nagrada sta dve vstopnici za vsako predstavo filmov teh dveh re??iserjev ( med drugimi tudi za letni kino!). Ker je festival pred vrati je rok kratek - do torka 25.5 do 20h59!
Odgovorje sprejemamo na [email protected]
Ob svojih glasovih pustite tudi telefone, da vas a??urno obvestimo!
Se vidimo v Izoli!!

Apichatpong ‘Joe’ Weerasethakul zmagal v Cannesu!

vanja, 22/05/2004 v kategoriji novice

Cannes Winner

─?estitamo na??emu gostu, ki je za svoj novi film Tropical Malady prejel nagrado ??irije na filmskem festivalu v Cannesu!

se opravi─Źuje:

vanja, 22/05/2004 v kategoriji novice

goran markovi─? na snemanju filma Kordon

Dragi prijatelji,
jako mi je ??ao ali moram da vam otka??em svoj dolazak u Izolu.

Jako sam se veselio va??em festivalu ali poslovi, poslovi…

Snimam slede─?e nedelje reklamni spot za nekakvu kafu a od toga se ??ivi, razume─?ete. Ne postoji mogu─?nost da moj put u Izolu i snimanje uskladim. U svakom slu─Źaju, o─Źekujem pitanja za intevju preko Interneta i spreman sam da vam e mailom po??aljem tako─?e i fotografije ali ja, fizi─Źki, ne mogu da budem sa vama. Jako mi je ??ao, verujete.

Mnogo pozdrava od Gorana Markovi─?a.

A Minimal Definition of Non-Euroatlantic Film

walden, 21/05/2004 v kategoriji novice

Nikolai Jeffs for isolacinema.org

nik jeffs, festivalski kronikWhat, if anything, is common to the films of Eastern Europe, Asia, Africa and Latin America? The first possibility in the search for useful definitions of such films could examine their conditions of production. These are frequently curtailed by economic relations of semi- or underdevelopment that influence the technical, narrative, and genre possibilities of a given film. For instance, East European science fiction or fantasy (think of Tarkovsky’s Stalker and Solaris or the use of classical trick camera in the films of Jan ?ávankmayer) cannot compete with the expensive special effects of Star Wars. beri naprej | read more

Utrinki iz Cannesa

vanja, 21/05/2004 v kategoriji novice

Slika iz filma

Prina??amo vam sve??e novi─Źke in misli danes tamkaj??njega, kmalu pa ??e izolskega gosta Apichatponga Weerasethakula.
beri naprej | read more

Animirani filmi Ju??ne Koreje – sve?? avtorski pristop

vanja, 18/05/2004 v kategoriji novice

korejci

za isolacinema.org pi??e Igor Prassel

V sedemdesetih letih prej??njega stoletja je imel animirani film v Ju??ni Koreji mo─Źno podporo lokalnih gledalcev, vendar pa je v osemdesetih sledil preobrat, ko je upadla kreativnost in so akcijski filmi za─Źeli postajati mo─Źna konkurenca animaciji. Po olimpijskih igrah v Seulu leta 1988 in v za─Źetku devetdesetih je korejsko dru??bo zajel nov val energije. beri naprej | read more

dvajset dni

walden, 11/05/2004 v kategoriji novice

Do pri─Źetka izolskega festivala nas lo─Źi le ??e 20 dni, jutri, v sredo 12. maja, pa se bosta pripetili dve skorajda simultani novinarski konferenci, kjer bosta predstavljena dokon─Źni filmski program in urnik dogodkov.
Prva bo ob 10. uri v dvorani ljubljanskega Kinodvora, druga pa ob 11. uri v Izoli, v klubskem prostoru Kulturnega Doma (ulica Oktobrske revolucije 1). Ve─Ź tukaj.

Apichatpong Weerasethakul iz Cannesa v Izolo!

vanja, 8/05/2004 v kategoriji novice

tropical malady

Novi film mladega tajskega re??iserja Apichatponga Weerasethakula Tropical Malady je uvr??─Źen v tekmovalni program leto??njega filmskega festivala v Cannesu! Takoj po premieri v Cannesu se Apichatpong in njegov igralec Sakda Kaewbuadee, odpravljata k nam v Izolo, kjer bosta v okviru prvega festivala Isola Cinema – Kino Otok predstavila Apichatpongov prej??nji film Bla??eno tvoj (Sud Saneha / Blissfully Yours), za katerega je leta 2002 v Cannesu prejel nagrado v sekciji poseben pogled. beri naprej | read more

kordon

walden, 30/04/2004 v kategoriji novice

kordon

za festival pi??e Olaf M??ller

Fascinantno je opazovati, kako so vojne in krize devetdesetih let prej??njega stoletja, ki so Jugoslavijo spet razbile na pe??─Źico dr??av, vplivale na filmske ustvarjalce te biv??e ve─Źnarodne dr??ave: od dobi─Źkarjev do upornikov, vsi so bili na delu s svojimi kamerami. beri naprej | read more

vrniva se na najino obalo

walden, 23/04/2004 v kategoriji novice

za festival pi??e Marcel ?átefan─Źi─Ź Jr.

Slovenski filmarji so nori na obalo - in to tako, da se zdi, kot da so vsi po rodu Primorci. Vedno znova se namre─Ź vra─Źajo na obalo. Natan─Źneje re─Źeno - na otok. Boris Jurja??evi─Ź je Korziko v Sr─Źni dami posnel na Korziki. Zakaj? beri naprej | read more

kino otok

walden, 23/04/2004 v kategoriji novice

Primorske novice so objavile posebno prilogo, posve─Źeno festivalu. On-line verzijo FESTIVALSKEGA ─?ASOPISA (Adobe Acrobat) lahko preberete tukaj, vselej pa bo na voljo tudi v meniju na levi strani.

─Źesar nimate, dobite v kinu!

anita, 22/04/2004 v kategoriji novice

Helmut Groschup na tiskovni konferenci v Izoli
Helmut Groschup je direktor Mednarodnega filmskega festivala v Innsbrucku, najbli??jega sorodnika in somi??ljenika festivala Isola Cinema – Kino Otok, ki bo v glavno mesto Tirolske letos junija ??e ??tirinajsti─Ź prinesel izbor filmov iz Afrike, Azije in Latinske Amerike. Med ogledovanjem festivalskih prizori??─Ź smo v njegovo navdu??enje nad slovensko obalo zavrtali s par vpra??anji o ladjevju, ki pluje proti izolskemu morju.
beri naprej | read more

Izola-Innsbruck, pobratena festivala

walden, 21/04/2004 v kategoriji novice

Festival Isola Cinema - Kino Otok je ??e v fazi nastajanja za─Źel plesti ??tevilne mednarodne vezi. Sklenjeni so dogovori o sodelovanju s filmskim festivalom v Fribourgu (?ávica), z novim filmskim festivalom Crossing Europe iz Linza (Avstrija), s filmskim festivalom Festival de cine pobre iz daljne Kube ter tudi s filmskim festivalom v bli??njem Motovunu.
Najtesnej??a partnerska vez pa se je spletla z mednarodnim filmskim festivalom v Innsbrucku, ki bo letos ??e ??tirinajsti─Ź gostil filme in avtorje iz ??tirih kontinentov. Geografska in terminska bli??ina obeh festivalov (festival v Innsbrucku bo letos potekal od 9. do 13. junija) omogo─Źata tesnej??e oblike programskega sodelovanja.

rojstvo novega festivala

walden, 20/04/2004 v kategoriji novice

?áe mesec dni je do rojstva novega mednarodnega filmskega festivala pri nas. Med 25. in 29. majem bo v Izoli prvi─Ź za??ivel nov mednarodni filmski festival Isola Cinema – Kino Otok, festival kinematografij Afrike, Azije, Latinske Amerike in Vzhodne Evrope s prijatelji. Pripravlja ga Zavod Otok v sodelovanju s Centrom za kulturo, ??port in prireditve Izola ter Kinodvorom in Kinoteko v Ljubljani pod pokroviteljstvom Ob─Źine Izola. ─?eprav omenjene kinematografije oziroma njihovi avtorji vse bolj krojijo podobo svetovnega filma (tudi najve─Źje festivalske nagrade gredo vse ve─Źkrat ustvarjalcem iz teh de??el), pa se do ??ir??ega kinematografskega ob─Źinstva ve─Źinoma le ste??ka prebijejo. Izola se z veseljem uvr??─Źa na seznam domovanj tega depriviligiranega filma, ki ima kaj povedati, a ga skoraj ni mo─Ź videti, ker se ga ne dr??i denar. Se ga pa dr??i srce.