Redna linija Cannes – Izola

walden, 12/05/2005 v kategoriji novice

Pablo TraperoPrvi festival Kino Otok je med drugimi lani gostil tudi tajskega re??iserja Apichatponga Weerasethakula. V Izolo je pripotoval naravnost iz Cannesa, kjer je za Tropsko bolezen prejel nagrado ??irije. V minulem letu je Apichatpong, za prijatelje Joe, obiskal vse pomembne filmske festivale po svetu, z retrospektivo igranih in dokumentarnih filmov gostoval po Ameriki in Franciji, predaval je v Rotterdamu in medtem pobral ??e nekaj nagrad.

Letos na filmski Otok neposredno iz Cannesa prihajajo kar trije avtorji, vsi iz Latinske Amerike, ki ji bo leto??nji festival namenil posebno pozornost. Z velikim veseljem napovedujemo prvake argentinskega in latinsko-ameri??kega novega vala, ki bodo svoj ustvarjalni polet delili z nami v Izoli.

PrihajajoÄa trojica sodi med najvidnej??a imena mladega avtorskega filma v svetu danes:

Pablo Trapero je prvo ime novega argentinskega vala. Njegov prvenec Svet ??erjavov (Mundo Grua, 1999), odkritje bene??kega festivala, je zahodu pokazal, da se je na drugi strani oceana zaÄela prava filmska revolucija. Stari znanec iz Liffa, kjer so prikazali tudi njegov drugi igrani film El Bonaerense (2002), se bo v Izoli predstavil z Dru??ino na kolesih (Familia rodante, 2004), road movijem o dru??ini iz Buenos Airesa, ki jo mali kombi pelje na poroko k sorodnikom iz severa dr??ave. Pot je dolga in ne vedno mirna.

Lisandro AlonsoLisandro Alonso je pred ??tirimi leti s svojim radikalnim prvencem Svoboda (La Libertad, 2001, gledali smo ga na Liffu) dodobra vznemiril cinefile, dunajski Filmmuseum ga je uvrstil med sto kljuÄnih del filmske zgodovine, tokrat pa se bo predstavil s filmom Mrtvi (Los Muertos, 2004), zmagovalcem torinskega festivala. Tudi Mrtvi do??ivljajo buren sprejem: nekateri v filmu vidijo portret serijskega morilca, drugi preizpra??evanje vesti, spomina in sledi, ki jo na Äloveku pu??Äa Äas. Lisandro medtem ??e pripravlja nov projekt.

Josue Mendez

Josue Mendez
( foto © J. Rehberger Ogrin) prihaja iz Peruja, njegov prvenec Santiagovi dnevi (Dias de Santiago, 2004) je bil premierno prikazan v Rotterdamu, med popotovanjem po svetovnih festivalih je doslej nabral ??e veÄ kot petnajst nagrad. Pred objektiv postavlja mladega Santiaga, ki se po ??estih letih vojskovanja na ekvador??ki meji vrne v rodno Limo. A ??ivljenje na svobodi je precej drugaÄno od tistega, ki so ga slikala dolgoletna priÄakovanja in obljube oblastnikov. Josue je zadnjo polovico leta kot ??tipendist cannskega festivala pre??ivel v Parizu.