herzogova znanstveno-fantasti─Źna pesnitev

walden, 19/05/2006 v kategoriji novice, zapisi

za isolacinema.org pi??e Denis Vali─Ź

Pri─Źakovano in hkrati nepri─Źakovano, za zadnjih nekaj sezon pa morda celo simptomati─Źno, je v lanskem letu s svojima nekonvencionalnima dokumentarcema – Grizzly Man in The Wild Blue Yonder – ??e najve─Ź duha in izvirnosti v iskanju lepote in izraznosti filmske poetike pokazal veteran avtorskega filma, nekonvencionalni nem??ki cineast Werner Herzog.

Zado??─Źa ??e ogled odjavne ??pice njegovega psevdodokumentarca, znanstveno-fantasti─Źne-fantazije (kakor ga je sam opredelil) The Wild Blue Yonder, v kateri se je z iskrivostjo liri─Źno navdahnjenega genialca zahvalil ameri??ki vesoljski raziskovalni agenciji NASA za poeti─Źni ─Źut, ki ga je pokazala v posnetkih odprav na vesoljsko postajo Mir. The Wild Blue Yonder je enkratno, neponovljivo in neposnemljivo delo, liri─Źno sti─Źi??─Źe parametrov nove fizike (v spremnem materialu smo lahko zasledili, da je delo pravzaprav nastalo v po─Źastitev leta fizike, ko se praznuje stoletnica epohalnih Einsteinovih odkritij), ??e ne videnega znanstveno-fantasti─Źnega imaginarija ter nenavadnega metafizi─Źnega realizma.

Preko osrednjega lika, vesoljca Brada Dourifa, ki je na Zemljo padel z Divjega planeta v modrem onstranstvu in ki se vseskozi naslavlja neposredno na ob─Źinstvo, torej obrnjen proti in govore─Ź v kamero, nam Herzog neusmiljeno sesuje vse na??e ute─Źene, klasi─Źne »znanstveno-fantasti─Źne« predstave. Naprimer tisto o superiornosti vesoljske rase. Herzog je tu ??e posebej neusmiljen – njegove vesoljec je luzer, zguba, ni─Źe, ki ga je ─Źlove??ka dru??na povsem marginalizirala, ki je na zemljo pri??el z veliki na─Źrti in jih kmalu vse videl, kako se sesuvajo v prah; a hkrati je tudi vizionarski posameznik in strastni, ekstati─Źni iskalec »znakov ??ivljenja«, ki ga mu─Źi neutola??ljivo domoto??je po njegovem »planetu ti??ine in teme«.

Herzog je nenadkriljiv, preprosto genialen tudi ko manipulira z »znanstvenim materialom«, z »resnico«, z dokumentarnimi posnetki NASINE odprave, saj jih z najbolj preprostimi »posebnimi u─Źinki«, nenavadnimi zvoki, komentarjem osrednjega lika ter »vesoljsko-misti─Źno« glasbo ─Źelista Ernsta Reijsegerja, sprevr??e v nekaj povsem drugega, v dolgo in poeti─Źno potovanje proti Divjemu planetu v modrem onkraj, izven son─Źnega sistema. Onkraj znanega sveta, onkraj vseh ute─Źenih predstav o svetu, vesolju, resnici in lepoti, tam dale─Ź v divje modro onstranstvo nas z velikim o─Źesom filma vabi ta genialni, absolutni cineast.

Tekst je prirejen po ─Źlanku za revijo EKRAN.