Babica in stranpoti tranzicije

matjaz, 7/01/2005 v kategoriji novice

Za arhiv.isolacinema.org pi??e Nikolai Jeffs

Gotovo je mogo─Źe enega izmed razlogov, ─Źemu se je Babica dotaknila izolskega ob─Źinstva, iskati v dejstvu, da ta ruski film odpira vpra??anja prav tistih stranpoti postsocializma, ki so blizu marsikomu v Sloveniji, a jih je tukaj prevladujo─Źa zgodba o uspehu ??al pogostoma prekri─Źala. Babica pripada generaciji, ki je med drugo svetovno vojno v Stalingradu kopala jarke, da bi obranila svojo domovino, toda danes nima ni─Ź od tega.

Pokrajine, ki jo naseljujejo klo??arji ter nebulozne vile novo pe─Źenih nouveau riche, ne prepozna ve─Ź. Dru??ba je razpadla na dve razli─Źni naciji bogatih ter revnih, ki nimata skorajda ni─Ź skupnega. Nekdanjo uradno ideologijo multikulturalizma - tistega, ─Źemur smo mi neko─Ź pravili bratstvo in enotnost - je nadomestila etnocentri─Źna mr??nja in vojna v ─?e─Źeniji. Tudi vse ostalo, kar je bilo nekdaj skorajda nekaj samoumevnega, se je razblinilo v ni─Ź: brezskrbna starost ob trdo zaslu??eni pokojnini; brezpla─Źna zdravstvena nega; tola??ba, da se lahko (tudi, ─Źe se zgodi najhuj??a nepredvidljivost!) ─Źlovek zanese na solidarnost in vzajemno pomo─Ź svojih najbli??jih.

Dominantni dru??beni vrednoti sta roparski materializem in solipsisti─Źni individualizem. Babica je celo svoje ??ivljenje dajala drugim, sedaj ji nih─Źe od tistih, ki so toliko dobili od nje, ne ??eli vra─Źati nazaj. Svet, ki se je neko─Ź zdel doma─Ź, je sedaj tuj, sovra??en in nasilen, babica v njem ne najde mirnega domovanja. In ─Źeprav je edina, ki ne razume polo??aja, v katerem se je zna??la, in se po tem razlikuje tako od vseh ostalih oseb, ki jo obdajajo kot tudi od gledalstva samega, v svoji naivnosti sploh ni edinstveno tragi─Źna.

Nasprotno - prav neizbe??nost staranja samega v kombinaciji z dru??benim sistemom, ki mirno zavr??e tiste, ki jih ni mogo─Źe ve─Ź izkori??─Źati, nad nami vsemi me─Źe senco, po kateri bi lahko neko─Ź do??iveli podobno usodo kot babica sama - i nikome ni??ta.