KINO OTOK 2 ZAKLJUÄ?EN!

walden, 31/05/2005 v kategoriji novice

foto © Jo??e Rehberger Ogrin


Avtorji na zakljuÄnem veÄeru Kino Otoka 2.

Tako. Kino otok, festival filma Afrike, Azije, Latinske Amerike in Vzhodne Evrope s prijatelji je zakljuÄen. V uradnem programu smo prikazali 30 celoveÄernih filmov v sedmih sekcijah, 4 kratke filme in 8 animiranih. Na punti, ki je bila letos prav posebej ??ivahna, so vsak veÄer potekale projekcije Videa na pla??i, 70 jih je bilo. Poleg izrazitega odziva domaÄe publike je Kino Otok gostil 83 gostov in 68 akreditiranih novinarjev. Za to, da je bil Kino Otok prijazen do vseh Izolanov in vseh tistih, ki so pri??li od drugod, je skrbelo 130 sodelavcev festivala.

Predstave uradnega programa si je v Izoli in Kinodvoru
ogledalo okrog 6000 gledalcev, ki jim je treba pri??teti se blizu tisoÄ
obiskovalcev v petih noÄeh programa Video na pla??i, delavnica Vesela kamera je pridelala 15 kratkih filmov, ki so bili premierno prikazani zadnji dan Videa na pla??i, v monta??i pa imajo ??e najveÄji zalogaj, dokumentarec o Kino Otoku 2005, ki bo predvajan tudi na televiziji.

Kot lani, so tudi letos obiskovalci lahko glasovali za zmagovalni film sekcije Trgatev, ki je vsak veÄer na letnem kinu na Manziolijevem trgu v Izoli predstavila dve mojstrovini sedme umetnosti, ki sta se potegovali za edino nagrado na festivalu - nagrado obÄinstva, ki zmagovalcu prina??a odkup filma za redno distribucijo v Sloveniji. Lani je zmagal film Babica, letos pa je zmagovalni film po izboru obcinstva film Pri stricu Idrizu (Kod amidze Idriza, r. Pjer ??alica, Bosna in Hercegovina, 2004).

Kaj pa vreme? Kaj naj reÄemo, popolno. SonÄek in 30 stopinj celzija. Na?? ? kamp je bil suh in udoben, punta razgreta in ??ivahna, morje prima in kamniti zidovi Manziolijevega trga dodobra pregreti in prijetni, kot se za letni kino spodobi. Kot bi nekdo tam zgoraj poskrbel zato, da bo vse v redu. In vsi slovenski ljubitelji filma bi morali slutiti, kdo je letos ??e zadnjiÄ za nas zastavil svoj glas.


Re??iser Pjer ??alica prejema nagrado obÄinstva iz rok izolske ??upanje Brede PeÄan.