Santiagovi dnevi v kinematografih!

walden, 8/09/2006 v kategoriji novice

V okviru distribucije Otok se v Kinodvoru in art kino mre??i po Sloveniji od 13. septembra dalje prikazuje film Santiagovi dnevi re??iserja Josua Mendeza, gosta Kino Otoka 2. Glavni protagonist Santiago Roman se po letih bojevanja kot mlad veteran perujske mornarice vrne v Limo. Pripada izgubljeni generaciji, ki so jo zaznamovali vojna z Ekvadorjem, terorizem v rodni dr??avi in trgovina z mamili. Kot mnogi se je tudi Santiago ??rtvoval za napake in neodgovornost doma─Źih oblastnikov, zdaj pa pod te??o vojnih spominov i??─Źe vero v bolj??o prihodnost in se bojuje za pre??ivetje v vsakdanjem ??ivljenju. Ko se Santiagov obup in tesnoba zlijeta v napet vrhunec filma, se soo─Źimo z vpra??anjem, kaj preostane odpu??─Źenemu vojaku, ki i??─Źe upanje, najde pa zgolj razo─Źaranje in notranji nemir.

»Kri??anec novega latinskoameri??kega anga??iranega filma in Scorsesejevega Taksista.«

Josue Mendez o filmu:

Film sem ??elel narediti iz dveh razlogov. Najprej zaradi zgornjega citata, ki sem ga nekega dne zagledal med potepom po mestu. Drugi razlog je bilo sre─Źanje z resni─Źnim Santiagom, mladim veteranom iz Peruja. Njegova velikodu??nost, ─Źlove─Źnost in so─Źutje so me spomnili na globoko brezbri??nost doma─Źe oblasti in dru??be do tistih, ki so verjeli v svojo domovino.

Lik Santiaga Romana predstavlja prevarano perujsko generacijo, ki je ??rtvovala svojo mladost v zameno za bitko. Generacijo, ki se je vrnila domov, da bi se borila za pre??ivetje v dru??bi, ki se ne spominja njenega juna??tva, ki otroke pripravlja za vojno in pozablja v ─Źasu miru.
Santiagovi dnevi je oseben, urban prikaz mesta, ki sem ga venomer imenoval dom. Ukvarja se z neizprosno trdoto mestnega ??ivljenja, ulic, smoga in prometa. Spomini iz vojne nikoli ne zapustijo Santiagovih misli in naracije, ki spremlja filmsko zgodbo. Tako se svet v besedi stalno prepleta s svetom v sliki. Santiagovi dnevi je zgodba o ─Źlovekovem iskanju reda in harmonije v kaoti─Źnem svetu.

V svojem vizualnem slogu in strukturi je film eklekti─Źen in na trenutke fragmentiran, prav tako kot njegov glavni protagonist. Tako Santiago kot sam film v za─Źetku brezciljno i??─Źeta svojo pot. Jasni cilj se jima izmika. Ko pa Santiago odlo─Źno vstopi v svoje novo ??ivljenje, tudi film ste─Źe hitreje. Od tega trenutka dalje se pri─Źne naglo odvijati zgodba glavnega lika, njegovega poskusa adaptacije v svet vsakdanjega ??ivljenja in re??evanja izgubljenih du??, ki jih sre─Źuje na svoji poti.

Prevladuje ro─Źna kamera, ki naj bi gledalca pribli??ala du??evnemu stanju lika, njegovi paranoji, nestabilnosti in socialni krhkosti. Tudi ob─Źasni monta??ni preskoki naj bi razkrivali tesnobne vzgibe Santiagovih misli.

o snemanju

Scenarij sem pisal tri mesece. Nato sem uporabil Coppolin pristop: igralce sem za dva meseca osamil in jim naro─Źil naj improvizirajo. Med vajami sem zavrgel 70 % predloge, saj so mi igralci, ??e posebej Pietro Sibille (glavni igralec), dali nov navdih in znatno obogatili scenarij. Resni─Źni Santiago Roman, po katerem je film tudi nastal, je bil prisoten tako med pripravami kot pri snemanju. Ko smo dosegli ??eleni rezultat, smo za─Źeli s snemanjem, ki je trajalo 24 dni. Film sem financiral sam, s pomo─Źjo nekaterih sponzorjev, s podporo Hubert Bals Funds (Rotterdam) in delavnice Produire au Sud (Festival treh kontinentov, Nantes). Snemal sem na Super 16 mm trak, tako zaradi finan─Źnih razlogov, kot zaradi vizualnega u─Źinka, ki mi je ljub??i, kot tisti pri 35 mm formatu.

Oglejte si ??e:

pogovor z Josuem Mendezom na Kino Otoku 2
[10.4 Mb]