Ob─Źinstvo se je odlo─Źilo za film Pri Stricu Idrizu!

walden, 29/05/2005 v kategoriji novice

Zmagovalni film po izboru ob─Źinstva leto??njega Kino Otoka je film re??iserja Pjera ??alice Pri stricu Idrizu (Kod amid??e Idriza, Bosna in Hercegovina, 2004). Nagrada je odkup filma in distribucija po Sloveniji. Projekcija zmagovalnega filma se bo zgodila v torek, 31.5. ob 22.30 na velikem finalu v Kinodvoru.

Pri stricu Idrizu / Kod amid??e Idriza
Bosna in Hercegovina/Bosnia-Herzegovina, 2004

re??ija Pjer ??alica; scenarij Namik Kabil; fotografija Mirsad Begovi─?; monta??a Ademir Kenovi─?; glasba Sa??a Lo??i─?; igrajo Senad Ba??i─?, Mustafa Nadarevi─?, Semka Sokolovi─?-Bertok, Emir Had??ihafizbegovi─?, Jasna ??alica, Nada ─Éurevska; producent Ademir Kenovi─?; produkcija, prodaja re-fresh production sarajevo
format 35 mm, barvni; dol??ina 87′

festivali, nagrade (izbor)

  • Sarajevo 2004 (otvoritveni film/opening film)
  • Rotterdam 2005
  • Tribeca 2005
  • Crossing Europe 2005

Vsebina:
V povojnem Sarajevu ??ivita Ibriz in Sabira, blagi ostareli muslimanski zakonski par. Njun edini sin je padel v vojni, z njegovo ??eno ?áejlo pa sta, ko si je ta na??la novega partnerja, pretrgala vse stike. Nekega dne ju obi??─Źe ne─Źak Fuke, da bi jima popravil bojler in malce poklepetal. Pogovor postopno izvablja na dan potla─Źene in zatrte ko??─Źke mozaika sorodstvenih in medsosedskih odnosov, ki jih je raztre??─Źila vojna, zdaj pa jih po svojih mo─Źeh zopet posku??ajo sestaviti v neko novo, smiselno celoto. Ko Fuke ??eli zve─Źer oditi, ugotovi, da se je njegov stari avto pokvaril; prisiljen je preno─Źiti pri stricu in teti ter prositi za pomo─Ź sosede. Po dolgem ─Źasu se lahko spet iskreno pogovorijo in posvetujejo, Fuke pa se odlo─Źi, da bo spet povezal stara zakonca z njuno snaho in malo vnukinjo, ki je nista videla ??e nekaj let. Izka??e se, da je ?áejla dolgo ─Źakala na ta klic. Snidenje vsem prinese odre??ujo─Źe olaj??anje, ki znova pove??e stare prijatelje, in vsaj za hip v soseski zopet vznikne skoraj izgubljeni, pozabljeni predvojni ─Źas sloge in so??itja.

“Film izpostavlja pozitivnost, ki mora nastati z zavestno odlo─Źitvijo ─Źloveka, ??ive─Źega v grenkih in te??kih ??ivljenjskih pogojih. Situacija je postavljena v povojno Sarajevo, prav tako pa bi se lahko odvijala v povojnem New Yorku, Bagdadu ali kateremkoli drugem mestu. Vse ka??e, da dandanes ljudje na globalni ravni ??ivimo v stresu, zato potrebujemo mo─Ź, da v praksi sprejmemo nekak??no navidezno sre─Źo, ki je ??e vedno bolj??a kot resni─Źna ??alost.”

Pjer ??alica

Pjer ??alica
Rojen leta 1964 v Sarajevu. Nekaj let se je pre??ivljal kot poklicni glasbenik ter ??tudiral knji??evnost in filozofijo na Univerzi v Sarajevu. Zaklju─Źil je tudi Akademijo za dramske umetnosti v Sarajevu, smer re??ija. Re??iral je ??tevilne dramske igre, kratke filme in dokumentarce, njegov igrani prvenec Gori Vatra pa je bil prikazan na lanskem filmskem festivalu v Rotterdamu. Trenutno pou─Źuje na Akademiji za dramsko umetnost v Sarajevu.

filmografija/filmography

  • 1991 ─?amac/The Boat (dokumentarni/documentary)
  • 1993 ?ákola ratnih vje??tina/School of Military Skills (dokumentarni/documentary)
  • 1993 Godot Sarajevo (dokumentarni/documentary)