Crossing Europe Film Festival, tretjiÄ

walden, 12/04/2006 v kategoriji novice, zapisi

za isolacinema.org pi??e Jurij Meden

Med 25. in 30. aprilom se bo v avstrijskem proletarskem mestu Linz odvila tretja izdaja mednarodnega filmskega festivala Crossing Europe; kot je razvidno iz prozaiÄnega imena, posveÄenega izkljuÄno evropskim kinematografijam. Vendar ime samo ??e ne opi??e tistega, kar festivalu znotraj ??iroko (in na prvi pogled konzervativno) zastavljenega koncepta podeljuje enkratno identiteto.

Slednja se namreÄ napaja pri jasno oblikovani programski politiki, ki obÄe raz??irjeno definicijo in pojavnost evropskega filma razume kot vrh ledene gore, sama pa se vztrajno posveÄa prikazovanju in kontekstualiziranju tistih idej, estetik in etik, ki ??dijo pod gladino.

Da bi tako dospela do toÄke, na kateri se meglen pojem specifiÄnih evropskih filmskih senzibilnosti in predmetov obravnave ne bo nudil zgolj v prevpra??evanje, temveÄ znal postreÄi tudi z konkretnimi interpretacijami. Festivalsko ponudbo poslediÄno v prete??ni meri sestavlja »mlad« kino: neodkriti avtorji, spregledani filmi, prezrte kinematografije, zamolÄane teme. Tretja izdaja kot novost uvaja nekoliko raz??irjen program, ki sku??a loviti ravnote??je med dvema raz??irjenima modeloma: Tistim, ki stavi na izrazito konceptualno zastavljeno programiranje in se v branje na najbolj zadovoljiv naÄin nudi kot celota; in tistim, ki naÄrtno drobi svojo ponudbo in ne zgolj dopu??Äa, temveÄ obÄinstvo vzpodbuja, da si ustvari lastno, edinstveno pot skozi filmski labirint.

Seveda bo zgolj obÄinstvo tisto, ki bo naposled presodilo, Äe je bil prostor dejansko dovolj Ävrsto strukturiran in obenem zraÄen, da je glasno spregovoril kot celota in pri tem ne pozabil na individualne okuse.

? Äep statistike: Festival bo predvajal pribli??no 160 filmov iz 27 dr??av; jedro programa ostaja tekmovalna sekcija prvih ali drugih filmov mladih re??iserjev; ??tirim avtorjem (Susanna Helke, Virpi Suutari, Thomas Heise, Viktor Alimpiev) so posveÄene retrospektive in ??tevilnim tematikam posebne programske sekcije. VeÄ o festivalu na spletni strani www.crossingeurope.at, kjer bo od 14. aprila dalje na razpolago tudi programski urnik.