Girish Kasaravalli se bo morda potegoval za oskarja!

walden, 26/09/2005 v kategoriji novice

Girish Kasaravalli, gost prve edicije festivala Kino Otok, je s svojim filmom Hasina osvojil dr??avno nagrado za najbolj??i film s socialno zavestjo (Best Social Awareness Film). Poleg Girisha sta nagradi osvojila ??e I. Lankesh s filmom Mona Lisa, ter S. Mahendar s filmom Gowdru, kar te dni povzroča vročo polemiko v indijskih filmskih krogih, saj naj bi bila tako Mona Lisa kot Gowdru predelavi starej??ih filmov.

Girish Kasaravalli je za indijski Times povedal, da bo v primeru, če bo dokazano, da sta omenjena nagrajena filma predelavi, nagrado vrnil, ker se ne more strinjati s tem, da se remake-i sploh potegujejo za kakr??nekoli nagrade. ??irija je povedala, da sta filma nagrajena zaradi svoje vsebine in da oni so se tako odločili v prepričanju, da sta filma avtorska. Indijski minister za informatiko B. Shivaram je ??e dejal, da bodo v primeru, če se izka??e, da sta filma res ponaredka, zakonsko ukrepali.

Z nagrado ali brez se bo zgodba za Girisha dobro iztekla, indijska organizacija Karnataka Film Chamber of Commerce je film Hasina namreč soglasno predlagala za Oskarja, kar je prva tovrstna nominacija za kannadski film v zgodovini, Kasaravalli in Hasina pa je ??e prejela povabila na Riverto-River Festival (ZDA), Third Eye festival (Indija) in Rome Film Festival (Italija).

Več o tem na spodnjih spletnih naslovih.