LETEÄ?I OTOK V FREISTADTU

walden, 31/08/2005 v kategoriji novice

Za isolacinema.org Nina PeÄe
Foto © Franziska Thurner

Freistadt je mestece z 8.000 prebivalci na robu Avstrije, 200 km od Prage in 150 km od prvega visokogorja, od koder prihaja domoljubni avstrijski film. Wolfgang Steininger, lastnik lokalnega kina in podpornik kulturno-umetni??kega programa v Freistadtu ter soorganizator filmskega festivala Crossing Europe v sosednjem Linzu, je direktor festivala Der Neue Heimat Film ??e vseh 18 let, v zadnjem Äasu pa mu ob strani stoji nova generacija ??e ne dvajsetletnih prostovoljcev, ki se urijo v tehniÄnih in organizacijskih ve??Äinah priprave in izvedbe filmskega festivala.

V ??tirih dvoranah in letnem kinu se je konec avgusta zvrstilo veÄ kot 50 celoveÄernih, dokumentarnih in kratkih filmov s posebnimi poudarki na mad??arski, italijanski in ??vicarski sodobni produkciji. V Freistadtu se z roko v roki vrtita film in glasba. ??e otvoritveni veÄer s filmoma Accordion Tribe in Alphorn re??iserja Stefana Schwieterta sta pospremila koncert alpskih rogov in harmonikarski dvojec BibiÄ – Lechner. Bratku so se ??e pred koncem festivala pridru??ili The Madleys, tako da smo ob zakljuÄku prisostvovali Äarobnemu PotujoÄemu kinu Bridka BebiÄa.

V tekmovalnem programu festivala smo si ogledali ??est veÄinoma zelo kakovostnih filmov, med katerimi so poleg zmagovalca ??irijo navdu??ili predvsem italijanski prvenec La Destinazione (Cilj) re??iserja Piera Sanne, 62-letnega karabinerja s Sardinije; ruski prvenec Vremja ??atvi (Ä?as ??etve) Marine Razbe??kine ter palestinski film Atash (??eja), ki ga je re??iral mladi Tawfik Abu Wael. Denarno nagrado za najbolj??i film po izboru ??irije je prejel film Tout en Hiver sans Feu (Dolga zima brez ognja) re??iserja Grega Zglinskega, ki je lani nastal v ??vicarsko-belgijsko-poljski koprodukciji, obÄinstvo pa je izbralo gr??ki film Politiki Kouzina (? Äepec zaÄimb) re??iserja Tasosa Boulmetisa.

Tudi Kino Otok je v Freistadtu tkal sestrske vezi, morje in sonce pa smo v hladno jesensko okolje ponesli kar na leteÄih otokih (na fotografiji!).