LETEÄ?I OTOK V FREISTADTU

walden, 31/08/2005 v kategoriji novice

Za isolacinema.org Nina Peče
Foto © Franziska Thurner

Freistadt je mestece z 8.000 prebivalci na robu Avstrije, 200 km od Prage in 150 km od prvega visokogorja, od koder prihaja domoljubni avstrijski film. Wolfgang Steininger, lastnik lokalnega kina in podpornik kulturno-umetni??kega programa v Freistadtu ter soorganizator filmskega festivala Crossing Europe v sosednjem Linzu, je direktor festivala Der Neue Heimat Film ??e vseh 18 let, v zadnjem času pa mu ob strani stoji nova generacija ??e ne dvajsetletnih prostovoljcev, ki se urijo v tehničnih in organizacijskih ve??činah priprave in izvedbe filmskega festivala.

V ??tirih dvoranah in letnem kinu se je konec avgusta zvrstilo več kot 50 celovečernih, dokumentarnih in kratkih filmov s posebnimi poudarki na mad??arski, italijanski in ??vicarski sodobni produkciji. V Freistadtu se z roko v roki vrtita film in glasba. ??e otvoritveni večer s filmoma Accordion Tribe in Alphorn re??iserja Stefana Schwieterta sta pospremila koncert alpskih rogov in harmonikarski dvojec Bibič – Lechner. Bratku so se ??e pred koncem festivala pridru??ili The Madleys, tako da smo ob zaključku prisostvovali čarobnemu Potujočemu kinu Bridka Bebiča.

V tekmovalnem programu festivala smo si ogledali ??est večinoma zelo kakovostnih filmov, med katerimi so poleg zmagovalca ??irijo navdu??ili predvsem italijanski prvenec La Destinazione (Cilj) re??iserja Piera Sanne, 62-letnega karabinerja s Sardinije; ruski prvenec Vremja ??atvi (Ä?as ??etve) Marine Razbe??kine ter palestinski film Atash (??eja), ki ga je re??iral mladi Tawfik Abu Wael. Denarno nagrado za najbolj??i film po izboru ??irije je prejel film Tout en Hiver sans Feu (Dolga zima brez ognja) re??iserja Grega Zglinskega, ki je lani nastal v ??vicarsko-belgijsko-poljski koprodukciji, občinstvo pa je izbralo gr??ki film Politiki Kouzina (? Äepec začimb) re??iserja Tasosa Boulmetisa.

Tudi Kino Otok je v Freistadtu tkal sestrske vezi, morje in sonce pa smo v hladno jesensko okolje ponesli kar na letečih otokih (na fotografiji!).