Potujoči otok na pol poti

walden, 10/05/2005 v kategoriji novice

Potujoči otok, foto (c) Jo??e Rehberger Ogrin Festivalska karavana potujoči otok je prevandrala ??e dobr??en del Slovenije in zainteresiranim podrobneje predstavila festival Kino Otok. Te dni se karavanica spogleduje tudi s tujino, v četrtek 5. maja pa se je ustavila v Kinodvoru in prisotnim odgrnila tančico z nekaterih vsebin, ki so bile do postanka v Ljubljani znane zgolj izbrancem.

Kinodvor je bil po pričakovanjih najbolj obiskana lokacija Potujočega otoka. Bar v predverju Kinodvora je bil popolnoma natrpan, nekateri obiskovalci pa so se odločili, da je morda najudobneje kar na tleh.

Mno??ica v Kinodvoru, Foto (c) Jo??e Rehberger Ogrin Mno??ica v Kinodvoru, Foto © Jo??e Rehberger Ogrin.

Festival je izčrpno predstavil programski direktor festivala Vlado ? kafar, ki se je v nagovoru sprehodil skozi vse filmske sekcije in neuradno, vendar temeljito predstavil nekatere filme in izbrane avtorje. Te??i??če vsebin bo pri leto??njem festivalu na afri??ki produkciji in argentinskem novem valu, prihaja pa tudi nova sekcija Far East Special, ki predstavlja azijsko kinematografijo.

Nina  Peče in Vlado ? kafar med predstavitvijo, Foto (c) Jo??e Rehberger Ogrin.

Nina Peče in Vlado ? kafar med predstavitvijo, Foto © Jo??e Rehberger Ogrin.

Po predstavitvi festivala sta pred mikrofon stopila Nil Baskar in Mateja Zorn, oto??ka odposlanca na leto??nji panafri??ki filmski festival Fespaco, ki se odvija vsaki dve leti v Burkini Faso, in nam ga predstavila s kratkim dokumentarnim zapisom in komentarjem.
Kdor je ??elel, si je lahko po zaključku formalnej??ega dela večera ogledal film presenečenja 25 Wattov urugvajskih re??iserjev Rebella in Stola, ali pa pokramljal z ostalimi obiskovalci v baru Kinodvora, tako da se je večer po pričakovanjih zavlekel pozno v petkovo jutro.

Klepet v Celju, Foto (c) Ur??a Vodopivec. Klepet v Celju, Foto © Ur??a Vodopivec.

Potujoči otok ??e ni prenehal s potovanji, ustavil se bo ??e v Kranju, Izoli, Kamniku, Zagrebu, Rijeki, Pulju, Vidmu in Gorici. Več o vsem tem si lahko preberete tule.