PotujoÄi otok na pol poti

walden, 10/05/2005 v kategoriji novice

PotujoÄi otok, foto (c) Jo??e Rehberger Ogrin Festivalska karavana potujoÄi otok je prevandrala ??e dobr??en del Slovenije in zainteresiranim podrobneje predstavila festival Kino Otok. Te dni se karavanica spogleduje tudi s tujino, v Äetrtek 5. maja pa se je ustavila v Kinodvoru in prisotnim odgrnila tanÄico z nekaterih vsebin, ki so bile do postanka v Ljubljani znane zgolj izbrancem.

Kinodvor je bil po priÄakovanjih najbolj obiskana lokacija PotujoÄega otoka. Bar v predverju Kinodvora je bil popolnoma natrpan, nekateri obiskovalci pa so se odloÄili, da je morda najudobneje kar na tleh.

Mno??ica v Kinodvoru, Foto (c) Jo??e Rehberger Ogrin Mno??ica v Kinodvoru, Foto © Jo??e Rehberger Ogrin.

Festival je izÄrpno predstavil programski direktor festivala Vlado ? kafar, ki se je v nagovoru sprehodil skozi vse filmske sekcije in neuradno, vendar temeljito predstavil nekatere filme in izbrane avtorje. Te??i??Äe vsebin bo pri leto??njem festivalu na afri??ki produkciji in argentinskem novem valu, prihaja pa tudi nova sekcija Far East Special, ki predstavlja azijsko kinematografijo.

Nina  PeÄe in Vlado ? kafar med predstavitvijo, Foto (c) Jo??e Rehberger Ogrin.

Nina PeÄe in Vlado ? kafar med predstavitvijo, Foto © Jo??e Rehberger Ogrin.

Po predstavitvi festivala sta pred mikrofon stopila Nil Baskar in Mateja Zorn, oto??ka odposlanca na leto??nji panafri??ki filmski festival Fespaco, ki se odvija vsaki dve leti v Burkini Faso, in nam ga predstavila s kratkim dokumentarnim zapisom in komentarjem.
Kdor je ??elel, si je lahko po zakljuÄku formalnej??ega dela veÄera ogledal film preseneÄenja 25 Wattov urugvajskih re??iserjev Rebella in Stola, ali pa pokramljal z ostalimi obiskovalci v baru Kinodvora, tako da se je veÄer po priÄakovanjih zavlekel pozno v petkovo jutro.

Klepet v Celju, Foto (c) Ur??a Vodopivec. Klepet v Celju, Foto © Ur??a Vodopivec.

PotujoÄi otok ??e ni prenehal s potovanji, ustavil se bo ??e v Kranju, Izoli, Kamniku, Zagrebu, Rijeki, Pulju, Vidmu in Gorici. VeÄ o vsem tem si lahko preberete tule.