Redna linija Cannes – Izola

walden, 12/05/2005 v kategoriji novice

Pablo TraperoPrvi festival Kino Otok je med drugimi lani gostil tudi tajskega re??iserja Apichatponga Weerasethakula. V Izolo je pripotoval naravnost iz Cannesa, kjer je za Tropsko bolezen prejel nagrado ??irije. V minulem letu je Apichatpong, za prijatelje Joe, obiskal vse pomembne filmske festivale po svetu, z retrospektivo igranih in dokumentarnih filmov gostoval po Ameriki in Franciji, predaval je v Rotterdamu in medtem pobral ??e nekaj nagrad.

Letos na filmski Otok neposredno iz Cannesa prihajajo kar trije avtorji, vsi iz Latinske Amerike, ki ji bo leto??nji festival namenil posebno pozornost. Z velikim veseljem napovedujemo prvake argentinskega in latinsko-ameri??kega novega vala, ki bodo svoj ustvarjalni polet delili z nami v Izoli.

Prihajajo─Źa trojica sodi med najvidnej??a imena mladega avtorskega filma v svetu danes:

Pablo Trapero je prvo ime novega argentinskega vala. Njegov prvenec Svet ??erjavov (Mundo Grua, 1999), odkritje bene??kega festivala, je zahodu pokazal, da se je na drugi strani oceana za─Źela prava filmska revolucija. Stari znanec iz Liffa, kjer so prikazali tudi njegov drugi igrani film El Bonaerense (2002), se bo v Izoli predstavil z Dru??ino na kolesih (Familia rodante, 2004), road movijem o dru??ini iz Buenos Airesa, ki jo mali kombi pelje na poroko k sorodnikom iz severa dr??ave. Pot je dolga in ne vedno mirna.

Lisandro AlonsoLisandro Alonso je pred ??tirimi leti s svojim radikalnim prvencem Svoboda (La Libertad, 2001, gledali smo ga na Liffu) dodobra vznemiril cinefile, dunajski Filmmuseum ga je uvrstil med sto klju─Źnih del filmske zgodovine, tokrat pa se bo predstavil s filmom Mrtvi (Los Muertos, 2004), zmagovalcem torinskega festivala. Tudi Mrtvi do??ivljajo buren sprejem: nekateri v filmu vidijo portret serijskega morilca, drugi preizpra??evanje vesti, spomina in sledi, ki jo na ─Źloveku pu??─Źa ─Źas. Lisandro medtem ??e pripravlja nov projekt.

Josue Mendez

Josue Mendez
( foto © J. Rehberger Ogrin) prihaja iz Peruja, njegov prvenec Santiagovi dnevi (Dias de Santiago, 2004) je bil premierno prikazan v Rotterdamu, med popotovanjem po svetovnih festivalih je doslej nabral ??e ve─Ź kot petnajst nagrad. Pred objektiv postavlja mladega Santiaga, ki se po ??estih letih vojskovanja na ekvador??ki meji vrne v rodno Limo. A ??ivljenje na svobodi je precej druga─Źno od tistega, ki so ga slikala dolgoletna pri─Źakovanja in obljube oblastnikov. Josue je zadnjo polovico leta kot ??tipendist cannskega festivala pre??ivel v Parizu.