Vtisi s predbo??iÄne Babice v Kinodvoru

matjaz, 7/01/2005 v kategoriji novice

? tefka Drolc (foto: Jo??e Rehberger Ogrin)

Za predbo??iÄno Babico smo napovedali posebno vzdu??je in mehko dru??enje, toda film ter pravljica o babici in treh kraljih, ki jo je pred filmom na starem gugalniku uprizorila ? tefka Drolc (na fotografiji, foto ©: Jo??e Rehberger Ogrin), sta pisano mno??ico navzoÄih napolnila z obÄutki Älove??ke prizadetosti, celo krivde. Marsikdo je prej kot na dru??enje pomislil na svojo babico, ??ivo ali ??e pokojno, ali na koga drugega od bli??njih in izmeril, koliko se jim posveÄa, koliko bi se jim rad posveÄal in koliko bi se moral.

Poleg ? tefke Drolc, ki je s svojo bli??ino in milino gledalce pred ogledom spravila v neobiÄajno razpolo??enje posebne odprtosti za film in Äloveka, so predbo??iÄni filmski veÄer obogatili predstavniki ??tevilnih ustanov in dru??tev za socialno delo in skrb, posebej pa sta ga poÄastili ??e dve filmski graciji, Iva ZupanÄiÄ ter Ivanka Me??an.

Ta veÄer ni bilo nikomur do bo??iÄnih nakupov (pa ne zato, ker so se trgovine poÄasi zapirale).

»Tako poredko grem v kino, pa sem prav vesela, da sem pri??la. Najprej se mi je zdelo, kot bi film prihajal iz sveta, ki ga ne poznamo, ker je na trenutke narejen zelo gledali??ko, v filmu pa takega izra??anja nismo vajeni. Potem kmalu vidi??, da govori o povsem resniÄnih stvareh: tanki v Ä?eÄeniji niso izmi??ljotina. In ko ugotovi??, da ne gre za fotografijo, temveÄ za resniÄnost, po kilometrih odmaknjeno od na??e realnosti, a hkrati tako bli??njo, te ta zmrazi, stisne, pretrese, dotakne se te z vsemi svojimi zgodbami. V na??em svetu te zgodbe morda obstajajo v nekoliko drugaÄni obliki, nekaj pa je enako povsod: ne jemljemo si Äasa za druge. V tej svoji neizprosni resnicoljubnosti je film stra??en.«
? tefka Drolc