Animirani filmi Ju??ne Koreje – sve?? avtorski pristop

vanja, 18/05/2004 v kategoriji novice

korejci

za isolacinema.org pi??e Igor Prassel

V sedemdesetih letih prej??njega stoletja je imel animirani film v Ju??ni Koreji močno podporo lokalnih gledalcev, vendar pa je v osemdesetih sledil preobrat, ko je upadla kreativnost in so akcijski filmi začeli postajati močna konkurenca animaciji. Po olimpijskih igrah v Seulu leta 1988 in v začetku devetdesetih je korejsko dru??bo zajel nov val energije.

Različne ideje s področja kulture in umetnosti, ki so bile dolgo zatirane zaradi avtoritativnega voja??kega re??ima, so bile za demokratično vlado bolj sprejemljive. Zaradi novega načina vladanja so lahko velike dru??be, kot sta Samsung in Hyundai, hitro vstopile v filmsko industrijo. Risanke in animacija, ki so spadale v nezanimivo masovno kulturo, so ponovno pridobile svoj nekdanji pomen in se spet raz??irile med gledalci. V devetdesetih letih je nastal novi val animiranih filmov, ki je podprt z veliko ogla??evanja ??elel pomladiti industrijo. Prvo večje delo iz te skupine, »Moja lepa deklica Mari« (My Beautiful Girl, Mari) re??iserja Lee Sung-Ganga, se odlikuje po izjemni grafiki, mogočni glasbeni podlagi in glasovi, ki so jih posodili mnogi znani korejski igralci. ?eprav je bil izkupiček filma ob izidu januarja 2002 majhen, je začrtal novo pot za korejski animirani film. Ta film je pokazal, da animacija ni več samo zabava za otroke. V tem času so ljudje začeli drugače gledati na takratni polo??aj animiranega filma. Istočasno je korejska vlada spoznala pomembnost podpiranja domače filmske industrije, ki bo le tako lahko bolje konkurirala na svetovnem trgu, in presodila, da bi lahko animacija postala strate??ka veja filmske industrije v prihodnosti. Svojo politiko je počasi začela tudi udejanjati in od takrat dalje so se zgodile velike spremembe na področju animiranega filma. Ne samo, da je bil leta 1995 ustanovljen Mednarodni filmski festival animiranega filma v Seoulu, ampak so ustanovili tudi mnoge programe in organizacije za podporo produkcije, regionalno infrastrukturo, sisteme za izobra??evanje talentov itd.

Fenomen ju??nokorejske animacije, ki se pojavil v zadnjih 8 letih, ??e vedno napreduje. Prihodnost korejske animacije je ??ivahna. Vzrok je odpiranje novih oddelkov iz animacije na univerzah, ki se ??irijo od leta 1995. Korejska Akademija Filmskih Umetnosti je bila
ustanovljena leta 1984 z namenom, da bi bodoči ??tudentje pridobili znanje re??ije in kinematografije. Leta 1990 je bila ustanovljena Korejska Akademija Animacijskih Umetnosti z namenom promocije razvoja animiranega filma v Koreji. ?tudentje na obeh ustanovah so skupaj naredili več kratkih animiranih filmov na 35mm filmskem traku. Danes ??tudentje posnamejo več kot 200 kratkih animiranih filmov na leto. Ti filmi potujejo na različne
filmske festivale v Koreji in predvsem po celem svetu. Vedno znova posku??ajo zarisati nove meje animacije, čeprav je delo zaradi nenehnega spreminjanja okolja produkcije v tem času nepredvidljivo. S svojo strastjo do dela na animiranem filmu so prav ??tudentje naredili velike spremembe v kvaliteti trga ter na področju interneta in digitalne animacije. Festival Kino Otok – Isola Cinema predstavlja izbor devetih animiranih filmov korejskih avtorjev, ki so nastali od leta 2000 do leta 2003 in predstavljajo tako različne avtorske poetike, kakor tudi različne animacijske tehnike. Izolski festival se tako ??e prvo leto postavlja ob bok Mednarodnemu festivalu animiranega filma v francoskem Annecyiju, ki se bo letos od 7. do 12. junija s posebnim programom kratkometra??nih in celovečernih animiranih filmov poklonil prav Ju??ni Koreji. Na koncu se moram iz srca zahvaliti Claudi Kim in Brianu Parku iz oddelka za mednarodno promocijo korejskega Filmskega Sklada (KOFIC), saj brez njihove po??rtvovalne pomoči ne bi mogli predstaviti programa ju??no korejskih animiranih filmov!