Pogovor z Ano Poliak

walden, 28/05/2005 v kategoriji novice, pogovori

pogovarjal se je Denis Vali─Ź
foto © Jo??e Rehberger Ogrin

Omenila ste, da sta s sodelavcem Willijem Behnischem pri─Źela pisati scenarij za film Usoda vulkana izhajajo─Ź iz podobe mo??kega v ognju. Gre za kak??no konkretno ali povsem abstraktno podobo?

Konkretno, za podobo iz filma Nostalgija Andreja Tarkovskega. Tam se mo??ki polije z bencinom in za??ge. Zdelo se nama je, da ta podoba povzema oziroma sintetizira ob─Źutje, ki sva ga imela o Argentini. Toda nazadnje to sploh ni bilo pomembno, saj sem med samim snemanjem zavrgla ve─Źino prvotno napisanega scenarija.

Kaj pa sam prolog, v katerem se pojavite sama in gledalca ??okirate z neverjetno iskreno in neposredno izpovedjo – v kak??nem razmerju je pravzaprav s preostalim filmom?

Ko sem bila otrok, podobnih let kot dekle v filmu, sem pre??ivljala te??ko osebno krizo. To so bila leta najhuj??e voja??ke diktature. Hotela sem poudariti, da je to moja izku??nja in dekle iz filma sem pravzaprav jaz. Pripovedovati sem si ??elela preprosto o njenem odnosu do sveta in do oseb, s katerimi je prihajala v stik, o bole─Źini, bole─Źini, ki jo je ob─Źutila, ko je s svojimi o─Źmi gledala na obkro??ajo─Źi jo svet.

Pobiralec kegljev, va?? drugi film, je zastavljen izrazito minimalisti─Źno. Ste se za tak pristop odlo─Źili ??e ob pripravi scenarija ali pa so vas v to prisilili ote??eni produkcijski pogoji?

Ta odlo─Źitev je sledila razvoju zamisli. V prvi vrsti sem namre─Ź hotela spregovoriti o lu─Źi, ki jo vsakdo nosi v sebi. Adrian, glavni lik filma, je ena tistih oseb, katerega osebnost ??iri lu─Ź. Adrian je poslu??alec, tisti, ki ljudem nudi tola??bo. Da bi poudarila to njegovo plat, sem se odlo─Źila, da ga postavim v prostore, ki so izrazito tema─Źni. A obstajajo tudi drugi razlogi, da sem izbrala dvorano za bowling. Eden izmed teh je tudi dejstvo, da se mi je v otro??tvu neverjetno vtisnil v spomin mo??ki, ki je delal v eni takih dvoran. Prav tako pa sem se ??e prej odlo─Źila, da bom posku??ala na nek na─Źin dokumentirati, se posvetiti poklicom, ki izginjajo – pobiranju kegljev oziroma bru??enju no??ev, kar je Danilovo delo v Usodi vulkana.

Vam je kot avtorju bli??ja forma dokumentarca ali pa raje snemate igrana dela?

─?eprav sta tako Usoda vulkana kot tudi Pobiralec kegljev uradno igrana filma, pa ju jaz nimam za taka. Menim, da sta me??anica enega in drugega principa. Skoraj vedno namre─Ź delam z neprofesionalnimi igralci in njim, njihovi resni─Źni osebnosti, posku??am kolikor je le mo??no prilagoditi lik.