Vrve?? v pričakovanju otvoritve

walden, 25/05/2005 v kategoriji novice

foto © Barbara TrbojeviÄ?

Today’s the day! Na Kino Otok prihajajo prvi gostje, Lisandro Alonso in Pablo Trapero sta prispela ??e včeraj, Roger Gnoan M’Bala in medijska aktivistka ter osrednja figura kinematografije Slonoko??čene obale, Hanny Tchelley-Etibou pa danes. ? kamp se polni z obiskovalci, festivalska punta pa s stojnicami, delavnicami in glasbeno opremo. Veseli kamermani so marljivi kot mravljice, celo mestece jih je polno, na na??i spletni strani pa ??e lahko najdete prve plodove njihove kreativne norosti. O tem, katera od teh dveh komponent je v njihovih izdelkih dominantna, zgodovina (zaenkrat) molči. Najsi bo tako ali drugače, njihovi objektivi so odločno uperjeni v dana??nji pričetek festivala Kino Otok 2, ki se kot lanski pričenja s pravo poslastico.

Ob 21.30 bodo znova zabrneli projektorji čarobnega letnega kina Otok na Manziolijevem trgu in pričarali zgodovinski spektakel Usoda največjega egipčanskega re??iserja Youssefa Chahina. Pred sedmimi leti je ob tem filmu prejel zlato palmo za ??ivljenjski opus na filmskem festivalu v Cannesu in do??ivel večminutne ovacije. ??al mu zdravstveno stanje ne dovoljuje, da bi se nam v Izoli lahko pridru??iti, zaploskamo pa lahko vseeno – enemu največjih filmov zadnjega desetletja prej??njega stoletja!

V sekciji Posebna prilo??nost bo v spomin lani umrlemu velikanu svetovnega filma Jeanu Rouchu predstavljen film Jaz, črnec (Moi un noir). Film iz leta 1958 je prvi zahodni film, v katerem afričan odkrito spregovori o svojem ??ivljenju. V ospredju je borba za pre??ivetje mladih imigrantov iz siroma??nega predela Abidjana v Slonoko??čeni obali, kjer se upanje ka??e kot edini izhod iz rev??čine.

S tremi filmi se festivalski publiki predstavlja v ? vici ??iveči al??irski snemalec in re??iser Mohammed Soudani. Avtor se je po tridesetih letih vrnil v rodno Al??irijo in s kamero sledil ??vicarskemu fotografu, ki ??eli najti ljudi, ki jih je v času srhljvih genocidov med leti 1991 in 2000 ujel v svoj objektiv, ne da bi vedeli za to. Nastal je film Vojna brez podob (Guerre sans images), ki bo ob 18.30 prikazan v Kinu Kulturni Dom.