USTANOVLJENO DRU? TVO KINOTEKA

walden, 24/04/2006 v kategoriji novice, zapisi

V soboto, 22. 4.2006, leto dni po smrti ustanovitelja in prvega direktorja Slovenske kinoteke Silvana Furlana, je bilo v Kulturnem domu v Novi Gorici ustanovljeno Dru??tvo kinoteka, v raz??irjenem imenu Dru??tvo prijateljev kinoteke Silvana Furlana. Predsednik dru??tva je postal Franci Slak.
Namen dru??tva, ki zdru??uje razliÄne posameznike in skupine, je po svojih najbolj??ih moÄeh skrbeti za visoke kriterije stroke pri obravnavi in ustreznem predstavljanju slovenske in svetovne filmske dedi??Äine ter filmske kulture in umetnosti nasploh.

Med kljuÄne dejavnosti Dru??tva zato sodijo spodbujanje razvoja teoretske misli o filmski dedi??Äini, spodbujanje izobra??evanja o filmski kulturi in umetnosti, povezovanje sorodnih skupin in institucij v mednarodnem in domaÄem prostoru, prirejanje filmskih veÄerov in drugih vrhunskih sreÄanj s filmi in njihovimi avtorji, izdajanje strokovnih publikacij ipd.
Ä?lani Dru??tva kinoteko razumemo kot prostor, ki predstavlja vir in spodbudo kulturnega diskurza. PrepriÄani smo, da je enakovredno podajanje, hranjenje in varovanje preteklosti filma hkrati z njegovo sedanjostjo, ki ga omogoÄa verodostojna kinoteÄna dejavnost, edino zagotovilo za filmsko prihodnost. Prav konstantna interakcija med preteklostjo in sedanjostjo zagotavlja enkratnost in neprecenljivost kinoteÄnega prostora; prostora, kjer si lahko zami??ljamo film onstran komercialnih zahtev. Temeljna vzpodbuda za osnovanje Dru??tva kinoteka je dejstvo, da na Slovenskem trenutno ni institucije, ki bi izkazovala polno vizijo in predanost navedenim vrednotam.

Na tem mestu bi se ??eleli zahvaliti ustanovi La Cineteca del Friuli, ki nam je za na?? ustanovitveni dan velikodu??no posodila filme iz svojega kinoteÄnega arhiva.

Ustanovni Älani dru??tva so:
Nil Baskar, Pija Bodlaj, Metka Dari??, Samo Dekleva, Andrej GoriÄar, Jedrt Je?? Furlan, Nerina T. KocjanÄiÄ, Maja Krajnc, Bo??tjan Lah, ??enja Leiler, Jurij Meden, Anja NagliÄ, Ivan Nedoh, Ma??a PeÄe, Nina PeÄe, Stojan Pelko, Toma?? Perme, Martin Podrzavnik, Igor Prassel, Mateja Pro??a, Maja Rebov, Jo??e Rehberger Ogrin, Marjan Rozman, Franci Slak, Majda ? irca, Vlado ? kafar, ? pela ? mid, Andrej ? prah, Denis ValiÄ, Koenraad Van Daele, Nadja Velu??Äek.

Nove Älane, ki jih zanima aktivno delovanje v dru??tvu za spodbujanje kinoteÄne dejavnosti, filmske kulture in umetnosti, vabimo, da se nam pridru??ijo: [email protected]

VeÄ informacij na:
www.kinoteka.org