Iz de??ele ti??ine, poetični prvenec Samana Salurja

walden, 26/05/2005 v kategoriji novice

za isolacinema.org pi??e Oana Stupariu

Ä?e sta Vlada in Televizija zamudili svojo prilo??nost popraviti na?? iztirjeni svet, potem je Sedma umetnost morda ??e edina, ki nam tukaj lahko pomaga. Iranski re??iser Salman Salur vztraja na poziciji, ki tegob njegove dr??ave ne posreduje v svet na ekspliciten način: njegova vizija se giblje v prostoru med literaturo in fotografsko podobo ter obe prvini stopi v ne??no metaforo, da bi se izognila cenzuri. Vendar Iz de??ele ti??ine vsekakor ni tih prvenec.

Salman Salur je – navzlic svoji mladosti – izku??en glas (iz pode??elja se je preselil v mesto, medicinsko fakulteto zamenjal za umetni??ko), ki mu velja prisluhniti. Ideja »postajanja« in »razvijanja« je obenem podlaga za tri zgodbe, ki so navdahnile njegov celovečerni prvenec. Sam pravi, da mu je vzelo kar nekaj časa, preden je uspel zdru??iti zgodbo o dečkih, ki se zadevajo z lepilom v predmestju Teherana; zgodbo o kamelah, zasvojenih z drogami, ki preva??ajo droge čez pu??čavo; in zgodbo o mo??kem, ki potuje prek pu??čave v iskanju primernega mesta za samomor. Salur nam ne ponuja interpretativnega ključa; namesto tega ??eli v vsakem gledalcu vzbuditi osebna občutenja predočenih dogodkov. Svoj umetni??ki kredo pojasnjuje takole: »Vsakdo se mora v ??ivljenju razvijati – to ni omejeno samo name in na moje filmske like. In film igra vlogo posrednika, ki ljudem pojasnjuje, da obstajajo različni pogledi na svet.«

Na vpra??anje, kak??no vlogo je v njegovem zorenju odigrala filmska ??ola, Salur odgovarja: »Mnenja sem, da je obrazec snemanja zaresnih filmov podoben v vseh kotičkih sveta: pobegniti iz ??ole, poiskati prijatelje, ki lahko posodijo denar, in začeti snemati. V povezavi s filmi rad govorim o idejah. Ä?e ima?? dobro idejo, bo?? lahko posnel film.«. Prisotnost Salmana Salurja v Izoli ni naključje: mladi iranski re??iser verjame, da pravo občinstvo danes najde?? če ??e na filmskih festivalih. Med ljudmi, ki imajo radi film. Iz de??ele ti??ine je namreč film, ki si je s te??avo utiral pot do lokalne, iranske publike, pri čemer je svojo vlogo kakopak odigrala tudi toga iranska oblast. Podobne te??ave je imel film pri samem nastajanju in potovanju v svet, zato moramo njegovo prisotnost v Izoli razumeti kot pravi dogodek za vse filmske zanesenjake iz vsega sveta.