IsolaCinema - KinoOtok » Kratki in animirani filmi

Kratki in animirani filmi

KRATKI IGRANI FILMI

Pripravila Sabina Đogi�?

Mamica Safi/Safi, la petite mere, Raso Ganemtore, BURKINA FASO/ITALIJA/FRANCIJA, 2004
Film z izjemno svetle plati prika??e sliko ??ivljenja v vasi desetletne deklice Safi, ki ji ob rojstvu njenega bratca umre mati. Va??čani verjamejo, da so s tem nad vas priklicali prekletstvo zlega očesa, zato se odločijo novorojenčka ubiti. Pogumna Safi se temu starodavnemu vra??everju zoperstavi, bratca ugrabi in se z njim poda v neznano mesto poiskati svojo daljno dru??ino. V tavanju po mestu skoraj postane ??rtev trgovine z otroci, a na koncu le najde svojo novo dru??ino. Paru brez otrok predstavljata onadva darilo boga. Film, prepojen s tragičnim in nato z dobrim vplivom verovanja na re??evanje dru??benih problemov, ponuja pogum za upor kot svetlo točko upanja v prihodnost Afrike.

Nič groznega/Ničego stra??nego, Uljana ?�ilkina, RUSIJA, 2000
Prepu??čeni svoji lastni domi??ljiji in strahovom, si otroci v siroti??nici vsako noč pripovedujejo zgodbe. Preden zaspijo, iz njihove realnosti, igranega dela filma, vzniknejo animirane podobe najstra??nej??ih zgodb, ki so jih kdajkoli povedali otroci.

Sloni nikoli ne pozabijo/Los elefantes nunca olvidan, Lorenzo Vigas Castes, VENEZUELA/MEHIKA, 2004
Juan i??če trenutek, da se bo ma??čeval svojemu očetu, ki je nekoč maltretiral in zapustil dru??ino. S svojo sestro se odpravi na tr??nico, da ga bo ubil. Na njuni poti s tovornjakom se jima pridru??i Pedro, ki ne ve, da je njun oče, čeprav slovi po tem, da nikoli ne pozabi obraza. Ko Juan končno zbere pogum, da ga bo ubil, se stvari zapletejo in oče mu da jasno vedeti, da se mora naučiti spo??tovanja in razumevanja, kajti sicer bo ??rtev on. Film z elementi očetomora, incesta, mačizma in otro??ke domi??ljije poda nejasno sliko o odnosu med »nekdanjimi« dru??inskimi člani, s čimer izrazi otro??ko ranljivost glede ne-celosti dru??ine in jezo -njeno posledico.

Palace II/Palace II, Fernando Meirelles, Katia Lund, BRAZILIJA, 2004
Film je poimenovan po stavbi, ki so jo zgradili iz zlatega pe??čenega morskega peska in se je kasneje sesula v prah. »Trik s peskom« uporabita tudi mulca Laranjinha in Acerola, ki ??ivita v eni od favel Ria de Janeira. Ker si ??elita iti na koncert in nimata denarja, obenem pa si do le-tega ne ??elita priti s preprodajo drog, se lotita zidanja vrat, ki jih lahko naslednji dan ukradeta in tako večkrat uporabita za isti namen. Kljub izogibanja starej??imim kolegom, ki ju silijo v »njihove posle«, se vedno bolj pogrezata v predvidljivo usodo rev??čine.

KRATKI ANIMIRANI FILMI

Pripravil Igor Prassel

Princ Loseno / Prince Loseno, Kibushi Ndjate Wooto, DR KONGO, 2004
Globoko v afri??ki d??ungli se skriva kraljestvo kralja Mukane Kasonga Ka Ngole. Kralja naj bi kmalu nasledil njegov sin, princ Loseno. Med obredom ustoličenja stari kralj umre. Smrt in rojstvo sta neločljiva sopotnika ??ivljenja.

Tiga na liniji / Tiga au bout du fil, Rasman?? Tiendr??b??ogo, BURKINA FASO, 2003
Tiga je bil nekoč preprost čuvaj v neki stanovanjski četrti v Ouagadougouju. V tistih časih je bil mobilni telefon ??e vedno presti??na dobrina bogatih. Ko pa Tigin ??ef nekega dne pozabi svoj telefon doma, postane čuvaj nadvse pomembna oseba.

človek z lune / �?elovek s luny, Oksana �?erkasova, RUSIJA, 2002
Znameniti ruski etnograf N. Miklukho-Maklai je odločilno zaznamoval etnografsko vedo. Film govori o njegovem ??ivljenju, ekspedicijah in sanjah.

Tramvaj ??tevilka 9 / I??ov tramvai No. 9, Stepan Koval, UKRAJINA, 2002
Tramvaj ??tevilka 9 se vali skozi mesto. Ljudje vstopajo in izstopajo. Pogovori se pričenjajo in končujejo. Govorijo o včeraj??nji televizijski seriji, o bolezni, o neki davni bitki, o ceni rib v nekdanji Sovjetski Zvezi, o be??nosti trenutka. Ura je ??e ??est popoldne, potniki pa ??e vedno niso doma. In če Stepana Kovala vpra??ate, o čem govori ta film, bo odvrnil: “O ??ivljenju.”

Kompromis / Kompromiks, Jevgen Sivokin, UKRAJINA, 2002
Zgodba o tekmovanju med črnim in belim.

Boben / Dhak, Rajesh Chakrabarty, INDIJA, 2002
Durga puja je eden najpomembnej??ih verskih festivalov v Indiji, ki ga film o??ivlja z bobnanjem na ‘dhak’. čeprav se festival odvije le enkrat letno, zvoki ritualnega bobna odmevajo celo leto v duhu in pričakovanju naslednjega praznovanja.

Sanjati z odprtimi očmi / Dreaming Wide Awake, Gauri Bajaj, INDIJA, 2003
Popotovanje v notranji svet shizofrenika, ujetega v vrve??u mestnega ??ivljenja. V kriku prihaja na plan preganjavica in nezaupljivost, frustracije in nebogljenost.

Kljub vsemu / A pesar de todo, Walter Tournier, URUGVAJ, 2003
člove??ka ustvarjalnost se bojuje proti uničenju in smrti, ki ju prina??a vojna. Umetnikova stvaritev prese??e svojega stvarnika. Lik nenadoma o??ivi in začne spoznavati svoje novo okolje.

Trgatev | Prijatelji | Mojstri | Nove obale | Retrospektiva - na ju??ni strani filma

Far East Special | Posebna prilo??nost | Kratki in animirani filmi

Edit this entry.