IsolaCinema - KinoOtok » NOVE OBALE 2005 - AFRIKA

NOVE OBALE 2005 - AFRIKA

Odkrivanje novih filmskih obal.

» Vojna brez podob / Guerre sans images, Mohammed Soudani, ?�VICA, 2002 90′
Re??iser se po tridesetih letih vrne v rodno Al??irijo. S kamero sledi ??vicarskemu fotografu, ki ??eli najti ljudi, ki jih je med leti 1991 in 2000 ujel v svoj objektiv, ne da bi vedeli za to. To je čas, ko Al??irijo pretresajo zgodbe o srhljivih genocidih, ki jih nad nedol??nim civilnim prebivalstvom odročnih naselij izvajajo islamski skrajne??i.
Iskanje podob spro??i potovanje skozi spomine pozabljene tragedije.

» V imenu Kristusa / Au nom du Christ, Roger Gnoan M’Bala, SLONOKO?��?ENA OBALA, 1993 90′
Va??ki rejec in klavec pra??ičev ter va??ki klovn pijan pade v vodo. Ko se naslednjega dne zbudi pred kri??em, do??ivi vizijo – poka??e se mu Kristusov otrok, ki mu pove, da je izbran, da re??i svoje ljudstvo. Va??čani mu sprva mu ne verjamejo, a po nekaj »čude??ih« si pridobi njihovo zaupanje. Beseda o njem se ??iri po de??eli, vsi bi ga radi obiskali, od politikov, povzpetnikov, trgovcev, ki bi radi več zaslu??ili, do sterilnih ??ensk, ki bi rade zanosile. ?�e sam prične verjeti v svojo nesmrtnost, zato pozove vernike, da ga postavijo pred strelski vod.
Tragikomična alegorija verske slepote.

» Kralj Adanggaman / Adanggaman, Roger Gnoan M’Bala, SLONOKO?��?ENA OBALA / BURKINA FASO /FRA/?�VICA/ITA, 2000 90′
17. stoletje v Zahodni Afriki. Kralj Adanggaman vlada afri??kim ljudstvom s krutostjo tirana. Svoje prebivalstvo deli v dve skupini: tlačane in su??nje, ki jih prodaja osvajalcem z Zahoda. �?eprav se zgodba osredotoča na usodo mladeniča, ki se upre ujetni??tvu in z ljubeznijo v skupno svobodo privabi celo eno izmed krvoločnih Amazonk, kraljevih elitnih voj??čakinj, je film predvsem portret afri??kega tirana, ki je za oblast in blagostanje pripravljen razprodati ali izničiti svoj rod.
Grozljiva alegorija, v kateri se lahko najde marsikateri dana??nji afri??ki samodr??ec, ki se jih Afrika nikakor ne uspe znebiti.

» Waalo Fendo: tam, kjer zemlja zmrzuje / Waalo Fendo: Là où la terre gèle, Mohammed Soudani, ?�VICA, 1997 63′
Emigranti iz »tretjega sveta« prihajajo pred vrata obljubljene Evrope; v velikih in malih ladjah čakajo na čude?? pred italijanskimi pristani??či. Ladje in pristani??ča v tem primeru niso simbol upanja in obetov, pač pa konkretna prizori??ča člove??kih tragedij. V notranjosti dr??ave re??iser najde Afričane, ki jim je uspelo priti v Evropo. Večinoma na cestah prodajajo nepotrebno blago in čakajo na nov čude?? – čude?? v Milanu.
Film, ki vam bo spremenil odnos do navidez nadle??nih afri??kih prodajalcev nepotrebnih malenkosti.

» Pe??čeni ples / Bal poussière, Henri Duparc, SLONOKO?��?ENA OBALA, 1988 91′
Poglavar afri??ke vasice ima pet ??ena. Kot da to ni dovolj, si omisli ??e eno. Tako bo imel po eno za vsak dan v tednu, razen za v nedeljo, ko bo počival. Komedija na temo poligamije, ki se spra??uje: “Ali mora biti mo??ki res polbog, da si lahko omisli ??est ??ena?”
Projekcija v čast gostji festivala, igralki in filmski aktivistki Hanny Tchelley-Etibou.

Trgatev | Prijatelji | Mojstri | Nove obale | Retrospektiva - na ju??ni strani filma

Far East Special | Posebna prilo??nost | Kratki in animirani filmi

Edit this entry.