IsolaCinema - KinoOtok » NOVE OBALE 2005 - AFRIKA

NOVE OBALE 2005 - AFRIKA

Odkrivanje novih filmskih obal.

» Vojna brez podob / Guerre sans images, Mohammed Soudani, ?†VICA, 2002 90′
Re??iser se po tridesetih letih vrne v rodno Al??irijo. S kamero sledi ??vicarskemu fotografu, ki ??eli najti ljudi, ki jih je med leti 1991 in 2000 ujel v svoj objektiv, ne da bi vedeli za to. To je ńćas, ko Al??irijo pretresajo zgodbe o srhljivih genocidih, ki jih nad nedol??nim civilnim prebivalstvom odrońćnih naselij izvajajo islamski skrajne??i.
Iskanje podob spro??i potovanje skozi spomine pozabljene tragedije.

» V imenu Kristusa / Au nom du Christ, Roger Gnoan M’Bala, SLONOKO?†ń?ENA OBALA, 1993 90′
Va??ki rejec in klavec pra??ińćev ter va??ki klovn pijan pade v vodo. Ko se naslednjega dne zbudi pred kri??em, do??ivi vizijo – poka??e se mu Kristusov otrok, ki mu pove, da je izbran, da re??i svoje ljudstvo. Va??ńćani mu sprva mu ne verjamejo, a po nekaj »ńćude??ih« si pridobi njihovo zaupanje. Beseda o njem se ??iri po de??eli, vsi bi ga radi obiskali, od politikov, povzpetnikov, trgovcev, ki bi radi veńć zaslu??ili, do sterilnih ??ensk, ki bi rade zanosile. ?†e sam prińćne verjeti v svojo nesmrtnost, zato pozove vernike, da ga postavijo pred strelski vod.
Tragikomińćna alegorija verske slepote.

» Kralj Adanggaman / Adanggaman, Roger Gnoan M’Bala, SLONOKO?†ń?ENA OBALA / BURKINA FASO /FRA/?†VICA/ITA, 2000 90′
17. stoletje v Zahodni Afriki. Kralj Adanggaman vlada afri??kim ljudstvom s krutostjo tirana. Svoje prebivalstvo deli v dve skupini: tlańćane in su??nje, ki jih prodaja osvajalcem z Zahoda. ń?eprav se zgodba osredotońća na usodo mladenińća, ki se upre ujetni??tvu in z ljubeznijo v skupno svobodo privabi celo eno izmed krvolońćnih Amazonk, kraljevih elitnih voj??ńćakinj, je film predvsem portret afri??kega tirana, ki je za oblast in blagostanje pripravljen razprodati ali iznińćiti svoj rod.
Grozljiva alegorija, v kateri se lahko najde marsikateri dana??nji afri??ki samodr??ec, ki se jih Afrika nikakor ne uspe znebiti.

» Waalo Fendo: tam, kjer zemlja zmrzuje / Waalo Fendo: Là où la terre gèle, Mohammed Soudani, ?†VICA, 1997 63′
Emigranti iz »tretjega sveta« prihajajo pred vrata obljubljene Evrope; v velikih in malih ladjah ńćakajo na ńćude?? pred italijanskimi pristani??ńći. Ladje in pristani??ńća v tem primeru niso simbol upanja in obetov, pańć pa konkretna prizori??ńća ńćlove??kih tragedij. V notranjosti dr??ave re??iser najde Afrińćane, ki jim je uspelo priti v Evropo. Veńćinoma na cestah prodajajo nepotrebno blago in ńćakajo na nov ńćude?? – ńćude?? v Milanu.
Film, ki vam bo spremenil odnos do navidez nadle??nih afri??kih prodajalcev nepotrebnih malenkosti.

» Pe??ńćeni ples / Bal poussière, Henri Duparc, SLONOKO?†ń?ENA OBALA, 1988 91′
Poglavar afri??ke vasice ima pet ??ena. Kot da to ni dovolj, si omisli ??e eno. Tako bo imel po eno za vsak dan v tednu, razen za v nedeljo, ko bo pońćival. Komedija na temo poligamije, ki se spra??uje: “Ali mora biti mo??ki res polbog, da si lahko omisli ??est ??ena?”
Projekcija v ńćast gostji festivala, igralki in filmski aktivistki Hanny Tchelley-Etibou.

Trgatev | Prijatelji | Mojstri | Nove obale | Retrospektiva - na ju??ni strani filma

Far East Special | Posebna prilo??nost | Kratki in animirani filmi

Edit this entry.