IsolaCinema - KinoOtok » zavod otok

zavod otok

Otok, zavod za razvijanje filmske kulture Ljubljana je leta 2003 ustanovil Vlado ?ákafar, slovenski filmski ustvarjalec, dolgoletni programski vodja Slovenske kinoteke in snovalec slovenske art kino mre??e.

Osrednji projekt zavoda Otok je filmski festival Kino Otok – Isola Cinema, mednarodni festival kinematografij Afrike, Azije, Latinske Amerike in Vzhodne Evrope s prijatelji, ki ga zavod organizira v koprodukciji s Slovensko kinoteko oziroma Kinodvorom ter Centrom za kulturo, ??port in prireditve Izola pod pokroviteljstvom Ob─Źine Izola konec maja v Izoli. Filmski festival Kino Otok – Isola Cinema v slovenski in ??ir??i regijski prostor prina??a skrbno izbrano selekcijo filmov kinematografij Afrike, Azije, Latinske Amerike in Vzhodne Evrope ter njihove ustvarjalce, z namenom, da tudi v na??em okolju predstavi in popularizira pomemben segment sodobne filmske ustvarjalnosti, ki je s strani tukaj??nje filmske distribucije bolj ali manj zapostavljen. Festival na─Źrtuje postopno ??iritev, tako filmskega programa kot tudi na druga komplementarna podro─Źja z organizacijo razstav, koncertov, filmskih delavnic in podobno. To bo dosegel z uspe??nim povezovanjem s sorodnimi in??titucijami doma in prireditvami v tujini, saj je kon─Źna ambicija festivala uveljavitev v mednarodni mre??i sorodnih filmskih festivalov. V tem smislu so ??e bili vzpostavljeni neposredni stiki z vsemi tremi klju─Źnimi festivalskimi postajami tovrstnega filmskega programa, v Innsbrucku, v Fribourgu in v Nantesu ter najpomembnej??imi festivali v ??ir??em regijskem prostoru: Alpe Adria Cinema (Trst), Crossing Europe (Linz), Sarajevo, Motovun, Zagreb.

Skozi leto je glavna dejavnost zavoda Otok kinematografska distribucija t.i. art filmov oziroma avtorskih filmov ter organizacija kulturno-umetni??kih dogodkov oziroma dejavnosti, katerih cilj je razvijanje filmske kulture v Sloveniji, v prihodnosti pa je namen zavoda Otok svojo dejavnost raz??iriti tudi na filmsko produkcijo. Prvi film v distribuciji zavoda Otok je ruski film Babica, ki je odkup v distribucijo prejel kot nagrado za zmago na filmskem festivalu Kino Otok – Isola Cinema, kjer ga je za najbolj??i film v tekmovalnem programu festivala izbralo ob─Źinstvo. Svoje priznanje na festivalu je film ob podpori mo─Źne promocije zavoda Otok, v katero sodi tudi obisk glavne igralke filma ob predpremieri filma v Izoli in premieri v Ljubljani, upravi─Źil tudi ob prikazovanju v redni distribuciji, saj je ??e v za─Źetku prikazovanja v ljubljanskem Kinodvoru po??el rekordno ??tevilo obiskovalcev in ??tevilne pozitivne kritike filmskih ocenjevalcev.

Edit this entry.