IsolaCinema - KinoOtok » TRGATEV 2005

TRGATEV 2005

Izbor najbolj??ega za letni kino in glasove občinstva.

» Speči otrok / L’enfant endormi, Yasmine Kassari, MAROKO/BELGIJA, 2004 95′
Tragična, a vsakdanja zgodba iz odmaknjenih zaselkov maro??kega in celotnega magreb??kega predsaharskega juga: ko se mo??je poročijo, odidejo s trebuhom za kruhom v oddaljeno civilizacijo na sredozemski obali. ??ene, ki doma v trebuhu nosijo otroka, zaman čakajo na vrnitev svojih mo??. Zeinab, ena takih ??ena, se odloči otroka zakleniti v sebi in počakati s porodom, dokler se mo?? ne vrne.
Posebna nagrada ??irije in nagrada kritike na leto??njem festivalu v Fribourgu, izbranec občinstva v Angersu.

» Iz de??ele ti??ine / Sakenine sarzamine sokoot, Saman Salur, IRAN, 2004 70′
Mlada fanta, brata, se v iranski pustinji vsak po svoje pre??ivljata z bolj ali manj nečednimi posli – druge mo??nosti za pre??ivetje praktično ni. Z nepopustljivostjo in iznajdljivostjo, srčnostjo in pogumom sku??ata pomagati onemogli materi. Njuno nevarno in kriminalno delo privede do razdora med njima, edino manifestacijo člove??ke topline v tem surovem okolju.
Novo navdu??ujoče odkritje iranske kinematografije, z ekspresivnostjo in globoko alegoričnostjo, ki spominja na pionirja novega iranskega filma Amirja Naderija.

» Santiagovi dnevi / Dias de Santiago, Josue Mendez, PERU, 2004 83′
Mladenič Santiago se po nekajletnem slu??enju vojske in sodelovanju v vojni z Ekvadorjem vrne v rodno mesto in poskusi znova za??iveti brezskrbno civilno ??ivljenje mladostnika. Doma ga pričakajo dru??inske zdrahe, na ulicah pa vrstniki, ki se predajajo brezdelnemu in neodgovornemu ??ivljenju, tako drugačnemu od tistega, za katerega se je v mislih boril mladi vojak. ??alostna slika in intimni pritiski stopnjujejo Santiagov nemir.
Zmagovalec ??tevilnih festivalov, kri??anec novega latinskoameri??kega anga??iranega filma in Scorsesejevega Taksista.

» Dru??ina na kolesih / Familia rodante, Pablo Trapero, ARGENTINA, 2004 103′
Z razmajanim avtodomom se ??tevilčna dru??čina, ??tiri generacije Emilijine dru??ine, odpravi na dolgo pot proti Misionesu, ki le??i na meji z Brazilijo. Babica bi se namreč z vsemi skupaj rada udele??ila poroke nečakinje, ki jo komajda pozna. Pot na sever pa ni posejana le z logističnimi preprekami – zmanjkuje bencina, kvari se motor -, temveč tudi z vse bolj izstopajočimi dru??inskimi problemi, osebnimi zamerami in celo fizičnimi obračuni.
Izjemna neposrednost in pristnost prikaza dru??inskega ??ivljenja, tokrat duhovito postavljenega na cesto, pod taktirko glavnega motorja mladega argentinskega filma.

» Zaman, mo?? usode / Zaman, l’homme des roseaux, Amer Alwan, IRAK/FRANCIJA, 2003 77′
Mo?? iz odročnega naselja v močvirnem predelu ju??nega Iraka se odpravi na dolgo pot do Bagdada, da bi prinesel ljubljeni ??eni zdravilo za njeno bolezen. Oba sta v letih, edino prevozno sredstvo, ki si ga mo?? lahko privo??či, je njegov čolnič na vesla.
�?udovit liričen film poti (road movie) v najbolj??i tradiciji perzijske pripovedne umetnosti in filmskega izraza. Prvi celovečerec, posnet v Iraku po dvajsetih letih!

» Pri stricu Idrizu / Kod amid??e Idriza, Pjer ??alica, BiH, 2004 96′
V povojnem Sarajevu ??ivita Ibriz in Sabira, blagi ostareli muslimanski zakonski par, katerih edini sin je padel v vojni, z njegovo ??eno ?�ejlo pa sta, ko si je ta na??la novega partnerja, pretrgala vse stike. Nekega dne ju obi??če njun nečak Fuke, da bi jima popravil bojler in malce poklepetal.
Presenetljiva sarajevska miniatura re??iserja uspe??nice Gori prisluhne majhnim vzgibom člove??kega s tiho in očarljivo duhovitostjo. Otvoritveni film lanskega sarajevskega festivala.

Trgatev | Prijatelji | Mojstri | Nove obale | Retrospektiva - na ju??ni strani filma

Far East Special | Posebna prilo??nost | Kratki in animirani filmi

Edit this entry.