IsolaCinema - KinoOtok » MOJSTRI 2005

MOJSTRI 2005

Dela največjih filmskih mojstrov »treh kontinentov«.

» Usoda / Al Massir, Youssef Chahine, FRANCIJA / EGIPT, 1997 135′
V dvanajstem stoletju je znameniti filozof Averro??s (1126-1198) v Cordobi ustanovil ??olo mi??ljenja, ki je pravo seme evropske renesanse. Film sledi njegovi pozni biografiji, ko se razplamtijo poskusi inkvizicije, da bi zatrli svobodomiselnega starca in njegove somi??ljenike, duhovno in dru??beno zmedo pa izkoristijo muslimanski fundamentalisti, ki ??elijo prevzeti oblast. Učenci Averro??sa sledijo enemu skupnemu cilju: obraniti filozofovo delo pred uničenjem in ohraniti njegovo intelektualno zapu??čino za rodove, ki prihajajo.
Ekstatični zgodovinski spektakel z mo??gani: »Misli imajo krila, nihče jim ne more preprečiti, da letijo.«

» Spomin na veliki rop / Memoria del saqueo, Fernando Solanas, ARGENTINA, 2004 120′
Konec leta 2001 se je Argentina zna??la v globoki ekonomski in politični krizi. Ko so banke razglasile popoln bankrot in likvidirale vse prihranke, so ljudje spontano zasedli ulice Buenos Airesa, kjer jih je brutalno napadla policija. Od aktualnih posledic nas Solanas nato preko desetih poglavjih s pomočjo arhivskih materialov, pogovorov s političnimi analitiki, ekonomisti, aktivisti, novinarji in ??rtvami kriminalne politike argentinskih elit, popelje naravnost k vzrokom ene največjih ekonomsko-političnih kriz dvajsetega stoletja.
Tragedija nekega naroda skozi objektiv prvoborca argentinskega zgodovinskega novega vala.

» Havanska suita / Suite Habana, Fernando P??rez, KUBA/? PANIJA, 2003 84′
Simfonija zadnjega realsocialističnega velemesta. Večne in mimobe??ne podobe, odmevi, utrinki, zvoki sestavljajo mozaik Havane, v kateri je tiho in neprisiljeno sli??ati tudi konkretna člove??ka ??ivljenja, ki se počasi povezujejo.
Malo besed in veliko nepozabnih gibljivih slik.

» Teroristka / Theeviravaathi, Santosh Sivan, INDIJA, 1999 90′
Teroristka spremlja kratko pot mladega dekleta od navdu??ene revolucionarke do izbrane teroristke, ki jo določijo za izpeljavo atentata na indijskega predsednika. Toda tej kratki poti se avtor filma posveti z izjemnim občutkom za portretiranja tega izrednega psiholo??kega stanja in čustvenih vzgibov. Ne zanima ga anekdota, pač pa notranje do??ivljanje vsakega trenutka glavne junakinje, ki ga z izjemnimi podobami skoraj fizično pribli??a gledalcu.
Teroristka ni preračunljiv film na aktualno temo, kakr??nih mrgoli vsepovsod, ampak globoka in lepa podoba človekovega bivanja, ki buri moralna in čustvena obzorja.

Trgatev | Prijatelji | Mojstri | Nove obale | Retrospektiva - na ju??ni strani filma

Far East Special | Posebna prilo??nost | Kratki in animirani filmi

Edit this entry.