IsolaCinema - KinoOtok » Blog Archive » poročilo s pali�? festivalaporočilo s pali�? festivala

Ekipa Kino Otoka je obiskala 11. filmski festival na Pali�?u, kjer smo kolegom in gostom festivala predstavili dokumentarni film Otok je …, ki je nastal na delavnici Vesela kamera v Izoli. Promocija na??ega festivala ni bila te??ka, saj je ??elimir ??ilnik, predsednik sveta festivala na Pali�?u in avtor filma Kenedi se vrača domov (Kenedi se vrača kuči), predstavljenega na leto??njem izolskem festivalu, ??e raz??iril svoje navdu??enje nad Kino Otokom med ostale filmske kolege v Srbiji in �?rni gori. Festival Isola Cinema - Kino Otok se je strokovni javnosti in novinarjem predstavil na zadnji novinarski konferenci, ko so bili razgla??eni tudi dobitniki festivalskih nagrad toranj. Mednarodna ??irija je dodelila zlati toranj filmu Kontroll mad??arskega re??iserja Nimr??da Antala, srebrnega je prejel ??panski film Te doy mis ojos re??iserke Ic?�ar Bolla?�n in bronasti italijanskemu filmu Non ti muovere Sergia Castellita.
Dobitnik »nagrade za strpnost« je bil film Tu hrva??kega re??iserja Zrinka Ogreste iz programa Paralele i Sudari, v okviru katerega je bil predstavljen tudi slovenski film Kajmak in Marmelada, sicer med občinstvom najbolj priljubljeni film. Mednarodni filmski festival Pali�? je bil ob ustanovitvi leta 1993 orientiran na filmsko produkcijo v regiji, od leta 2003 pa postaja njegova smernica evropska kinematografija. Osve??itev leto??njega festivala na Pali�?u je bil vsekakor program mladih evropskih avtorjev (Mladi autori Europe), za katerega so selektorji Petar Mitri�? in Sabolč Tolnai zapisali, da zajema filme, ki so ??anrsko, stilistično in geografsko različni, povezuje pa jih sve?? pristop k mitu o filmski umetnosti in odpiranje vrat tako novim ??ivljenjskim temam kot tudi novim tehničnim re??itvam. V okviru tega programa je bil prikazan tudi film Kruh in mleko Jana Cvitkoviča. Projekcije so bile organizirane v jadralskem klubu na odprtem platnu, kjer so po projekcijah sledili koncerti in prosto dru??enje. Jadrnice pa niso edina vez med Izolo in Pali�?em, čeprav ene plujejo po morju, druge pa po jezeru. Pali�? je letovi??če, predmestje Subotice/Szabatke, obmejnega dvojezičnega mesta, ki je pobrateno s slovensko Izolo/Isolo. Festival Isola Cinema-Kino Otok je tako pridobil novega/starega prijatelja, s pomočjo katerega bomo zagotovo utrdili in obogatili dosedanje sodelovanje. Iz Pali�?a smo se vrnili prijetno izmučeni od dolge poti, vendar polni misli na bodoče projekte z novimi prijatelji, ljubitelji filma.

  1. tanja i milan Says:

    veliki pozdrav od tanje (organizacija festivala na palicu) i milana. drago nam je da smo se upoznali, i nadmo se dobroj saradnji. javite se. sto se tice dogovra-stoji i mi smo na njemu vec radili. veliki pozdrav. sve sto radite je mnogo dobro. budite lepe i vesele. cekamo na vas.

pusti sporo�ilo

Logged in as . Logout »