IsolaCinema - KinoOtok » Blog Archive » OTOK FILMA NA SLOVENSKEM MORJU



OTOK FILMA NA SLOVENSKEM MORJU

Noben človek ni otok, Otok pa so ljudje.

Filmski festival Kino Otok – Isola Cinema v Izoli bo ??tel komaj tri leta, pa se je njegov glas ??e po??teno razlegel po svetu. Tisti, ki so pri??li z vseh kotičkov sveta, pravijo, da je nekaj posebnega. Ob slovesu od lanskega Otoka so se ponavljale besede topel, domačen, intimen, očarljiv, ??iv, prijateljski, spro??čujoč, celo ljubeč.

Lepo ga opi??e tudi pesnik Igor Bizjan v pesmi Otok: »V letu 2004 sem opazoval 121 sončnih zatonov. Mene ne bo nihče zajebaval. Imam svojo kinodvorano« ali »Ptice so leteči filmi, ki nas obiskujejo v sanjah«.
Kino Otok res ni običajen filmski festival, njegov namen ni zgolj prikazovati filme, temveč zdru??iti vse udele??ence festivala - ustvarjalce, gledalce, organizatorje, novinarje, domačine – v eno samo filmsko pleme, ki proslavlja praznik filma in skupaj poskrbi, da starodavna Izola zares postane otok filma, kot pravi ime festivala.

Kam nas bodo letos popeljali filmi in kaj nam bodo povedali?
Na velikem platnu posebej za to prilo??nost postavljenega letnega kina v srcu Izole, v kinu Svetilnik na pla??i, v Odeonu in Kulturnem domu, se obetajo nova filmska odkritja iz oddaljenih de??el - Tunizije, Burkine Faso, Irana, Argentine, Brazilije, Nemčije, ZDA, Kanade, Filipinov, Tajske, Ju??ne Koreje, Japonske, Benina, Mehike, Nikaragve in ??e in ??e, med drugim tudi poseben poklon ob stoletnici rojstva Roberta Rossellinija, enega največjih filmskih umetnikov in humanistov. Hodilo se bo po pu??čavi, pisalo pesmi, iskalo pravico do pokojnine, sočustvovalo s propadlo gospodo, ob??alovalo pretirane strasti, potovalo po velikem modrem onostranstvu, preoblačilo v kitovo ko??o in seveda pri vsem tem iskalo ljubezen, popolno kot Rodinov poljub. Z dvema besedama filmski program KINO OTOKA 3 prina??a - upanje pogumnih.

Tudi jaz sem del otoka!
Dodaten poudarek bo letos namenjen izobra??evanju, saj se praktični delavnici o snemanju filma - VESELA KAMERA, priključujeta ??e delavnici za bodoče pisce o filmih – SILVANOVA KINO ?�OLA in bodoče organizatorje filmskih festivalov. Za dodatno vključevanje sta tu dve poroti – ??IRIJA MLADIH, ki bo izbrala najustreznej??i film za svoje vrstnike ter ??irija gledalcev letnega kina, ki bo odločila, kateri izmed filmov bo izbran za redno distribucijo po vsej Sloveniji.

Filmska do??ivetja dopolnjujejo cvetoči kulinarični vrt z dobrotami iz oddaljenih de??el, dru??abne igre in ??portno-rekreacijski izzivi ter nočno dru??enje na obali med morjem in zvezdami.

Prva letala za tretji KINO OTOK so ??e vzletela. Priletite tudi vi.