IsolaCinema - KinoOtok » Blog Archive » česar nimate, dobite v kinu!



česar nimate, dobite v kinu!

Helmut Groschup na tiskovni konferenci v Izoli
Helmut Groschup je direktor Mednarodnega filmskega festivala v Innsbrucku, najbli??jega sorodnika in somi??ljenika festivala Isola Cinema – Kino Otok, ki bo v glavno mesto Tirolske letos junija ??e ??tirinajstič prinesel izbor filmov iz Afrike, Azije in Latinske Amerike. Med ogledovanjem festivalskih prizori??č smo v njegovo navdu??enje nad slovensko obalo zavrtali s par vpra??anji o ladjevju, ki pluje proti izolskemu morju.

Vpra??anje ustanovitelju in direktorju festivala svetovnih kinematografij: kako bi opredelili pogosto opevano avtentičnost svetovnega filma?
HG: Ljudje v kinu – kjerkoli na svetu – najraje gledajo tisto, česar sami v vsakdanjem ??ivljenju nimajo v velikih količinah, naj bo to ljubezen, okus nevarnosti, karkoli ??e, hodijo iskat tisto, kar i??čejo v ??ivljenju, a to lahko dobijo le v kinu. Zato ima film na razpolago vse ??elje člove??tva, da jih spravi v vizijo in na platno. Sam sem prepričan, da kljub temu v filmski umetnosti ne obstaja neskončno veliko motivov: imamo znanstveno-fantastiko, kriminalne zgodbe, ljubezenske zgodbe … in mislim, da so si te povsod zelo podobne. Film je internacionalen jezik: poljub je poljub v katerikoli de??eli na tem svetu. Zato je v svetovnem filmu avtentičnosti ravno toliko – nič več in nič manj – kot v katerikoli evropski ali ameri??ki kinematografiji. To je obenem tudi moja mala kritika svetovnega filma.

Kako izbirate filme za svojo publiko?
HG: Filmi, ki jih vozimo na na?? festival, so majhni filmi, a imajo v svojem sredi??ču te osrednje motive, o katerih sem govoril. Iskati motive, ki ne obstajajo, pomeni delati ali kazati filme, ki jim nihče ne more slediti, zgodbe, ki to niso, ker se nikoli zares ne zgodijo. Platno in scenarij nista intimni dnevnik filmarja, tak film ne zanima nikogar – razen morda filmske kritike ali festivalskih direktorjev. Zato se mi zdi, da se bom moral ??e nekoliko pogovoriti z va??im Vladom ?�kafarjem …

In kaj mu boste rekli?

HG: Spomnil ga bom, da je na?? cilj ta, da naredimo nekaj za popularnost filma t.i. tretjega sveta, da bo postal priljubljen in prepoznan vsaj toliko kot denimo ??panski, nem??ki filmi. In mu seveda za??elel ogromno sreče pri vodenju festivala. Veste, sem zelo srečen, da je na?? Innsbruck dobil sestrski festival v Sloveniji. Imamo poleg hribov zdaj ??e svojo malo obalo …

pusti sporo�ilo

Logged in as . Logout »