IsolaCinema - KinoOtok » filmska trgatev

filmska trgatev

Tekmovalni program festivala, ki se vrti na velikem platnu LETNEGA KINA ODEON na Manziolijevem trgu. Filmi se potegujejo za nagrado občinstva, ki najbolje ocenjenemu prina??a zagotovljen odkup za kinematografsko in drugo distribucijo v Sloveniji.

program filmske trgatve

PASIJON MARIJE ELENE, Mercedes Moncada Rodr?guez
» PASIJON MARIJE ELENE
(La pasi??n de Mar?�a Elena / The Passion of Mar?�a Elena), Mercedes Moncada Rodr?�guez, Mehika, 2003, 76′

Pravica nosi obraz matere na kri??evem potu, da opere svoje ime.

 • R & S: Mercedes Moncada Rodr?�guez
 • F: Javier Mor??n Tejero
 • M: Viviana Garcia-Besn??, Mercedes Moncada Rodr?�guez
 • Z: Miguel Jaramillo, Luis Arau, Samuel Larson Guerra
 • G: Caf?? Tacuba, Martin Chavez, Samuel Larson Guerra
 • P: Mercedes Moncada Rodr?�guez, Javier Mor??n Tejer
 • I: Maria Elena Duran Morales

Mlada, ločena mati Marija Elena iz indijanske skupnosti Rar??muri, ki ??ivi v goratem predelu severne Mehike, zapusti svojo skupnost in odide v mesto Chihuahua, da si poi??če delo (in pobegne pred prepiri z biv??im mo??em). Avgusta 1999 v sredi??ču mesta pred njenimi očmi tovornjak do smrti povozi njenega triletnega sina. Voznica tovornjaka, bela Mehičanka, hči zemlji??kega posestnika, je povozila dečka in pritisnila na plin. Spovedala in opravičila se je pred tradicionalnim sodi??čem skupnosti Rar??muri, vendar je kasneje pred uradnim mehi??kim sodi??čem zanikala svoje izjave. Tesno povezana staroselska skupnost, v kateri je ločena ??enska izobčena, krivi Marijo Eleno za smrt svojega otroka, ker se je odpovedala tradicionalnemu načinu ??ivljenja. Marija Elena se odloči, da bo po uradni pravni poti dokazala, da ni kriva nesreče svojega sina in si s tem znova utrla pot v svojo skupnost. Mehi??ki pravni red se za Marijo izka??e kot pravi kri??ev pot, na katerem namesto pravice vladata diskriminacija in korupcija.

Pasijon Marije Elene je lep primer iskanja ustrezne forme, ki s svojo pretresljivo zgodbo o??ivlja kulturo, ki jo raziskuje. (Howard Feinstein)

Festivali, nagrade (izbor): Sundance 2003, IDFA Amsterdam 2003; nagrada za najbolj??i film - Guadalajara 2003, nagrada za najbolj??i dokumentarni film - Sao Paolo 2003.

DROBNE SNE??INKE, Ali-Reza Amini
» DROBNE SNE??INKE
(Danehaye rize barf / Tiny Snowflakes), Ali-Reza Amini, Iran, 2003, 80′

�?akajoč Godota na iranski, liričen način.

 • R,S,M:Ali-Reza Amini
 • F: Tooraj Aslani
 • Z: Mohammad Reza Yousefi
 • G: Mehrdad Nosrati
 • P: Ali-Reza Amini (Documentary and Experimental Film Center)
 • I: Mohsen Tanabandeh, Majid Bahrami

V samoti odročnega in zapu??čenega gorskega zaselka ??ivita čuvaja rudnika. Z majhnimi opravili in določanjem pravil preganjata dolgčas, saj ljudje poredko vstopajo v njuna ??ivljenja. Občasno ju obi??če mo?? na motorju, ki jima dostavlja potreb??čine, ali skupina rudarjev, ki pridejo na delo. Da bi premagala osamljenost, si ustvarjata svoj svet, v katerem ju ??e vedno razveseljujejo majhne in preproste stvari, kot je radijski sprejemnik ali izgubljeni psiček in figura neznane ??enske (kakor fatamorgana), ki jo opazujeta iz daljave. Edini neposredni pogled na zunanji svet jima zagotavlja daljnogled, vendar ga starej??i čuvaj mladeniču prepove uporabljati. Med njima se vzpostavlja odnos nad- in podrejenega. Prvi veliko govori in zapoveduje, drugi molči. Izmi??ljena igra z ??ensko figuro jima polni domi??ljijo in daje smisel njunemu ??ivljenju.

Največ razmi??ljam o samoti in čakanju na nekaj, kar jo bo premagalo. (Ali-Reza Amini v pogovoru pred prihodom v Izolo)

“Iranska kinematografija nima meja. V Iranu je zaradi velike kulture ter dru??benih in političnih okoli??čin manj??a razlika med filmi re??iserjev iz različnih generacij. Prihaja veliko mladih, ki se pojavljajo v vsakem trenutku. Nihče ne more uvideti ali predvideti, kaj se bo z na??o kinematografijo dogajalo v prihodnosti. Mnogi mladi re??iserji ustvarjajo nepričakovano dobre umetni??ke filme. Iransko kinematografijo bi lahko primerjal z brazilskim nogometom. Vsakdo lahko vzame digitalno kamero in snema. Večina ima popolnoma nov filmski izraz in pogled na svet.” Ali-Reza Amini

Festivali, nagrade (izbor): posebno priznanje ??irije - Locarno 2003, najbolj??i film novih tokov - Busan 2003, posebna nagrada za umetni??ki dose??ek - Solun 2003.

Otok, Girish Kasaravalli
» OTOK
(Dweepa / The Island), Girish Kasaravalli, Indija, 2002, 132′

Boj človeka z naravo in zakoni dru??be v značilnih poetičnih podobah naslednika Satyajita Raya.

 • R,S: Girish Kasaravalli (po knji??ni predlogi Norberta D’Souza)
 • F: Ramchandra Halkere M.
 • M: M. N. Swamuy
 • Z: Isaac Thomas Kottukapally
 • P: Soundarya (M-S Satya Moviemakers)
 • I: Soundarya, Avinash, Vasudeva Rao, Harish Raju

V vasi, na otoku, ??ivijo Nagi, njen mo?? Ganapa in tast Duggajja. Njihovo samozadostno, tradicionalno ??ivljenje je ogro??eno, ko se vlada odloči, da bo zgradila jez, ki bo poplavil vas. Ker ima otok religiozen pomen, se Ganapa, lokalni duhovnik, upre preselitvi. Bli??ajoča se tragedija in nesloga v nazorih med va??čani ter oblastjo vodijo v napetosti, dvome in obup. Z nara??čanjem monsunskega de??evja se otok vse bolj potaplja. Va??čani se drug za drugim odselijo iz vasi in sprejmejo vladno ponudbo za nadomestno bivali??če, le Ganapa je odločen vztrajati do konca.

Svojo veliko očaranost nad de??jem in metaforo vode, ki simbolizira ??ivljenje, sem v filmu Otok uporabil za upodobitev člove??ke stiske, ki jo izzove prisilno izseljevanje lokalnega prebivalstva. (Girish Kasaravalli)

Festivali, nagrade (izbor): najbolj??i film na indijskem nacionalnem festivalu - New Delhi 2002, Rotterdam 2003.

GOSPA BROUETTE, Moussa Sene Absa
» GOSPA BROUETTE
(Madame Brouette), Moussa Sene Absa, Kanada / Senegal / Francija, 2002, 104′

Anga??irana kriminalna drama v ritmu senegalske glasbe in rituala.

 • R,S:Moussa Sene Absa, Gilles Desjardins
 • F: Jean-Jacques Bouhon
 • M: Matthieu Roy-D??carie
 • Z: Philippe Scult??ty, Raymond Vermette
 • G: Majoly & Serge Fiori & Mamadou Diabat??
 • P: Rock Demers, Danielle Champoux (Productions La Fete)
 • I: Ousseynou Diop, Rokhaya Niang, Aboubacar Sadikh B??, Kadiatou Sy, Ndeye S??n??ba Seck, Akela Sagna, Ibrahima Mbaye, Moustapha Niang, Juliette A??ta B??, Mody Fall, Ibrahima Mbaye Sope

Gospa Brouette, prodajalka krame z dakarskih ulic, sanjari o bolj??i prihodnosti. ??eli si odpreti restavracijo, ki bi hčeri in njeni prijateljice Ndaxt?? omogočila kolikor toliko spodobno ??ivljenje. Ker se je pravkar re??ila iz neuspe??nega zakona, z mo??kimi ne ??eli imeti prav nobenega opravka, a njena kolena se hitro omehčajo, ko se zagleda v mikavnega in premo??nega policista Naagoja. Znova stopi v zakonski jarem in kmalu tudi zanosi, pa jo hitro obi??če spoznanje, kako zelo se je spet u??tela v svojih pričakovanjih; Naago je skorumpirani la??nivec, zato se Gospa Brouette odloči, da se enkrat za vselej otrese izkori??čevalcev.

Gospa Brouette je vsaj deloma tudi mjuzikl - in ravno pesmi, ki pomembno krojijo zgodbo, ter močna, intenzivna igra so tisto, kar dela ta film za pomembno odkritje. (Derek Malcolm, The Guardian)

Festivali, nagrade (izbor): srebrni medved za najbolj??o glasbo - Berlin 2003, posebna nagrada ??irije in nagrada za najbolj??ega igralca - Pariz 2003.

BABICA, Lidija Bobrova
» BABICA
(Babusja / Granny), Lidija Bobrova, Rusija/Francija, 2003, 97′

Mit velike ruske matere, Babu??ke, je v napoto hitro bogatečim ‘novim Rusom’.

 • R,S: Lidija Bobrova
 • F: Valerie Revich
 • M: Tatyana Bystrova
 • P: Andrei Zertsalov (Lenfilm Studio)
 • I: Nina ?�ubinov??, Olga Oni??čenko, Anna Ovsjannikovova, Vladimir Kulakov, Sergei Anufrijev

V hi??i pri jezeru stanuje ??ivahna babica Tosja, ki kljub bremenu let z veliko skrbjo in potrpe??ljivostjo vodi gospodinjstvo v hčerini dru??ini. Ko hči postane invalidka, njen mo?? Ivan babico prisili, da hi??o in gospodinjstvo preda vnukom ter jo po??lje k sestri Ani. Tej doma povzroča preglavice pijanski sin, hči Liza, uspe??na novinarka, pa se je ??e pred leti odselila v Moskvo. Sestri se skupaj spominjata preteklosti, ??ivita v harmoniji in se dru??ita s sosedi. Nato si Ana zlomi kolk in odpeljejo jo v bolni??nico. Liza, ki prihiti iz Moskve, se na vse pretege trudi, da bi Tosjo poslala nazaj k njeni dru??ini, čemur najbolj nasprotuje Ivan, ki je medtem ovdovel in si je ??e na??el novo spremljevalko. Tudi drugim sorodnikom bi bila v njihovih stanovanjih, kupljenih z denarjem babičine prodane stare hi??e, le v napoto.

Ganljiva zgodba o bolečih spremembah ‘nove Rusije’, ki so prizadele tradicionalni način ??ivljenja v de??eli. (Nick Holdsworth)

Festivali, nagrade (izbor): posebna nagrada ??irije - Karlovy Vary 2003, najbolj??i film in nagrada občinstva - Cottbus 2003, velika nagrada - St. Peterburg 2003, nagrada ARTE in nagrada občinstva - Pariz 2003.

Edit this entry.