IsolaCinema - KinoOtok » Ali-Reza Amini

Ali-Reza Amini

aminiAli Reza Amini se rodi leta 1970 v iranskem glavnem mestu Teheranu. Do??tudira gledali??ko re??ijo, ima pa tudi igralske izku??nje. V zgodnjih devetdesetih se pri─Źne ukvarjati s filmom in re??ira okoli 20 kratkih in dokumentarnih filmov, ki na mednarodnih festivalih pose??ejo tudi po nagradah. Amini, vedno voljan preizku??ati meje medija, pogosto eksperimentira z razli─Źnimi filmskimi formati, od 8mm in 35mm filmskega traku do videa.

Nadaljuje kot asistent re??ije pri snemanju filmov Living in the Mist (1999) in ─?as pijanih konjev (Time of Drunken Horses, 2000) re??iserja Bahmana Ghobadija. V svojem prvem celove─Źernem igranem filmu Pisma v vetru (Namehaye baad) Amini razvije edinstveno in hipnoti─Źno estetiko, ki jo gradijo ti??ine, mo─Źne podobe in pridih Tarkovskega. Iranske oblasti predvajanje filma prepovejo, vendar si Amini prav s tem projektom prislu??i mesto med najpomembnej??imi sodobnimi iranskimi filmskimi ustvarjalci.

    filmografija:

  • 2003 Drobne sne??inke (Danehaye rize barf/Tiny Snowflakes, celove─Źerni igrani film)
  • 2002 Dark Angle (kratki film)
  • 2002 Pisma v vetru (Namehaye baad/Letters in the Wind, celove─Źerni igrani film)
  • 2000 The Desert (kratki film)
  • 1999 The Rainbow (kratki film)
  • 1999 Here is Tehran (kratki film)
  • 1998 The Green Frame (kratki film)
  • 1998 The Teacher’s Home (kratki film)
  • 1998 The Letter (kratki film)
  • 1997 40 Pieces (kratki film)
  • 1995 The Case (kratki film)
  • 1994 The Gift (kratki film)
  • 1994 The Look (kratki film)

Edit this entry.