IsolaCinema - KinoOtok » Blog Archive » Poka??i barve!



Poka??i barve!

Letni kino Otok, ki ga za čas festivala na osrednjem izolskem trgu postavi nizozemska profesionalna ekipa Openlucht Bioscoop, bo gostil pet filmov iz sekcije Trgatev, ki se potegujejo za naklonjenost občinstva in redno distribucijo po slovenskih kinematografih. Med njimi sta ponovno izbranca iz Irana in Argentine, sever Afrike bo tokrat predstavljala Tunizija, črno Afriko Burkina Faso, prvič pa prihaja na Otok film iz Brazilije.

Polno ali prazno je trinajsti film enega najpomembnej??ih iranskih re??iserjev Abolfazla Jalilija in čeprav se je tokrat lotil navidez nedol??ne komedije o mladeniču, ki pride v zaostalo iransko pode??elje iskat slu??bo učitelja in ??eno, je tako kot vsi predhodni tudi ta v Iranu prepovedan. Slu??kinja spregovori o argentinski ekonomski krizi skozi odnos obubo??ane gospodarice in hi??ne pomočnice, ki se po finančnem zlomu prve začne sprevračati. Dedek Aziz je sufijsko popotovanje skozi čarobno pu??čavo in modrost klasične sufijske poezije Rumija, Attarja in Ibn Arabija. Tasuma spremlja boj vojnega veterana z birokratskimi mlini za zaslu??eno pokojnino, s katero bi v domači vasi postavil mlin. Pokojnine ni, za mlin se zadol??i in ko mu grozi, da ga zdrobijo upniki, se vse po afri??ko uredi. Don Kihot iz Burkine Faso. Občutljiv zločin pa tehta, ali ni človek pri zločinu iz strasti pravzaprav nemočen, ali ni storilec tako rekoč ??rtev, ??rtev lastnih strasti.
Ponovno je zasvetil tudi biser iz Bosne in Hercegovine (lani je zmagovalec občinstva v Izoli postal Stric Idriz bo??nja??kega re??iserja Pjera ??alice) - Grbavica Jasmile ??bani�?, zmagovalec leto??njega Berlinala, ki bo gotovo osvojil srca oto??kega občinstva, toda ker je film ??e odkupljen za predvajanje v Sloveniji (distributer Cinemania group), zanj ne bo potrebno glasovati. Vsekakor pa sodi v oto??ko trgatev in ker na pot po na??ih kinih stopa 1. junija, bo slovensko predpremiero do??ivel za zaključek festivala.

Letos bo letni kino gostil kar enajst filmov. V dodatnem programu letnega kina lahko napovemo čudovito podmorsko znanstveno fantastično avanturo Divje modro onostranstvo samosvojega Wernerja Herzoga, japonsko najstni??ko rokenrol komedijo Linda Linda Linda, Hrepenenje Valeske Grisebach - ??e en izjemen film ??enske avtorice iz leto??njega tekmovalnega programa berlinskega festivala, za veliki finale pred Grbavico pa najlep??e presenečenje preteklega filmskega leta Kratki film o Indiu Nacionalu filipinskega čude??nega dečka Raya Martina, ki prihaja neposredno iz Cannesa. Slednji obuja estetiko nemega filma, zato je predvidena projekcija z glasbo v ??ivo. Za posebno do??ivetje v soboto po polnoči bosta na platnu letnega kina poskrbela glasbena zvezdnica Bj??rk in njen ??ivljenjski sopotnik, ekstravagantni filmski ustvarjalec Mathew Barney. Skupaj sta ustvarila enega najbolj odmevnih in posebnih filmov preteklega leta – Ovira za risanje ??t. 9 – okoljevarstveno ljubezensko zgodbo v izjemnih posnetkih.

Silvanova kino ??ola: Pojdi, kamor te vodi film

Poglavitna novost leto??njega festivala je uvedba novega izobra??evalnega programa, ki bo nosil ime po botru Kino Otoka in osrednji osebnosti filmske kulture in umetnosti v Sloveniji, lani umrlem zaljubljencu v film, Silvanu Furlanu.
Silvanova kino ??ola je najprej ime za novo filmsko delavnico, ki bo učila razmi??ljanja, pogovarjanja in zlasti pisanja o filmu. Prav ta segment je spričo neobstoja celovitega filmskega izobra??evanja pri nas najbolj kritičen. Delavnica je zami??ljena zelo praktično: sestavljena bo iz nagovorov o pisanju o filmu, ki jih bodo posredovali ugledni filmski publicisti, predvsem iz tujine, ogledov filmov skupaj z njihovimi avtorji, ki jim bo sledil pogovor ter vsakodnevno pisanje besedil (pod mentorskim vodstvom), ki bodo objavljena vsak dan v festivalskem časopisu in na spletni strani. Njen cilj je izobra??evanje zainteresiranih ljubiteljev filma v smeri jasnega in odprtega razmi??ljanja o filmu, zato moto - Pojdi, kamor te vodi film.
Silvanova kino ??ola je tudi ime za novo sekcijo festivala, ki bo odslej na Otok prina??ala najbolj samosvoje filmske ustvarjalce in njihova dela. Pokazala bo, da je filmska pokrajina neizmerna in da po njej vodijo ne??tete poti. Slavila bo filmskega umetnika, svobodno filmsko du??o, sodobnega don-kino-hota, ki se ne obremenjuje s ??tevilom prodanih vstopnic ali povprečnim gledalcem. V leto??njem izboru so preizku??eni samotni potniki kot so Werner Herzog, ??elimir ??ilnik, japonski veteran Koji Wakamatsu in armenski poet Harutjun Hačatrjan ter mlada garda neujemljivih, ki ??e osvajajo najpomembnej??a prizori??ča filmske umetnosti, na?? tajski prijatelj Apichatpong Weerasethakul, filipinska čude??a Lav Diaz in Raya Martin, filmska nomada Bill Daniel in Peter Mettler ter argentinski viharnik Luis Ortega.

pusti sporo�ilo

Logged in as . Logout »