IsolaCinema - KinoOtok » Blog Archive » poročilo s prijateljskega festivala



poročilo s prijateljskega festivala

Potovanje v Innsbruck je bilo predvsem srečanje s prijatelji, z organizatorji festivala, s katerimi je izolski Kino Otok ??e v prvem letu vzpostavil posebno festivalsko kooperativo ter nekaterimi avtorji in filmskimi spremljevalci, ki so bili prav tako del rojstva Kino Otoka.

Ponovno smo se srečali s skromnim indijskim mojstrom Shajijem Karunom in ob ponovnem ogledu njegovega prvenca Rojstvo (Piravi, 1988) ugotovili, kako velik je lahko film, kako velika poezija je skrita v gibljivih slikah. V Innsbrucku nas je počakal tudi Moussa Sene Absa, ki je tako kot v Izoli tekmoval z Gospo Bruette. Obisk obeh avtorjev v Evropi je prvi plod kooperative innsbru??kega in izolskega festivala.
Med ??estimi tekmovalnimi filmi je na koncu nagrado strokovne ??irije, ki ji je predsedoval Shaji Karun, prejel prvenec mladega peruanskega re??iserja Josue Mendesa Santiagovi dnevi (Dias de Santiago).
Povsem upravičeno, saj gre za presenetljivo zrel celovečerni filmski nastop diplomanta ameri??ke univerze Yale, ki na izviren, osredotočen in pristen, nevsiljiv način izri??e psiholo??ki portret mladega vojnega veterana, ki se po ??estih letih misij proti ekvadorskim teroristom; vrne v domači kraj, star komaj petindvajset let, vendar povsem odvajen normalnega ??ivljenja, svoje dru??ine in vrstnikov. Namesto da bi svoje voja??ke ve??čine vnovčil v kriminalnih misijah, kot večina njegovih kolegov, se odloči za po??teno ??ivljenje, ki pa ga spričo nerazumljivosti vse bolj spravlja na rob obupa. Filmska pripoved tankočutno prepleta subjektivno in objektivno točko pogleda, nepremostljiv razkorak med Santiagovimi predstavami (praktičnih in etičnih korakov) ter stvarnostjo, ki ga obkro??a. Dovr??enega prvenca, ki neogibno spomni na Scorsesejevega Taksista, se lahko ??e veselimo prihodnje leto v Izoli.

pusti sporo�ilo

Logged in as . Logout »