IsolaCinema - KinoOtok » Mesečni otok, marec 2005

Mesečni otok, marec 2005

od tigrov k ribicam

Na rotterdamskem festivalu smo srečali tudi nekaj bodočih gostov Kina Otok, ki so pri??li predstavljat in prodajat svoje filme. Ter nekaj biv??ih, ki niso pozabili na mali festival: kava z Joejem (Apichatpongom Weerasethakulom), vino z na??o indijsko botro Rado ?�esi�? (v Rotterdamu v vlogi kuratorke in moderatorke), z ekipo nizozemskega Openlucht Bioscoopa pa seveda pivo. Spoznali smo Ano Poliak, re??iserko filma Parapalos (Pin Boy, 2004). Krhka Ana je povedala, da festivalov ne obiskuje pogosto, pa smo vseeno poskusili z vabilom, in če bo vse prav, Argentinka maja pride v Izolo; da dvigne ??ensko povprečje in nam poka??e svojo angelsko zgodbo o fantu, ki se z de??ele preseli v predmestje Buenos Airesa ter se zaposli kot pobiralec kegljev v starem, temačnem keglji??ču. V Rotterdamu je bil tudi Anin rojak, sarajevski znanec Lisandro Alonso, pravzaprav kar v več vlogah in zato hudo zaposlen: na programu je imel Los Muertos (2004), na Cinemartu novi projekt Liverpool, obenem pa je bil ??e član ??irije, ki je odločala o tigrih.

Nasploh je bila delegacija Ju??ne Amerike ??tevilčna: Josu?? M??ndez, re??iser perujskega Dias de Santiago (2004), je na festival tokrat pripotoval v vlogi producenta, in sicer iz Pariza, kjer u??iva ??tirimesečno ??tipendijo in stanovanje v centru mesta; pravi, da veliko pi??e … Ko se je festival prevesil v drugo polovico, smo s piva in vina pre??li na Viski (Whiskey, 2004) urugvajskega dvojca Rebella-Stroll. Prijetno snidenje!

Zaradi silnega zanimanja občinstva (njun prvenec 25 Watts je pred dvema letoma osvojil tigra) je dobil dodatno projekcijo, oba Pabla pa sta po azijski in evropski predstavitveni “turneji” dodobra izmučena ter razmi??ljata predvsem o počitku na pla??i, zato izolski dogovor ostaja v mislih. Občinstvo je dobro sprejelo tudi Kod amid??e Idriza Pjera ??alice ter Zimski sen Gorana Paskaljevi�?a, ki se mu je med eno izmed razprodanih projekcij pripetil električni mrk (kot se je izkazalo, ga je zakrivila prodajalka toplega sladoleda pred glavnim vhodom v festivalsko sredi??če Doelen, ki se je spotaknila ob kabel). Jasna ??alica, priljubljena igralka, ki nastopa v obeh omenjenih filmih, je o Izoli vedela povedati cel kup lepih priporočil in jo je zanimal le ??e termin, v katerem naj bi jo obiskala. In potem smo, za konec, na novo videli Svet (The World, 2004), in se pogovarjali z njegovim medijsko obleganim avtorjem Jia Zhang-kejem, čigar predhodna Peron (Platform, 2000) in Neznane u??itke (Unknown Pleasures, 2002) poznamo iz Kinoteke in z Liffa.

Kak??ni lepi filmi in lepi ljudje pridejo v Izolo! Izmuznil se nam je le Isma??l Ferroukhi, maro??ki re??iser filma Le grand voyage (2004), potovanja očeta in sina, srečanja dveh časov in generacij … Bomo obiskali ??e kak??en festival!

Vabilo v prostovoljsko brigado!

Priprave na drugi filmski festival Kino Otok so se začele, potreba po naboru brigadirk in brigadirjev, ki jim gredo zasluge za izvedbo, duh in atmosfero festivala, pa iz dneva v dan raste. Kot je v navadi pri večini filmskih festivalov po svetu, bodo tudi v Izoli ekipo sestavljali mladi ljudje z raznih koncev in krajev, ki bodo poskrbeli, da si festival zapomnimo kot stiči??če različnih kultur, odličnih filmov, dobre organizacije in prijetne zabave.

�?lan prostovoljske brigade prevzema nase polno odgovornost do dela, ki ga opravlja v razgibanem festivalskem delavniku, vendar ima obenem tudi nekaj prilo??nosti za ogled filmov, spoznavanje filmske umetnosti v dru??bi filmskih ustvarjalcev in sklepanje novih poznanstev. Festival članu zagotovi dostop do vseh festivalskih lokacij, brezplačno bivanje in hrano ter festivalsko majico. Delo, ki ga boste opravljali v Izoli, je odvisno od va??ih ??elja, sposobnosti in izku??enj.

Ponudba slu??b je ??iroka: prevajanje, stiki z javnostjo, spremstvo gostov, tehnična izvedba festivala, prodaja vstopnic in ??e kaj. Posebej za??eleni so prostovoljci z Obale.

Zainteresirani izpolnite objavljeno prijavo na spletni strani festivala: arhiv.isolacinema.org oziroma pi??ite na e-maila: volunteers@isolacinema.org ali vanja.kaludercic@kinoteka.si ali kličite 01/ 43 42 547 (Vanja) in dobili boste potrebne informacije.

Edit this entry.