IsolaCinema - KinoOtok » Takeshi Kitano

Takeshi Kitano

kitanoTakeshi se rodi v revni tokijski dru??ini kot četrti, najmlaj??i otrok. V ??oli mu ne gre najbolje, zaradi neukročenega temperamenta ga izključijo iz tehnične ??ole. Kot mladenič se klati po razvpiti tokijski četrti Shinjuku in se naposled zaposli kot čistilec v kabaretu. Kmalu odkrije svoj talent za burleskno komedijo, ki ga v izjemno kratkem času lansira med najbolj priljubljene japonske komike. Nastopa kot polovica dua ‘The Two Beats’ - kasneje se s svojim partnerjem sicer razide, a večina sonarodnjakov Kitana ??e danes pozna pod vzdevkom ‘Beat’ Takeshi.
Leta 1982 se Kitano na presenečenje mnogih preizkusi v resni filmski vlogi - v Oshimovem filmu Srečen Bo??ič, gospod Lawrence (Merry Christmas, Mr. Lawrence) upodobi sadističnega poveljnika japonskega tabori??ča med 2. Svetovno vojno. Začrtano pot nadaljuje skozi osemdeseta, odigra veliko televizijskih in nekaj filmskih vlog. Njegova druga umetni??ka kariera se prične l. 1989, ko sprejme vlogo gangsterja v filmu Nasilni policaj (Violent Cop), konča pa kot njegov avtor, saj re??iser filma med snemanjem zboli. ‘Beat’ Takeshija od takrat ne zaustavi nič več: leta 1990 posname prvi avtorski film Vreli??če (Boiling Point), v katerem izoblikuje svoj lik fatalistične yakuze, nadaljuje sPrizorom na obali (A Scene at the Sea), kjer razkrije toplo in humanistično dimenzijo svojega filmskega univerzuma, dokončno pa se v svet avtorskega filma prebije s filmom Sonatina (Sonatine), ki ga prvič popelje na canneski filmski festival. Naslednje leto Kitano znova preseneti z ne najbolj posrečeno komedijo absurda Vsi to počnejo (Getting Any), pre??ivi pa tudi hudo prometno nesrečo, po kateri njegovo ??ivljenje dolgo visi na nitki, z njenimi posledicami pa se spopada ??e danes.
Po dveletnem premoru se Kitano veličastno vrne z nostalgično in osebno dramo Vrnitev otrok (Kids Return) in naposled osvoji tudi svetovno filmsko sceno: Ognjemet (Hanna-Bi) mu prinese bene??kega Zlatega Leva. Kitano odtlej dela v najvi??ji prestavi, poleg re??ije dveh celovečercev (Kikujiro, Brother) je v zadnjih letih verjetno eden najbolj delovnih ljudi na planetu, saj nastopa v ducatih televizijskih oddaj, pi??e poezijo, prozo in sarkastične komentarje, v prostem času pa se posveča ??e slikanju in vrtnarjenju. Zatochi (2003) je njegov prvi poizkus v zgodovinskem filmu in hkrati nezgre??ljivo kitanovska reinterpretacija legendarnega lika mečevalca iz japonskega filma ??esdesetih let.

  filmografija:

 • 1989 Nasilni policaj (Sono otoko, kyobo ni tsuki/Violent Cop)
 • 1990 Vreli??če (3-4x jugatsu/Boiling Point)
 • 1992 Prizor na obali (Ano natsu, ichiban shizukana umi/A Scene at the Sea)
 • 1993 Sonatina (Sonatine)
 • 1994 Vsi to počnejo (Minna Yatteruka/Getting Any?)
 • 1996 Vrnitev otrok (Kids Return)
 • 1997 Ognjemet (Hana-bi/Fireworks)
 • 1999 Kikujiro (Kikujiro no natsu)
 • 2000 Brother
 • 2003 Zatoichi

Edit this entry.