IsolaCinema - KinoOtok » Goran MarkoviÄ?

Goran MarkoviÄ?

markovicRojen je leta 1946 v Beogradu, Srbija. ? tudiral je na Fakulteti za film in televizijo (FAMU) v Pragi in ??tudij zaključil na oddelku za Filmsko re??ijo leta 1970. Spada v generacijo jugoslovanskih re??iserjev (Goran PaskaljeviÄ?, Srdjan KaranoviÄ?, Lordan ZafranoviÄ?, Emir Kusturica idr.), ki izhajajo iz t.i. “če??ke ??ole”.
Po koncu ??tudija se je najprej zaposlil na televiziji; sprva je re??iral dokumentarne in pribli??no 50 televizijski filmov. Njegov prvi celovečerec Specialno vaspitanje je bil največji jugoslovanski filmski hit sploh. Kritiki so ga na začetku prezrli, kasneje pa priznali kot ‘klasiko’. Večino njegovih filmov je podprla francoska produkcija (Les folies de Belgrade, Les resistences de l’hombre, Serbi??, An??e Zero). Posnel jih je v izgnanstvu, nekatere tudi na pol nezakonito (Poludeli ljudi, Neva??ni junaci). Kordon je po desetih letih prvi film, ki ga je snemal v Srbiji. Film, ki zaključuje trilogijo o padcu Slobodana Milo??eviča, skupaj z Urnebesno tragedijo in Srbijo nulte godine.
Poleg filmske re??ije je MarkoviÄ? napisal 3 in re??iral 4 gledali??ke igre, je avtor večih knjig (Ä?e??ka ??kola ne postoji, Tito i ja, Godina dana).
Od leta 1979 je profesor filmske re??ije na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu
.

    Filmografija:

  • 1976 Specijalno vaspitanje
  • 1978 Nacionalna Klasa
  • 1980 Majstori, majstori
  • 1981 Variola Vera
  • 1985 Tajvanska kanasta
  • 1987 Deja Vu
  • 1989 Sabirni centar
  • 1992 Tito i ja
  • 1989 Sabirni centar
  • 1995 Urnebesna tragedija
  • 1997 Poludeli ljudi
  • 2000 Neva??ni junaci
  • 2001 Srbija nulte godine
  • 2002 Kordon

Edit this entry.